péntek, november 22, 2013

Nagycsoportosoknak iskolára felkészítő feladatok

Biztos sok más szülő is aggódva, izgatottam figyeli, hogy halad gyermeke, mennyire van felkészülve arra most 5-6 évesen, hogy elkezdje jövő szeptemberben az iskolát.
Alapvetően az augusztus 31-ig a 6. életévüket betöltők számítanak azok közé, akik iskolába mehetnek, de köztük is akadnak sokan, akik még egy évig oviba fognak járni mert nem érettek az iskolára. Ezt amennyire én tudom első körben a szülő és az óvónénik mérik fel és kérdés, bizonytalanság esetén segít a helyi nevelési tanácsadó.


Nálunk köztes a helyzet: a gyermek még nem biztos, hogy érett teljesen, ugyanakkor nagyon szeretne jövőre iskolás lenni és addig még elég sok idő van hátra, azalatt sokat fejlődhet, ügyesedhet -pont haátrvonalon van.
Mi már idén szeptember óta sokat foglalkozunk vele, ha már egyszer az a nagy vágya, hogy iskolás legyen, segítünk neki.
Jár fejlesztő foglalkozásra a nevelési tanácsadóba (óvónő és előzetes nevtanos felmérés alapján) és van jópár játékos feladat, amiket itthon szoktunk együtt csinálni -és amiket az óvónénik és/vagy a nevelési tanácsadós szakemberek javasoltak nekünk.
Arra gondoltam, leírom, mik ezek, hátha másnak is jól jön -azoknak is, akik csak szimplán játékosan fejlesztő feladatokat szeretnénik csinálni a gyermekkel.
NAGYCSOPORTOS ovisoknak ajánlottak

Az alábbi feladatokat lapon nyomtatva kaptuk meg de sokat készítettem én is sk rajzoltan, hiszen ezeket pár perc alatt el lehet készíteni. Ideális ha veszünk egy sima füzetet -kicsit vagy nagyot- és abba rajzoljuk a feladatokat.
 1. Két adag valami két csoportban (például bal oldalon 3 katica, jobbra pedig 6 kisautó)- gyermek feladata (GYF) megbecsülni / megszámolni, melyik csoportnak van több tagja, azt kiszínezni
 2. emberi fej és arc hiányosan van megrajzolva - GYF kiegészíteni a rajzot
 3. sorban hasonló képek GYF megtalálni a két ugyanolyat, azonos színnel kiszínezni (pl. jobbra néző elefántok között megtalálni a két balra nézőt)
 4. pár rajz egy négyzetben -ugyanazt ábrázolják, csak más méretben pl szőlőfürt, GYF kiszínezni kékre a legkisebbet, pirosra a legnagyobbat
 5. irányok megkülönböztetésére: más irányba néző, amúgy azonos rajzok (pl háromszög csúcsa néz balra, majd jobbra, vagy kutya fordul balra, jobbra, vagy almán a levél van jobb vagy bal oldalán) GYF a balra nézőket kiszínezni kékre, a jobbra nézőket pirosra
 6. mozaikkép színezése megadott kód alapján: x = sárga, o = kék, stb (szülő előre kiszínez egy mezőt, erről tudni fogja a gyermek, hogyan színezze ki a többit)
 7. vonalvezetés: pl. útra szaggatott vonal rajzolása vagy csak sima egyenes vonal húzása megadott két vonal közé
 8. pontok összekötése -így rajzzá válnak a pontok (ugyanaz, mint a számos pontösszekötő csak számok nélkül, illetve a pontok egymnáshoz közelebb helyezkednek el)
 9. nagy halom geometriai forma egy kupacban, részben fedik egymást, GYF megtalálni az összes pl háromszöget ami teljesen látszik és kiszínezni pirosra (vagy szívet, stb)
 10. labirintus -sablonos feladat, meg kell találnia a kivezető utat ceruzával vonalat húzva
 11. sorminta folytatása -ismétlődő alakzatok vannak sorban, GYF a sor folytatása a megadott séma alapján (pl: + - / * + - ....)
 12. kakukktojás kiválasztása pár elem közül (pl sok négyzet között kör van)
 13. mezőkre osztott négyzet pár mezőjében apró kép van -pl. gyertya, falevél, stb- és a GYF a lenti mezőkbe ugyanúgy berajzolni a képeket, mint ahogy a fenti mezőkben vannak -és természetesen a megfelelő mezőkbe kell rajzolnia
 14. pontok összekötése minta szerint
És pár dolog, amiket ismerniük kell az iskolába készülőknek:
 1. személyes adatok ismerete (neve, lakcíme, szülei neve, testvéreié)
 2. bal-jobb kéz, oldal, stb megkülönböztetése
 3. irányjelzők ismerete (alatt, felett, fölé, alatta, mellette van, stb)
 4. számok ismerete (sorban is, számok számmal leírt formájának ismerete) 
 5. sorszámok ismerete (első, második, stb)
 6. napszakok ismerete (reggel, éjjel, stb)
És íme pár nagyon egyszerűen elkészíthető játékos fejlesztő feladat a gyereknek:

Szükségünk lesz 
 • mintavágó (alias cikkcakk) ollókra. Mostanában (Karácsony közeleg) sok helyen lehet kapni egy csomagnyi ilyen ollót -ezekkel különböző mintákat lehet vágni, íygy lesz puzzle-szerű a végeredmény ami a játékunkat illeti.
 • sima fehér papír -jó, ha kicsit vastagabb, mint a fénymásoló papír
 • toll
Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...