csütörtök, május 23, 2013

Költözéshez

Költözéskor és előtte annyi, de annyi mindenre kell gondolni... Érdemes ekkor is listákat írni és hasznos lehet pár apróság erről a TipJunkie oldalról. Angol nyelvű ez is, de ennek mintájára összeírhatunk magunknak is ellenőrző listákat amikkel követhetjük, hol tartunk, mi van még vissza.
koltozes1 Költözés


Tippek, miket tartsunk számon (nem árt egy külön költözős mappát használni a sok papírhoz, listához)
 1. Kiköltözéshez kapcsolódó dolgok
 2. Beköltözéshez kapcsolódóak
Lássuk az egyes kategóriák lépéseit:
 1. Összepakolás
  1. Érdemes lehet felvázolni a sorrendet, hogy tudjuk, hol tartunk. Mivel sokan úgy költöznek, hogy közben a mindennapi életnek is mennie kell rendesen, ezért nagyon fontos a csomagolás sorrendje -ritkán használt holmik, dísztárgyak elpakolása, stb. Minden dobozt címkézzünk fel! 
  2. Ha már megvan a bepakolás sorrendje, nézzük át, miket kellhet vásárolnunk a csomagoláshoz, vagy miket gyűjtsünk addig (kiolvasott újságok, kisebb dobozok, stb) -Ne hagyjuk ki a madzagokat és ragasztó(szalago)kat sem!
  3. Tájékozódjunk: hogyan kerülnek át a csomagjaink új lakásunkba? Van olyan ismerős, rokon, aki tud segíteni a szállításban? A kisebb csomagokat átvihetjük sima személygépkocsival is, a bútorokhoz persze már nagyobb jármű kell. Nézzük át a költöztető cégeket, kérjünk árajánlatot (sok cégtől ki is jönnek ingyenes "terep"felmérésre)
  4. Azt se hagyjuk ki, hogy összeírjuk, melyik napokon lesz a nagy esemény, a költözés maga. Mikor vehetjük át az új lakást, mikor tudjuk átvinni a kisebb vagy törékeny holmikat és mikor jöjjön a teherautós költöztetés?
  5. Hivatalos teendők a költözés előtt -sokszor szükséges egy (újabb) papír minden egyes szolgáltatótól, hogy valóban tehermentes a lakás, azaz nincs villanyszámla tartozásunk se más... Ha köztes időben költözünk, akkor gondoskodjunk a számla 
  6. Csomagolás során biztosan akad jópár holmid, amit nem vinnél magaddal -nézz körül, gondold át, mit kezdhetsz velük? Eladhatóak? (hol, kb mennyit érnek) Elajándékoznák? (kinek -megkérded rokonaidat, ismerőseidet, vagy felteszed facebookra zártba?) Eladományoznád? (hova viheted, hol veszik be és örülnek nekik) 
  7. És biztosan akadnak olyan dolgaid, amiket magaddal vinnél, de meg kell javítani, átalakítani vagy valami kiegészítőt venni hozzá -mert már eddig sem működött, de kelleni fog, vagy mert az új helyen így fog működni, passzolni
  8. Nem sokkal a költözés ideje előtt szisztematikusan használd fel a hűtő tartalmát
 2. Beköltözés
  1. Írjuk össze, miket kell vennünk az új lakásba, amivel még nem rendelkezünk (és reális, hogy most belefér a költségvetésbe, hogy megvegyük, ill amik vételét nem halogathatjuk) -ennek kapcsán nézzük át újra és jól az új helyet, miket kellhet javítani, átalakítani rajta? 
  2. Adott lakáshoz tartozó szolgáltatók felkeresése, átírás.
  3. Minden fontos, hivatalos szerv, szolgáltató, barát, ismerős, rokon, stb értesítése a lakcímváltozásról -írjunk listát, kiknek szóltunk, hogy ne felejtsük el.
  4. Nézz körül az új helyen: hol van bolt? Éjjelnappali? Patika? Ügyeletes patika? Orvosi rendelő? Stb stb... Tegyél akár többször is jó nagy sétákat a környéken, hogy megismert -és ne felejts el vinni papírt, tollat, hogy felírd, mi merre van és mikor van nyitva. Íme pár tipp, miket keress a közeledben (sétálva, de neten is!)
   1. Orvosi rendelő (felnőtt, gyermek, háziállat -kinek mik kellenek)
   2. Orvosi ügyelet (sokszor ugyanott, de érdemes rákérdezni/rákeresni, telefonszámot mindenképpen írd fel és tedd ki jól látható helyre az új lakásban!)
   3. Fogorvos
   4. Patika (mikor ügyeletes -sokszor havi váltásban vannak. Telefonszámot is írj fel!)
   5. Bolt (éjjel-nappal nyitvatartó is)
   6. Benzinkút (ha nincs autód, akkor is jól jöhet tudnod, mert ünnepnapokon a benzinkutak shopjai nyitva vannak, ha vmi nagyon kell, jól jöhet tudnod)
   7. egyéb boltok a környéken -cipész, ruhabolt, mindenes/vegyes, stb. 
De persze ezek csak a főbb vonalak, mindezek mellett még számos tenni- és írnivaló vár a költözőkre

Ti miket csináltok még?

És még egy tipp olvasáshoz: stresszmentes költözés how-to Viánál


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...