szombat, május 25, 2013

Takarékos főétel-tippek

Mindig jól jöhet pár olcsóbb ételötlet ebédre -érdemes lehet összeírni, hogy ha szükséges, csak elő kelljen kapni a listát és választani.



Pár tipp:
  1. főzelékek nemhúsos feltéttel
    1. borsó
    2. krumpli
    3. zöldbab
    4. bab
    5. lencse
    6. sárgarépa
    7. kelkáposzta
    8. finom
    9. paradicsom
    10. spenót
    11. sóska
  2. krumplis ételek
    1. Rajnai tál (nem túlzottan ismert burgonyás egytálétel, de finom és laktató)
    2. Poncichter burgonya (előzőhöz nagyon hasonlító étel)
  3. rizslepény (oldal közepénél)
  4. quichék (ez lényegében egy lepény és rá szinte bármit tehetünk -a húsmentes feltétekkel is finom, pl borsóval és vajas mártással, sajttal)
  5. tészták 
    1. mákos
    2. lekváros
    3. darás
    4. zöldségszószos
    5. házi paradicsomszószos
  6. kásák
    • elnevezései:
    1. kukoricakása = puliszka / polenta / kukoricagánica / 
    2. kukoricamálé (édesített, sütött verzió) 
    3. prósza (tejes verzió)
    • elkészítése:
    1. Hagyományosan beleöntötték sós, forró vízbe és gombócosan főtt és duzzadt meg a kukoricadara. Csak ekkor keverték össze és jó sűrűre csinálták.
    2. Modern korban már összeöntés után elkeverik, hogy ne csomósodjon.
    3. Lehet hígabbra, sűrűbbre vagy nagyon sűrűre is főzni, ez a víz és a dara arányán múlik.
    4. Receptek még itt is vannak
    • Fogyasztása:
    1. Ehető magában, kakóval, fahéjjal, lekvárral.
    2. Régen köretként is használták húsokhoz, de feltétnek is főzelékhez
    3. Lehet édes vagy sós, zöldséges, túróval, tejföllel ízesített, sajtos.
    4. Érdekesség a Szeged környékén elterjedt prósza a poroja, ami tejjel vagy aludttejjel elkevert kukoricadara vagy kukoricaliszt, amihez zsírt, tojást és kelesztő anyagot, mézet is adnak.
    5. görhe zsíros kukoricatészta, melyet pogácsa alakban sütnek ki.


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...