szombat, október 12, 2013

Börzézés

Immár 8. éve börzézek: hol látogatóként, hol eladóként is voltam már... Mindig is szerettem börzézni: vadászni a kincsekre (szükséges és olcsó baba- vagy gyerekholmikra), értesülni újdonságokról avagy élőben is megszemlélni pár, neten már látott terméket.
CZT 5007 500x333 2013. áprilisi életképek
forrás

Hosszabb kihagyás után ma ismét eljutottam a BNV-re és útközben eszembe jutott, leírom ide, a blogra, hogyan szoktam börzézni, hátha segítség valakinek (majd a tavaszi börzére, vagy egy kisebb helyire)

LÁTOGATÓKÉNT
Figyelem! Ezek szubjektív megfigyelések! Lehet, sokan mások pont másként vélekednek, máshogy tapasztalták -szívesen veszek kommenteket- de addig is íme az egyéni verzióm.

 • Mindig lecsúszok róla, de szokott lenni jegyvételi akció -többféle is! Idén lehetett elővételben is venni jegyeket, meg pár (vagy 3-4) magazinban volt kupon (20% vagy -300 Ft). Érdemes előre gondolkodni és figyelni akár már két hónappal a börze előtt a börze honlapját avagy feliratkozni hírlevélre.
 • kasszáknál szokott lenni kisgyerekes (=csecsemővel érkezős), kismama pénztár, ahol hamarabb jegyhez juthatnak azok, akiknek gond lenne sokáig várni a sorban.
 • A nagy sort elkerülendő kedvenc időm a börzére érkezésre a kb 1 órával a börzenyitás utáni idő. Ekkor már nincs sor a nagyon korán kiérkezők miatt, de a nagy tömeg is kicsit később szokott érkezni. Általában 8-kor nyit a börze, 9-re szeretek kiérni, 10-11 között szokott nagyobb roham lenni, ezután már eléggé lefosztottak az árusok, a jobb/olcsóbb holmikat elviszik (persze záráshoz közel meg elkeseredettebbek sokan, így akkor nagyobb az esély az alkura, bár ezt is árusa válogatja. Ilyenkor érdemesebb nagyobb méretű holmit keresni és elkudni, hátha azt kevésbé van kedvük hazacipelni) 
 • Ami a kijutást illeti: autóval kész káosz kijutni, bár parkolóhely van elég, én mégsem szeretek vezetni odáig (meg el onnan, pedig mikor árusítottam elég korán mentünk, de így is kicsit káoszos volt). Mindenesetre, akinek fontos, menjen nyugodtan kocsival, parkolóhely lesz, a parkolás kb 1000-1200 Ft-ba kerül egész napra.
 • Busszal is mehetünk, van külön espojárat, ez a 100-as busz. Van erre menetrend is, de eddig többször is pórul jártam, mert máskor mentek a buszok. Nem tudom, ez teljesen általános-e, de eddig ahányszor buszoztam, mindig egészkor és félkor indultak az Őrs v teréről a buszok. A főbejárathoz, ahol mostanság a börze van már 5-7 perc alatt odaér a busz -nyílván ha nagyobb a dugó a kocsik miatt, akkor lassabb, de óra 10-re mikor indulnia kéne már tuti ott van. A börze helyszínén meg elvileg az van kiírva a buszmegállóban, hogy :45-kor ér oda a busz... A busz sima vonaljeggyel (vagy bérlettel, stb) vehető igénybe. Szerencse kérdése azt hiszem, volt, amikor alig fértünk fel a buszra, most meg még egy rakat ülőhely is maradt végig (talán a metrópótlók elvették többek kedvét a kijutástól). Apropó busz+metró: az expobusz megáll a Pillangó utcai metrómegálló szájánál -akinek onnan könnyebb továbbutazni. Az Őrsön meg a bkv-s bódék mögül indul.
 • Kiérkezve kis séta után belevetheti magát az ember a börzébe! Hurrá! Vannak viszonteladók és használt (saját gyerektől megmaradt) ruhát árusítók is. Lehet olykor alkudni és gyermekálmok játékaihoz is hozzá lehet jutni sokszor potom áron. 
 • Arra figyeljetek, bár lehet csak én bénázom el, de hiába jegyzem meg, melyik sorban volt vmi, ha vissza akarok menni, tuti nem találom meg másodszorra ugyanazt az árust.
 • Ami a börzéző felszerelést illeti: sokan visznek kisgyereket kézenfogva, babakocsiban vagy hordozóban (kendő, kenguru, stb). Többféle verziót próbáltunk már mi is (kivéve a babakocsisat), de a magam részéről azt ajánlom, inkább próbáljunk meg bébicsőszt szerezni a börze idejére (bár helyben is vannak gyerekvigyázók, de nyílván ide nem a legkisebbeket várják), mert gyerekkel rémes a börze. Tudom, nekem is volt, hogy muszáj volt menni és vinni, sőt, ha olyasmi kell, akkor a gyereknek muszáj ott lennie a méretnézés miatt, de szegényeknek is ez elég nehéz, így akinek szükséges gyerekkel mennie, készüljön fel. Egyébként a gyerekellátás kapcsán elég jó a börze, de nyílván nagyon sokan vannak, sok kisgyerekes család és ezért sokszor kevés a pelenkázó- és szoptató helység... Ha gyermekünk saját lábán jön, nagyon óvjuk, mert nehéz közlekedni a szűk folyosókon, ráadásul az alacsonyabb kicsiket lassabban veszi észre az ember, és könnyen nekimegy véletlenül. És látogatóként mi magunk is figyeljünk rájuk jobban! Főleg a csomagjainkkal! A kismamákra is! (ez nem is kérdés) 
 • Kismamaként sem könnyű kilátogatni mert sokan vannak és meleg is van no meg levegőtlenség... wc messze és sor van... á, sokszor voltam várandósságaim különböző fázisaiban és ugyan mint írtam mindig is szerettem börzézni, de nagyon megviselt, bevallom .(kivéve mikor kevés holmit kerestem és azokat hamar megtaláltam) Szintén figyeljünk, mert sokan nehezen koordinálják nagy csomagjaikat (válltáskák nagy méretben, hátizsákok, gurulós tankok, stb)
 • kisbabát vagy nagyobbat hordozva is mehetünk, ha hátra kerül a gyermek, legyünk nagyon óvatosak,k mert sokaknak nem fog feltűnni, hogy a hátunkon gyerek van és nekimehetnek... Elől a nehezebb gyerekeket már nem ajánlott vinni és bárhogyan visszük is magunkon, nehéz megoldani a csomagok cipelését is. Ugyanakkor sokkal gyorsabban haladhatunk, mintha babakocsiban tolnánk a kicsit (bár akkor meg a csomagok egy részét rá tudjuk tenni)
 • Persze legjobb már viszonylag nagygyerekes anyukaként kilátogatni (gyerekmentesen és nem várandósan), mert akkor a legjobb a strapabírásunk és simán végigjárhatjuk az egész börzét a legjobb ajánlatot (cuccot, árat) keresve.
 • Nekem bevált övtáskát vinni és ebbe tenni a pénztárcám (és esetlegesen egyéb fontos dolgaimat, pl kulcsok) -innen könnyű előkapni akkor is, ha alig férek el, ugyanakkor jobban tudok vigyázni is rá. A válltáskák óhatatlanul is sokszor a hátra szorulnak és ekkor már nehezebb figyelni. Nem az a tipikus kifosztós hely, nem is azért írtam, csak nálam mindig ez a táskaválasztás játszik, ha olyan helyre megyek, ahol tömeg lesz.
 • Ne felejtsünk el vinni a tervezett holmik számára egy táskát (hátizsákot, válltáskát, zacskót, vagy amekkora cucc kell) és vigyünk pluszzacskó(ka)t is! sokan szeretik a nagy ikeás táskákat, bár ebből könnyen kipotyoghatnak a kisebb tárgyak, nekem az ikea ezen utazótáskája a kedvencem (ha nagyon muszáj, hátra is vehető) Szerintem a gurulós táskákkal nagyon nehéz haladni a sorban, így ezeket nem ajánlom, bár sokan használnak ilyesmiket. Legjobb persze, ha akad egy segítőnk -pl apa, aki akár a gyerekekre vigyáz a helyi gyerekmegőrzőben és közben hozzá vihetjük a teli zacsikat, táskákat (attól függ, mennyi mindent tervezünk venni)
 • Ezeken kívül érdemes lehet vinni kevés ételt ha hosszabban tervezünk maradni (egy pogácsát pl.) és italt! Lehet helyben venni is, ma például csodás volt a büfé -ugyan nem teszteltem, de kinézetre nagyon ottvoltak a szendvicsek! 
 • És amit ugyan utoljára hagytam, de nagyon fontos lehet: ha nem visszük a gyereket, akkor mérjük le, mekkora ruha kell és vigyünk magunkkal puha mérőszalagot! Jobban is örülnek az eladók, ha méricskélünk, mintha helyben rá próbálnánk adni a gyerekre (ez sem tilos csak lassabb)
CZT 5238 500x333 2013. áprilisi életképek
forrás

