szombat, szeptember 14, 2013

Mi mindenre jó a BINGO?

A bingo egy egyszerű játék: általában 5*5 kockából áll a játéktér, sokszor a középső mező szabadon áll (joker), és a többin különböző képek vannak. A játék lényege, hogy mindenki kap egy-egy bingo mezőt -mindenkinek már sorrendben vannak rajta a képek a mezőn- és a játékvezető pedig kihúz egy-egy kártyát, amin egy-egy kép van azok közül, amik a játékosok mezőin vannak. Az nyer, akinek először lesz egy sorban vagy oszlop (netán átlósan) meg az összes kép (azaz az összeset kihúzta a játékvezető). Képek helyett lehetnek számok is a kockákban (vagy betűk, stb).
Blank Bingo Cards Template

*A bingo képekre kattintva érhetitek el azt a weboldalt, ahonnan a kép van és ahonnan az adott bingo-mezőt letölthetitek, illetve kinyomtathatjátok!


Szóval üres bingomezőt is lehet nyomtatni a netről, bár elkészíteni sem nagy dolog -csak papír és toll (precízeknek vonalzó is) kell hozzá. 
Aztán, hogy mi kerüljön a kis kockákba? Sokminden lehet és sokféle alkalomra remek játék a bingozás! Nálunk a gyerekek sosem unják meg, hosszan leköti őket és újra és újra kérik, még egy kört játsszunk :) Rendszerint én vagyok a játékmester -olykor bingomezőm is van- és ők izgatottan várják, kinek lesz meg először a szükséges számú kocka. Van, amikor nem 5*5-ös mezővel játszunk, hanem kisebbel, de lehet nagyobbal is akár.

Bingozni lehet egyszerű képekkel is. Ekkor olyan, mint egy képeskönyv: a kisebb gyerekek könnyebben tanulhatják meg az egyszerű tárgyak nevét. A legkisebbekkel is lehet bingózni: amikor húzzuk a kártyákat mondjuk ki hangosan, mi van a képen, így könnyen megjegyzik a tárgyak, dolgok nevét.
Nagyobbakkal bonyolultabb tárgyak nevét-képét lehet gyakorolni, tanulgatni, de rakhatunk a kockákba színeket, számokat, betűket is


Screen Shot 2013-03-21 at 9.46.44 PM

ABC Bingo Printable Azoknak, akik most kezdték az első osztályt is (idővel) játékos tanulás lehet a bingos betűismétlés

Vagy a szolfézsórán tanultak ismétlése még nagyobbaknak

Music Bingo Template

Betűkeksszel is nagyon jó lehet bingozni 

Kindergarten Printables

De persze a színek tanulásához használhatunk a bingomezőhöz Skittlest vagy M&M's cukorkákat is.

Ha bevásárolni megyünk is hasznunkra válhat egy bingomező amiben a boltban látható élelmiszerek közül ragasztunk párat. Ez esetben nem húzunk kártyákat, hanem a gyermeknek a bevásárlás során azokat a kockákat, illetve képeket húzhatja ki, amiket a boltban lát. Figyelnie kell és így jó eséllyel nyugodtabban telik számunkra a bevásárlás. 
Ha be akarjuk fogni a gyermeket, hogy segítsen, ragasszuk az általunk keresett termékeket -ki találja meg hamarabb?  
Free Printable Bingo

De ha nagyon szeretenénk valamit megnézni a tv-ben is beválhat a gyermek lekötésérea bingo. 
Ekkor rakhatunk képeket (ez nehezebb) vagy ha már tud olvasni a gyermek, akkor olyan szavakat a bingomezőre, amelyek a tv-adás közben előfordulnak. Természetesen érdemes ezt csak akkor bevetni, ha gyerekbarát műsort nézünk, de nagyon érdekes közös tv-zés lehet a dologból a megfelelő műsorral.
Printable BingoPrintable Bingo Cards

A pénz fogalmának, értékének megtanulását is segítheti a bingozás. 
Például ha már kap zsebpénzt a gyermek, akkor a különböző értékű érmékkel is bingozhatunk. Közben érdemes elbeszélgetni a pénz értékéről, arról, hogy lesz a 10 forintosokból 100 forint, a százasokból ezres, és melyik mennyit ér (egy csokinyit kb vagy egy nagyobb játéknyit is)


Number Bingo Cards


Bulikra, zsúrokra is jó időtöltés a bingozás, hiszem bármennyien játszhatják, egyedül is lehet, de húszan is. 
Ha valamilyen mesehős vagy más téma köré szerveztük a bulit/zsúrt, akkor a bingot is könnyen beleilleszthetjük a témába -lásd például a mérges madaras bingot.

Családi móka is lehet a közös bingozás, hiszen különöbző korosztályok is nagyon jót játszhatnak együtt. nem baj, ha a kisebbek nem olyan ügyesek, nekik is ugyanannyi esélyük van a nyerésre.
Ünnepekkor is remek móka a családi bingozás -az ünnep szerinti tematikában. Ha az ünnep előtt játszunk ilyen bingot, akkor a képek kapcsán beszélgethetünk a várt, közelgő ünnepről, ráhangolódhatunk.

Printable Christmas Bingo

És ugyan képet nem hoztam ehhez, de másodikos iskolásoknak, vagy nagyobbaknak még a matematika gyakorlására is jó ötlet lehet a bingozás: használjunk a bingomezőkhöz kártáyk helyett dobókockát!
Kettőt, vagy hármat, vagy még többet! Használhatunk sima 6 oldalú dobókockát, de különlegesebbet -több oldalút- is! Adjuk össze a dobott számokat, vagy vonjuk ki, de gyakorolhatjuk a kétjegyű számokat is (nagyon fontos mindig kimondani vagy kimondatni hangosan a kapott értéket, számot)
Szorzást is lehet gyakorolni, osztást is (ekkor adjunk meg egy számot, amit a dobott számmal kell eloszatni. Ekkor a kocka dobádsa után adjunk meg egy számot, hogy biztosan el tudja osztani a gyermek, ne legyen túl nehéz a feladvány számára)
három dobókockával a háromjegyú számokat is gyakorolhatjuk, de nyelvgyakorláshoz is jó a bingo: mondjuk ki angolul, németül, vagy más nyelven az adott számot, de ugyanígy játszhatunk képekkel is -ekkor a kockák helyett megint kártyák vannak és ki kell mondani az adott képen látható dolog nevét a tanult nyelven. Párosíthatjuk a képeket a leírt szóval is. 

A variációk száma nagyon sok (ha nem is végtelen), gondoljatok ki Ti is újakat és ha van kedvetek, írjátok meg! Jó játékot és játékos tanulást!


Printable Bingo Card Templates TipJunkie, az ihletadó. Itt még sokkal több bingomező ötletet találhattok -kattintsatok a képre!


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...