vasárnap, június 16, 2013

A nyár X hete I. : A tervezés, az első pár nap, első hét

Első körben, azaz héten még nem hiszem, hogy túl nagy fegyelem kellene a mindennapokhoz, teendőkhöz játékokhoz. Legyen ez a hét a kikapcsolódásé mindannyiunknak: anyának és a gyerekeknek is. Élvezzük, hogy nincs suli, ovi, nem kell korán kelni, leckét írni. Játszunk olyat, ami eszünkbe jut, amit tervezünk egy ideje, de eddig nem volt rá időnk, lustálkodjunk, beszélgessünk sokat!

És ami az anyukákat illeti: állítsuk össze a nyári tervet!
Azért írom ide, mert évközben nem feltétlenül jut erre idő, ezen a lustulós héten viszont belefér.
Nem kell nagy dolgokra gondolni, a játéktippeket én adom, de a napirendet érdemes átgondolni mindenkinek magának.


Amiket gondolj át, tervezz meg és esetleg írj le:

I.) Napirend 

Szünet van, de mikor lesz este lámpaoltás? Jó, ha ezt tisztázzátok a gyerekkel. Ébreszted reggel vagy alhat ameddig akar ha nincs semmi program, tennivaló délelőtt? Alszik még a kicsi délután? Mi a terv addig a naggyal, hogyan és hol tud csendben játszani (egyedül vagy velünk)? Mikor készítse az iskolás a leckét, mikor olvassa a nyári kötelezőket? És ami még Nálatok fontos szempont a mindennapokhoz.
Nálunk beváltak a képes teendőlisták a reggeli és estu rutinra a gyereknek: itt rajzokkal mutatom sorrendben a tennivalókat, így a készülődéskor magától meg tud mindent csinálni a kisebbik is -önállóbb lesz, jobban megtanulja és nem kell végig felügyelnem, elég időnként ránéznem (persze ez gyerekfüggő is, így mindenképpen saját gyermeked képességeihez mérten alkalmazd!)

II.) Jutalmazás, büntetés

Tervezel-e valami mást, mint évközben? Lesz-e külön motiválás és mit kezdesz a gyerek(ek)kel, ha rosszalkodnak és nehezen kezelhetők? (nyáron erre hajlamosabbak, ezért is vagyok a napirend és tervezés híve, mert ha csak szétfolyik az idő és mindennapok, akkor nagyon nehéz utólag motiválni őket ha valamit időre kell megcsinálni -pl elkészülni)

III.) Ebédtervezés

Sokszor szidják ugyan a menzákat, de szünetben rájössz, mennyit segít, hogy nem kell(ett) naponta főznöd a gyereknek. Ez szép feladat azért persze -kivéve, ha válogatós gyermeked, mert akkor max szép kihívás! Nálunk ez a helyzet: hárman háromfélét ennének, nehéz belőni az ideálisat... Szintén érdemes előre tervezni, összeírni, miket esznek meg, milyen egészséges ételt (rágcsát, uzsit, stb) kapnak, hogy kiegyensúlyozott legyen étrendjük, és érdemes belőni a tízóraikat, uzsonnákat is (mit szeretnek, mit vegyünk, mit tudunk magunk is elkészíteni, megsütni), mert kánikulában vagy nyári záporban nem mókás éhes gyerek(ek)kel boltba rohanni.
Táblázatok a barátaink, használjunk ilyet, és érdemes bejelölni, mi jött be és mi nem!

IV.) Takarítás

Mert bizony ezt is el kell végezni ugyanúgy, mint évközben, de amellett, hogy több a dolgunk! Akár otthon vagy a kicsikkel, akár már dolgozol a nyár nagyobb kihívás mint az iskolaidő -amit elsőre talán nem is gondolna az ember...
Itt is érdemes tervezni előre, összeírni, akár többféle módszert kipróbálni.

És egy utolsó gondolkodnivaló:

IV.) Gyerekek bevonása a feladatokba

Akár eddig is volt saját feladatuk a háztartásban, akár nem, érdemes erre a területre is figyelmet fordítani a szünetben.
Ha nem volt még dolguk, akkor apránként bevezethetjük őket, ha már volt, akkor bővíthetjük feladatkörüket. Most lesz rá idő, hogy újat tanuljanak, tanítsunk!
Ide tartozik az is, ha valamiben lemaradtak az oviban, iskolában avagy ha pont iskolába készülnek ősztől. Érdemes rákérdezni az óvó- vagy tanítónéninél, miket gyakoroljunk a gyerekkel a nyáron.

És hogy ehéten se maradjatok játékok nélkül, következő bejegyzésemben írok pár ötletet a lazulós hétre is!


Nektek hogy telik a nyár? 


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...