szerda, szeptember 25, 2013

Költözés célegyenesben: A birtokba vétel

És jöjjön egy vidámabb téma zárásként a költözős témakörhöz és cikksorozathoz.
forrás
Birtokba adás/vétel az adásvétel lezárása.
Ekkor kerül "fizikailag" is a vevő tulajdonába az adott lakás, ingatlan. Ekkor kapja meg a kulcsokat és zárják le a procedúrát. Fontos és kihagyhatatlan eleme az óraállások leírása, az átadás-átvételi jegyzőkönyv elkészítése, hiszen ezzel a nyomtatvánnyal kell menni az átírásokhoz. De lássuk részletesebben -ugyanakkor felhívom mindenki figyelmét, hogy alábbi írásom segítséget kíván nyújtani, de nem tévedhetetlen! Nézz utána, érdeklődj, beszélj a szolgáltatókkal, hiszen változások lehetnek területenként és időben is, így ne vedd mindentudónak csak ötletadónak az alábbiakat!

Lakás vásárlása után az új tulajdonos(ok) nevére kell iratni az órákat, szerződést kell kötni a szolgáltatókkal (víz, villany, fűtés, gáz, stb).
Ahhoz, hogy ezt el tudd intézni, általában az alábbi papírokkal, iratokkal kell felkeresned az ügyfélszolgálatokat (van, ahol levélben is el lehet küldeni, természetesen akkor az iratok fénymásolata elég, de a magam részéről a személyes ügyintézésre szavazok)-és persze kérdezz utána előbb, iránymutató csak az alábbi felsorolás is!
  1. személyi igazolvány, lakcímkártya (új tulajdonosé)
  2. adásvételi szerződés
  3. átadás-átvételi jegyzőkönyv
Látszik tehát, mennyire fontos a jegyzőkönyv megírása.

De hogyan is lássunk neki? Mit írjunk egy jegyzőkönyvbe? 

Gugli a batárunk ezúttal is, ha beírjuk "átadás átvételi jegyzőkönyv ingatlan" , rengeteg találatot kapunk. Két kedvencem: egy minimalista (csak mérőóraállásokra koncentráló) és egy bőbeszédű kétoldalas mintanyomtatvány. Természetesen ezektől eltérőt is írhatunk, ezek csak mankót kívánnak nyújtani azoknak, akiknek nehéz lenne elkezdeniük megírni. 

És ugyan telefonon sem mindig mondják, de létezik pár szolgáltatónál is mintanomytatvány az új szerződő bejelentéséhez.
ELMŰDíjbeszedő ("Adatváltozás bejelentése"), illetve a FŐTÁV ügyfélszolgálatán személyes felkeresésemkor szintén adott egy nyomtatványt, de ezt az internetes oldalukon sajnos nem találtam meg. Vízművek (itt van szöveges leírás is hozzá) -és mindezzel együtt sem kötelező az adott szolgáltató adott nyomtatványát használni -volt, ahol nem is kérték tőlünk sem, de erről is érdeklődj előre, akkor nem érhet (nagy) meglepetés. 

Ha mindezekkel felszerelkeztünk, akkor igen felkészülten mehetünk a birtokbavételre! Sok sikert :)


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...