szerda, november 20, 2013

Ajándékválasztás a gyermeknek

Közeleg a Karácsony, Mikulás, már biztos sok szülő izgatott: mit vegyen a gyereknek? Mit kapjon ajándékba, mit hozzon a Mikulás, Jézuska?  

forrás
Ahány család, annyi változat már az ajándékok kiválasztásában is, univerzális receptet nem tudok a tökéletes ajándékok kiválasztására, de talán segít valakinek, ha leírom, hogyan szoktam nekifogni a tervezésnek (sokszor adok ötletet a rokonoknak is, minek örülne a gyerek)

Szóval nálunk így megy.

  1. Ünnep közeledtével elkezdem figyelni jobban a gyereket: mivel játszik, mesél-e olyasmiről, amit másnál (vagy tv-ben) látott (játék) és szeretné (vagy nem mondja ki, de érződik, hogy örülne, ha neki is lenne olyasmije...) -Természetesen felírom, ha akad ötletem, ötlete. (ekkor még titkosan figyelek, nem avatom be -a legjobb az, amikor úgy árulja el, minek örülne legjobban a közelgő ünnepre, hogy nem is tudja, nem kérdeztem, mert ekkor lesz a legnagyobb a meglepetés és remélhetőleg az öröm is)
  2. Ha nem járt sikerrel rövid megfigyelésem vagy csak nem meggyőző az eredménye (mert például pont olyan játékot látott másnál és szertene amilyet nem szeretnék neki venni, mert ronda, drága, butaság, stb) akkor jön a második lépés mikor megkérem, gondolkozzon el azon, minek örülne? Nem kérek azonnali választ (bár ötlete mindig akad azonnal is), hanem azt mondom, később visszatérünk a témára. Így neki is jut ideje átgondolni, és ami ötletként megmarad, az komolyabb is általában. Pár nap múlva kérdem meg újra -fontos, hogy nyugisan, ráérősen tudjunk beszélgetni erről. Nem lesz hossző a beszélgetés, de útközben vagy ha nagyon foglalkoztatja valami (játék pl) akkor nem lesz eredményes a beszélgetésünk. Természetesen az ötleteit, kívánságait felírom egy listára (vagy csak megjegyzem). Ennek a (karácsonyi) LISTÁnak központi szerepe lesz nálunk a továbbiakban is. A listán, amit felsorolása alapján írtam persze sok olyasmi is szerepel, amit még mindig nem szeretnék megvenni neki, vagy tudom, nem kötné le egy napnál hosszabban (bizony, a listáját amíg kicsi -általában ez beválik, de persze tévedhetek is)
  3. Harmadik kör -főleg akkor, ha az első kettő után még mindig nincs olyan a listán, amivel én is elégedett lennék- hogy elmegyünk együtt nyugisan, ráérősen egy játékboltba (lehetőleg amikor nincsenek ott sokan) és körbenézünk együtt. Ekkor még vagy ezer dolog kerül fel a listájára, miket szeretne. Jó terep ez felmérni, mi tetszik meg neki, ha olyan a játékbolt és lehetőség van egy-két játékot kipróbálni, akkor pláne látszik, mivel tudna hosszabban is játszani, de arra is remek ez az alkalom, hogy számba vegyem, mi mennyibe kerül a közeli játékboltban (ez lesz a kiindulás az árharcban).
  4. Negyedik kör a harmadik kiterjesztése: elmegyünk egy másik játékboltba is, vagy csak a közeli hipermarketben nézünk szét a játékrészlegen. Szintén listaírás és a lényeg itt az, hogy olyan helyre tudjunk menni, ahol lehetőleg másféle játékok vannak, mint a harmadik körben meglátogatott helyen. Bővülhet a lista, egyre nagyobb az esély a tökéletes ajándék megtalálására.
  5. Ekkorra már meg szokott lenni a befutó számunkra és a rokonságnak mondható ötletek is, így ezeket felkutatom a neten a legjobb árra vadászva -honnan érdemes, hol akciós, melyik webshopban olcsóbb úgy hogy személyesen is átvehető, stb. Ha látok webshopban olyasmit, ami érdekelheti, de élőben nem láttuk és eddig nem került szóba, akkor megmutatom. Sokszor ez a lépés megelőzi a valódi játékboltba menést, de mivel gyerek, ezért nehezebb eldöntenünk, valóban olyan jó lenne-e a játék, mint a neten látszik... Jobban szeretem azt, amikor látom a dobozt, megfoghatom, stb. Szóval ekkor is bővülhet a lista még (sok webboltban van kereső ahol akár rajzfilmigurára vagy a gyerek életkorára keresve ajánlanak megfelelő játékokat)
forrás
Ez az öt lépés és kb egy hónap szokott kelleni a nyugodt tervezéshez és kivitelezéshez -de még van ennyi idő hátra Karácsonyig (bár mi már elkezdtük kb két hete, pár ajándékot be is szereztünk közben akciókban, így valamennyit spóroltunk is, de a vadászat folytatódik) -amúgy ez a módszer beválik minden más ünnep előtt is, legyen az születés- vagy névnap, Húsvét. 

Nálunk most a lányok (kerekítve) 8, 5, 3 évesek. Mind lány, sajnos a kézzel készült egyedi játékokért nem rajonganak (régebben próbálkoztunk pár waldorf- vagy ilyen jellegű játékkal, horgolttal, varrottal, stb, de ebből a korból majdnem ki is nőttek már, így maradtak a "sima" bolti tömegcuccokjátékok)

Megjegyzés: a karácsonyi lista nagy előnye még, hogy nálunk még a Jézuska és a Mikulás hozza az ajándékokat, nem a szülők. Úgy tudják a gyerekek, hogy a szülők -mi és a nagyik- elmondják az illetékesnek (Mikulásnak/Jézuskának) mit szeretne a gyerek és az alapján kapnak (na és az alapján is, mennyire viselkednek jól). Ezért amikor Karácsony előtt a nagy őrületben látnak valamit a tv-ben, bolt kirakatában, reklámújságban, akkor nem kezdenek el nyúzni, hogy ezt szeretnék, vegyük meg, hanem azt kérik, kerüljön fel a listára. Sokkal nyugodtabb így, erre természetesen azt mondom és teszem is, hogy felírom a listára. Azt tudják, hogy a lista választás alapú, nem kapnak meg mindent, ami rákerül, de nem is bánják ezt.  
Nálunk tehát ez a bevált módszer -Nálatok hogy megy ez?


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...