ELADÓKÉNT
Ez nem lesz olyan hosszú :) És szintén szubjektív lista!

Kis vagy nagy börzékre is hasznos, ha jól előkészülünk -nemcsak az eladandó holmik kapcsán, hanem az egyéb holmikkal is. Van pár alapdarab, ami mindig a listámon vagy, hogy vigyem eladóként: • Már napokkal elótte gyűjtöm az aprót, hogy tudjak visszaadni, nehogy váltás miatt hiusúljon meg egy eladás
 • Viszek magammal széket -összecsukhatót. Sosem adnak és órákig állni lehet, de másnap nagyon fájhat a lábad...
 • Enni és innivalót is viszek. Vizet, péksütit -pl perecet- meg csokit is: ha pont akkor lenne mélypontom és fáradnék, amikor több potenciális vásárló jön, akkor fontos a gyors feldobás. És ha van lehetőségem, akkor kávézom is időközben.
 • Szintén övtáskát szoktam használni, mert ebben a helyzetben is könnyít sokat: kéznél van a pénz, sőt nálam külön tárca (illetve tartó) van az aprónak.
 • Vezetni szoktam, mi mennyibe kerül és miket adtam el (pláne mert mindig szoktam engedni az eredetileg kiötölt árból)
 • Azért nem árthat olvasnivalót is vinni az unalmasabb időszakaszokra, de vigyázzunk, ne akkor olvassunk, amikor nézegetik a holmikat
 • És ha van elég időm és energiám, akkor rakok el pár zacskót is. 
CZT 5878 500x333 2013. áprilisi életképek
forrás
Lezárásképpen hadd mondjam el, hogy egy ilyen nagybörze még igen sokmindenre "jó", nagyon sok egyéb lehetőség, program, egyéb is van itt, ez csak egy gyors leirata volt a kincsvadászó látogatói és az egyszerű eladói oldalnak.


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...