péntek, augusztus 30, 2013

Nagy uzsonnatartó körképKözeleg az iskola kezdete és felmerülhet az anyukákban az uzsonna(tízórai) csomagolás mikéntje is a tankönyv- és füzetbeszerzések mellett...Előljáróban nézzük, miket tarthatunk uzsonnakészítő garnitúrűnkban?
  1. Uzsonnazacskó -ha többfélét is csomagolsz különálló tartókban, vagy anélkül -pl. szendvicset és almát, stb. Ez a sima nejlonzacskót váltja ki, annál tartósabb
  2. Szendvicscsomagoló -öko, újrahasznosítható, a szalvéta/alufólia helyett
  3. Szendvicstartó doboz -a szendvicshez, szintén a sazlvéta/alufólia helyett, de ez merev falú, így jobban megvédi a szendvicset az esetleges benyomódástól, ennyiben tud többet, mint az előző pontban említett szendvicscsomagoló
  4. Osztottak - Nagyobb doboz szendvicsnek és kis nasinak -ezek az osztott dobozok, amikbe nem csak a szendvics fér bele, de még egy kis elemózsai is, mint nasi, keksz, csoki, gyümölcs- vagy zöldség, esetleg kis dobozos üdítő is
  5. Kis termosztáska -ha olyasmit csomagolunk, aminek fontos a hőtartó környezet, legyen az hideg vagy meleg éppen (uzsonnánál ez ritkábban, de előfordulhat)
  6. Gyümölcstárolók -van alma- és banántartó is. Meg lehet lenni ilyesmi nélkül, aki sokszor csomagol ilyen gyümölcsöt, annak jól jöhet.
  7. Kulacs


és a nagy körkép -azaz nézzük át a fentieket részletesebben is

1) Uzsonnazacskó

Tavaly már említettem a blogon, anno varrtam ilyet gyermekemnek. Jól kitartott egész éves használata során, ugyanakkor sokkal szebbeket is lehet kapni készen így lehet, idén beruházunk egybe. Sőt, futurisztikus dizájnú is létezik. 

2) Szendvicscsomagoló


Erről is írtam már régebben is, így néz ki a mienk: 
De szerencsére készen is lehet venni, ha nem tudnánk varrni vagy nem jutna rá idő

3)  Szendvicstartó doboz*

4) Uzsonnásdoboz (osztottak)*

*ezekre a 7-es pont után térek ki

5)  Termosztáska

Erre megfelelő lehet a bébikorból megmaradt cumisüvegtároló nagyobb termosztáska is.
Sunshine Kids cumisüveg tartó Cool it2
forrás
Lényeg, hogy ne foglaljon sok helyet -az uzsonna(tartó dobozok) épp beleférjenek

6) Gyümölcstároló

Almához...
Almaruha - védelem a gyümölcsnek egy mindent rejtő táska kincsei között :), Mindenmás, Táska, Pénztárca, tok, tárca, Van az néha, hogy csak bedobunk egy almát a nagy sietség közben a táskánkba. Nos, magamból kiindulva..., Meska
forrás
Pechemre most csak olyan "almaruhát" találtam, ami éppen nincs készleten, de biztosan utánrendelhető


Banánhoz
forrás

7) Kulacs

Nálunk a legjobban az ilyen vált beÉs akkor térjünk vissza a szendvics- és osztott dobozokhoz:


3)  Szendvicstartó dobozSzendvicsdoboz
A klasszikus
Ha valamit, ilyet biztosan majdnem mindenütt találunk, ahol árulnak konyhai műanyag holmikat, vagy akár csak iskolaszereket.
Van még hosszúkásabb, téglalap alakú verziója is.
Nagyon hasznos és környezetbarát: elég bele"dobni" a szendvicset -legyen az kenyér/zsemle/vagy kisebb kifli alapú- és vihető is. Melléje csomagolhatunk szalvétát kéztörlőnek, de mini törölkőzőt is, így még jobban védjük környezetünket -és kevesebb szemetet termelünk.
Előnye ezen doboznak,hogy gazdaságosabb is és tuti nem járunk pórul egyik reggel sem ("Ó, elfogyott az alufólia/szalvéta! Most mibe csomagoljam a szendvicset?")
(beszerzési hely: szinte bárhol, íme egy link a téglalap alakú verzióról)


És vannak a puha szendvicsdobozok is:

Iris uzsanna csomag narancs
forrás
Ugyanolyan, mint a fentebb említett doboz csak puha műanyagból készült.

