vasárnap, április 13, 2014

Húsvéti szünet 2014

Már csak pár nap van hátra.

Ti mit csináltok a szünetben?
fotó: saját

Nálunk itthon lesz mindhárom gyermek és mostanság ugyancsak energikusak, én viszont a betegségem miatt továbbra sem, ezért sok otthoni játékkal próbálok készülni a szünet 7 napjára.

Ezeket tervezem, hátha másoknak is segítség:

Kreatív ötletek -minden napra egy-

 1. Készítünk közösen húsvéti kosárkákat papírból -ennek alapján
 2. Készítek a nagylánynak ilyen papírhímzéshez való figurákat és amíg ő próbálkozik, addig valami mást játszom a kisebb tesóival.
 3. Készítünk csíkokra vágott magazinlapokból tojásos húsvéti képeslapot
 4. Készítünk nyuszis szalvéta"gyűrűt" is
 5. Készítünk tenyérnyuszit is :)
 6. Ha találok megfelelő festéket, festünk só-liszt gyurma tojásokat
 7. Megpróbálunk nyuszivá varázsolni egy sima dobozt (az eredeti papírzsepis dobozt ír, de olyanunk most épp nincsen, ezért meglévő egyéb dobozzal fogunk próbálkozni)


Közös játék:

 1. Húsvéti bingo 
  • Mindenki kap egy-egy lapot amit 9 részre osztunk. A középső sor középső mezője a 'joker', a többi mezőbe mindenki magától beír egy-egy Húsvéttal kapcsolatos szót. Ezután kétféleképpen játszhatunk: vagy van egy játékvezető, akinek nincs papírja és ő mond olyan húsvéti szavakat, amik eszébe jutnak, vagy mindenki felírja a maga szavait egy-egy cetlire és ezek közül húzunk -kinek lesz először bingója, azaz három találata egy sorban/oszlopban/átlósan?
 2. Dobj húsvéti tojást / nyuszit! 
  • A megszokott dobókockás játék húsvétosítva: Veszünk egy lapot amire felírjuk (-om) a játékszabályt: mi történik, ha valaki 1-et, 2-t, stb dob -ilyesmire gondoljatok, mint amit itt láthattok: tojásos, nyuszis
 3. Készítünk együtt tojásos párkeresőt -ilyet úgy, hogy mindenki rajzol 3-4 tojást egy (két) lapra, majd a tojásokat kivágjuk először körbe, majd, majd félbe és ezután indul a párkeresés mint a memóriajátékokban. Annyi a lényeg még, hogy adott kell legyen egy sablon, hogy mindegyik tojás ugyanakkora legyen és így nehezebb legyen az összeillő felek megtalálása.
 4. Az 1)-es ponthoz hasonlóan lesz egy másik féle húsvéti bingó is -ehhez hasonló lesz, azzal a különbséggel, hogy itt valóban képekkel lesz bingó, nem szavakkal. Kivágok pár nyuszit és egyéb húsvéttal kapcsolatos képet újságokból vagy nyomtatok és ezek adják a bingot. Az az érdekessége, hogy nem ugyanolyan lesz mindegyik nyuszi és egyéb kép összeillő darabjai, így a gyerekeknek jobban kell figyelniük, hogy mikor van találatuk. 
 5. Szintén képekkel lesz Ne edd meg Pétert! játék is -ezúttal persze húsvéti képekkel
 6. Lesz húsvéti memóriajáték is kindertojásokkal
 7. Készítünk húsvéti táblát (csak egy nagy lapra) -leírjuk, mi minden jut eszünkbe Húsvét kapcsán amit szeretünk -ilyesmi formában
Egyéb:
 1. Készítünk közösen minden gyermeknek egy ilyesmi "naptárt" aminek az a célja, hogy a szünet kezdetétől Húsvétig mindig be lehet színezni egy-egy kockát ha valaki jót cselekedett, önzetlen volt. Olyasmi lesz, mint egy társasjáték, csak itt a színezésekkel lehet eljutni a célig. Kérdés csak az, hány kocka (mező) legyen a starttól a célig -minden napra egy a minimum, de inkább több, hogy nagyobb kihívás legyen a gyerekeknek. Ez azért is jó, mert a hasonló játékokért nagyon lelkesek szoktak lenni és ahogy fogy az idő a cél éléréséig, annál lelkesebben segítenek, hogy színezhessenek újabb mezőket és mihamarabb beérjenek a célba.
 2. Remélhetőleg ki tudjuk nyomtatni és akkor elkészítjük ezt a tojásos tartót ami a nagyik ajándéka lesz pár egyéb meglepetéssel.
 3. Megpróbálunk sütni vagy bolti piskótából nyuszitortát készíteni.
 4. Lesz idén is húsvéti kindertojásos uzsonna 
 5. Beszélgetünk a húsvéti fogalmakról és olvasunk a Bibliából -jelen esetben gyerekbibliából
 6. Ha minden jól megy, elkészítem nekik és közösen megbeszéljük a "Resurrection eggs-et"
 7. És persze nem maradhatnak ki a húsvéti színezők-kifestők sem. Idén nem biztos, hogy tudunk nyomtatni, eddig boltban sem láttam jót, de nagyobb üzletben még nem voltam, viszont addig is rajzoltam nekik párat -és azt hiszem olyan is lesz, amit majd egymásnak rajzolnak hogy a másik színezze ki. 
És pár ételötlet, amiket részben nekik, részben majd együtt készítünk el:

 1. Csavart levelestésztás sós nasi
 2. Színes palacsinták
 3. Feltekert tortillás szendvics
 4. Házi pizzás csiga
 5. Tűzött szendvicsfalatok
 6. Házi masnitészta


Remélem, sikerül ezeket kiviteleznünk és senki sem fog unatkozni a tavaszi szünetben :) Ti miket terveztek?

További kreatív húsvéti ötletekért keressétek fel a Játékos tanulás és kreativitás blogot, ahol rengeteg remek ötletet találhattok! (írjátok a blog keresőjébe, hogy "húsvét" vagy mazsolázzatok a többi ötlet közül is akár!)Print

2 megjegyzés:

 1. Remélem, semmi komoly betegség! Hiányoznak a rendszeres posztok. Kellemes húsvétot nektek és mielőbbi gyógyulást!

  VálaszTörlés
 2. Kedves Makkmarci! Köszönöm soraid, nekem is hiányzik, hogy írhassam tovább -még rengeteg ötletem van félig készen-, de sajnos betegségem ugyan nem olyan súlyos, de krónikus, és a pontos diagnózis is még várat magára -nehezen diagnosztizálható- de a legfőbb gondom az otthoni számítógép hiánya... Azért remélem, előbb-utóbb lesz újra gépünk itthon és akkor fogom tudni folytatni az írást, mert így csak kölcsönlaptopról írhatok amit nehezen is kezelek sajnos. Azért igyekszem ahogy lehet új bejegyzésekkel jelentkezni. Kellemes Húsvétot Neked is!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...