szerda, augusztus 28, 2013

Előkészületek költözéshez

Ha van még időd a költözésig -a konkrét dobozolásig, holmik átviteléig-, akkor érdemes előkészülnöd.
Moving-House
forrás

Holmik átnézése, házi lomtalanítás

 • Mikor elkezdesz dobozolni érdemes, mint a lomtalanításkor, ekkor is kinevezni három dobozt az alábbiaknak:
  1. Tisztítandók (maradnak, magunkkal visszük, de egy alaposabb tisztítás rájuk fér -pl szekrény tetején lévő dekorok, mint váza, stb)
  2. Javítandók (amiket szintén viszünk, ha meg tudjuk javítani) -ide tartoznak azok a holmik is, amiknek hiányzik egy-egy eleme, alkatrésze (de csak akkor, ha tudjuk, van esély, hogy megtaláljuk a hiányzó elemet, mert ha nincs, akkor inkább dobjuk ki) Ha megtaláljuk a pakolás során a hiányzó elemet, akkor mehet máris az egyik dobozba amit átviszünk, de ha a pakolás legvégére sem lesz meg a hiányzó alkatrész, akkor dobjuk inkább ki. (Kivéve ha tudunk venni hozzá pótalkatrészt és meg is éri ezt tenni).
  3. Gondolkodás alatt (amikről még nem döntöttük el, hogy maradnak-e vagy sem)
  4. Eladandók -amiket nem vinnél, de látsz rá esélyt, hogy költözésig el tudod adni (azaz lesz rá érdeklődő). Érdemes ide tenni minden felesleges de használható holmit, ugyanakkor ha nem kelnek el, adományozd/ajándékozd el őket.
  5. Adományozandók/elajndékozandók - rászorulóknak vagy ismerősöknek.Ne tedd ki a kukák mellé, az nem adományozás igazán, inkább vidd el egy szervezethez, ahol ezzel foglalkoznak. Van, ahol ki is mennek az adományokért (plálne, ha akad olyan bútor, ami még ép, de nem viszitek magatokkal és odaadjátok azt is nekik)
 • Haladj szobáról szobára -kezdj a leghátsó sorokkal, azokkal a holmikkal, amiket a legritkábban használsz: téli/nyári ruhák, szezonális lomok (azaz karácosnyi/húsvéti dolgok), stb.
 • régóta tartogatott "majd megjavíttatom / eladom / eladományozom"  holmiktól gyorsan szabadulj meg: legjobb, ha az eredeti terved szerint, de érdemes átgondolnod, hogy amit időtlen idők óta őrizgetsz, hogy majd megjavítod, elviszed megjavíttatni vagy megvarrni, arra valaha is lesz-e időd?
 • Gondold át, minden kell-e ami elől van az elvileg sűrűn használt holmik között? A konyhai eszközök között biztosan van, ami már felesleges, vagy pár DVD egyéb kép/hanghordozó, amit már nem szeretsz és úgysem nézed/hallgatod meg? Bár macerás, de egy költözés remek alkalom a lomtalanításhoz. 
 • Már az előpakoláshoz is érdemes beszerezni pár pakoló holmit, mint erős szemeteszsák, doboz. Amiket nem használsz, pakold el, így a költözéskor kevesebb holmit kell bedobozolnod, mert egy részük már készen áll az átvitelre.
 • Dobozokat költöztető cégek adnak kölcsön is -ezeknek is áruk van, de megéri, ha nem akarsz beruházni egy nagy adag, később feleslegessé váló dobozba, és amikor nem tudsz kellő számut beszerezni ingyen
 • +1: Költözési ütemterv. Nem kötelező betartani, de sok ötletet ad, mikre gondolj költözés előtt
 (forrás)Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...