péntek, szeptember 13, 2013

Számolást tanító játékok


Nemrég írtam a betűket, olvasást tanító játékos feladatokról, most jöjjenek a számok és számolás.

Ehhez többféle, boltban készen kapható játékot is találtam, de maga az alapötlet nagyon egyszerű, ha van kedvünk és időnk, akkor otthon magunk is elkészíthetjük.
Játszva megismerjük a számokat
forrás

Ehhez nagyon hasonló játékot mutattam már a blogon:


forrás


Mathdice -a játék igen egyszerű, létezik haladóbb és kisebbeknek való junior változata is.

Math Dice Jr társasjáték
forrás


A Math Dice junior az örökzöld Math Dice kisebbeknek fejlesztett változata. Az egyszerűbb szabályoknak köszönhetően már alsó tagozatban is élvezettel játszható: a 12 oldalú kocka segítségével dobunk egy célszámot, majd ezután az 5 darab hatoldalú kockával dobunk - a kapott számokat összeadhatjuk és kivonhatjuk egymásból, így kell a lehető leggyorsabban eljutni a célszámig. Önállóan vagy csapatban is játszható! Tartozékok: 1 db 12 oldalú kocka, 5 db dobókocka, játéktábla, útmutató, hordozó tasak (idézet forrása)

"Gyors és szórakoztató fejszámolójáték. Játszható egymás ellen, csapatban, vagy akár egyedül is. A játék célja: mutasd meg, milyen kreatív vagy a fejszámolásban! Kombináld úgy a kockával dobott számokat, hogy elérd, vagy minél jobban megközelítsd a mindenkori célszámot! Dobj a két 12 oldalú dobókockával, és szorozd össze a két dobott számot - az eredmény lesz a célszám. Ezután dobj a három 6 oldalú kockával, és a dobott számokból kell majd elérned a célszámot - a számokat összeadhatod, szorozhatod, oszthatod vagy kivonhatod egymásból, de akár hatványozás és gyökvonás is elképzelhető. Tartozékok: 2 db célszám kocka, 3 db dobókocka, útmutató, hordozó tasak"
(idézet forrása)


És biztos már sokan találkoztatok a fejben -szorzást könnyebbé tevő kéztrükkel


Szorzástanítós pc-játék

Pinned Image
forrás

Törtek

forrás

Pillangómódszer a törtekhez

forrás

Számo(ló)s társas
Az alap pályát nagyon könnyű felrajzolni, elég egy A4-es lap hozzá ahova a kis körökbe vagy kockákba tetzsőlegesen felírjuk a számokat mondjuk 1-6 között.
Utána már többféleképpen is játszhatunk elkészült alkotásunkkal és a gyermekkel
 és itt van a kupakos számolás is. Palackok kupakjaira írjuk a számokat és a műveleti jeleket (+, -, *, / , =) és már mehet is a számolás, azaz a játék, gyakorlás.
forrás

És íme, egyik kedvenc blogomról is tippek -ezt egy tanár néni írni, akinek sok remek ötlete van a tanítás-tanulás terén, ezúttal is szuper játékos számolós feladatokat mutat be! 

Remélem segít valamelyik ötlet a matematikát még nem szeretp gyermekeknek is, hogy megkedvelják a számolást :)


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...