4) Uzsonnásdoboz (osztottak)Dobozok

A fenti két doboz egy sokdobozos szett része volt: sokfele kapni olyan műanyag dobozszettet, aminek darabjai egymásba rakhatók -ez remek megoldás lehet uzsonna tárolásához is. 
Kicsit körülményesebb használni, mint az eleve osztott dobozokat, de többféleképpen felhasználható. 
(beszerzési hely: szupermarket, illetve láttam hasonló szettet egy hazai bútoráruház konyharészlegén is)

Másik verzió:


Bentos doboz

Külföldön -főleg az USÁban- nagy divat bentot használni uzsonnacsomagolónak, de itthon még nem kapható olyan sokféle variációja, mint akár Németországban, akár a tengerentúlon.
Ettől még a fenti képen látható típus is remek: jól osztott, bár a záródása lehetne erősebb is (nem tudom, mindegyik ilyen típus hasonlóan záródik-e)
Hátránya még, hogy elég kicsi a hely, ahova az ételt csomagolhatjuk nagyon lapos szendvics fér csak bele, és nagyon lapos és kis darabos kekszek vagy egyéb nasi a kisebb rekeszekbe. Ez ugyanakkor nem is csoda: a bentot nem kifejezetten szendvicsek csomagolásához találták ki. Ha meleg(ítendő) ételt rakunk bele, akkor köret és hús vagy valamilyen húsmentes feltét, plusz akár saláta/savanyúság is sokkal kényelmesebben elfér benne (feltéve, hogy nem akarunk nagyon jóllakni, mert azért nem nagy adag fér el így sem és azon darab, ami nekünk van még mikróba sem tehető)
(beszerzési hely: jelen darabot egy-eurós üzletben vettem, de itt egy link is hasonlóról)
szétszedve

étellel megpakoltan

nem fér bele sok minden


Mini tartók


Ezekben apró játékfigurák voltak -egészen olyan, mint egy kindertojás, csak csokibevonat nélkül.
Kiválóan alkalmas kis nasik tárolására, jól záródik, könnyen használható erre is.
A felfűzés oka egyébként, hogy három gyermekem van és minap sétálni mentünk, tudtam, meg fognak éhezni, így csomagoltam ezekben kevés kekszet és mindegyiküknek megvolt a maga uzsija.
(beszerzési hely: játékboltok. A játék eredeti nevére nem emlékszem, ha rájövök vagy megtalálom, belinkelem)

Bébiételes ételtárolók

Sok, alapvetően bébiételeknek, püréknek szánt tároló remek iskolai uzsonnatartónak is. Persze az nem lenne jó, ha emiatt cikiznék a gyereket, így kellő körültekintéssel vessük be (szerintem nem mindegyiken látszik, hogy pürétároló eredetileg)
Fentinél az előny a kanál tároló rész: higiénikusan, egyszerűen tárolhatunk benne rendes kiskanalat is, nem csak műanyag babakanalat! Így csomagolhatunk evőeszközt igénylő uzsonnát is gyermekünknek.

(Beszerzési hely: bababolt, ilyen is kapható, és ilyen és ilyen is)
nyitva
és megrakottanSalátatárolók

Szerencsére ma már többfele és többféle salátatárolót vásárolhatunk.
Ezek a műanyag dobozok azért salátatárolók, mert villát (és olykor kést is) tartalmaznak, legtöbbször osztottak ezen túl is és sokszor tartalmaznak szósz-tárolót is. 
Ezek a dobozok is használhatók uzsonna tárolásához.
Arra vigyázzunk, hogy általában mikróba nem rakhatóak, hiába invitálna minket meleg ebéd hideg csomagolására a villa (+kés) miatt. Ellenőrizzük ezt vásárlás/használat előtt a dobozra írt piktogramok biztosan útmutatást adnak.
KakukktojásLétezik az a fajta tároló, ami lényegében egy két részre osztott tányér tetővel. 
Ez nem arra való természetesen, hogy az iskolatáskába rakjuk, de ha gyermekünk már elég nagy és otthon ebédel meleget, akkor nagyon hasznos lehet ebbe tenni ebédjét. Ez a tároló ugyanis mikróba tehető, a fedőn van egy szelep, azt kinyitva tetővel együtt melegíthető és a mikró tiszta marad biztosan, az osztott részek akkor jönnek jól, ha szaftosabb ételt tárolunk benne.
Szóval hasznos otthoni eszköz lehet ez: belekészítjük a gyermek ebédjét és neki csak a mikróba kell tennie, melegítenie, és már eheti is. Könnyű és egyszerű -praktikus!
(beszerzési hely: 1eurós bolt, de hipermarketben is láttam már)


elválasztó sablon innen: Csigamama sablonjai

Uzsonnás bejegyzések, tippek

Eddigi uzsonnás bejegyzések

Nektek van kedvenc uzsonnatartótok? Készültök már az uzsonna (tízórai) csomagolására, gondolkodtok már ezen?Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...