hétfő, május 20, 2013

Babakelengye szubjektív: Hasznos babaholmik


Három gyermek után már jócskán van elképzelésem  határozott véleményem arról, mi számít(ott nálunk) hasznos holminak a babaélet terén, és mi nem. Mindig is terveztem, hogy leírom, hátha hasznos lesz a lista huszoniksz vagy még több év múlva; amikor már unokáimra várakozunk :)
A következő kép forrása • Hasznos és haszontalan holmik a babavárás idejére
  • Melltartó -a legfontosabb. Mert ruhából bő szabásúak is bejöhetnek, de melltartóból csakis a terhes- és/vagy szoptatós melltartók! Erre fontos figyelni! Szoptatáskor a szoptatós melltartó aranyat ér, de ebből is vannak gáz dizájnok amik használata körülményes. Nekem csak a felülről lecsatolható kosarasak váltak be. 
  • hastartóm nem volt, de elvileg jól jön, kényelmes. Hasleszorítóm viszont volt az egyik szülésem után, de semmit nem használt, sőt, szerintem rontott mert utána kevésbé ment vissza a pocakom, de ez adódhatott másból is, mindenesetre se én sem nőgyógyászom nem javasoljuk.
  • A melltartóhoz hasonlóan a hálóruha is fontos: érdemes szoptatáshoz is használhatót vásárolni: egy pizsamát (felső és nadrág) és egy hálóinget legalább. Itt is figyeljünk a szoptatási lehetőség megoldására mert szintén sok rémes modell is kapható.
  • Köntös is hasznos és fontos: nekem sokat jelentett hogy olyan puha volt, igaz, csak a kórházban használtam és nagyon ritkán otthon, de a komfortérzetemhez nagyon sokat adott hozzá.
  • Kismama nadrágokból érdemes állítható derékbőségűt venni. Vannak has alatti és has feletti nadrágok. Egyik terhességemnél nagyon érzékeny volt a hasam és míg eleinte csak has alattit, később (azaz a 9 hó nagy részében) csak has felettit, azaz hastakarós nadrágot bírtam hordani, mert nyomott a másik fajta. Ezek is drága holmik, de nem kikerülhető vételük és használatuk.
  • A többi kismamaruha -pólók főleg, felsők, ruhák, kabátok, stb- szépek és hasznosak lehetnek, ha jut rá a keretből, de nem kötelezők és a bőszabású sima ruhadarabok is funkcionálnak ugyanúgy.
  • várandósan az utolsó időben nem tudtam volna aludni a szoptatós párna nélkül ami oltári nagy találmány! Köszönet érte! És ebből van minőségi darab nem olyan drágán is: nem minden olcsó jó, de nem kell a drágábbak közül vásárolni hogy megfelelőt fogjunk ki.
  • Övterelő is olyasmi, amire érdemes költeni -bár van, aki megoldja anélkül, de az veszélyes, és ma már sokan varrnak ilyesmit sokkal olcsóbban mint a nagy bababoltokban lévő márkásak.
  • Hasznos volt még a vérnyomásmérő -mindig alacsony volt a vérnyomásom, de van a terhességi magasvérnyomás is, ezért szerintem, ha eddig nem is volt otthon, most érdemes venni legalább egy csuklósat. Bár a védőnő mindig mér vérnyomást, de ha otthon nem lennénk jól, jó, ha van egy otthoni is, hogy ellenőrizhessük.
 • Hasznos babaruhák és kiegészítők
  • Mint azt sokfele mondják: érdemes színben passzoló ruhatárat felépíteni, akkor minden mindennel passzol. 
  • Nem kell olyan nagyon sok ruha eleinte, de ebből a legkönnyebb elcsábulni és a 9 hó alatt is venni egy-egy cuki kis darabot. 
  • No meg sokat számít, mikorra várjuk a kicsit, milyen a lakás, mennyire hideg, mennyit fogunk sétálni, kimenni vele, stb stb. 
  • Első hónapra ne vegyünk sok ruhát, hiszen nem tudni, mekkora lesz a bébi: kisebb mint az átlag újszülöttek avagy nagyobb? Elsőre jók voltak a ruhák, passzoltak a gyerekre. Második gyermek ugyan átlagsúlyú-hosszú volt újszülötten, de a ruhák mind nagyok voltak rá. Hármaska meg nagyobb lett, így egy csomó ruha eleve nem volt jó rá. Az sem volt jó, mikor férjem babaruhaboltot vadászott a környéken mert büfis lett minden ruha és gyorsan kellett valami és az sem, mikor a sok vadászott cuki holmi eleve kisebb volt mint amekkorának a kicsi született.
  • Nagyon ajánlom az angol pólyát. Elavultnak hangzik és tűnhet, de nem az! Első két alkalommal a kórházban kapott ilyet a gyermek (első és második), és úgy megtetszett a praktikuma, hogy beszereztem itthonra is, de varrni sem bonyolult. Nyílván függ az otthon és az évszak adottságaitól is, de ha tehetitek, érdemes betárazni kettőt-hármat mert remekül áthidalja a vajon jó méretű lesz-e a ruha az újszülöttnek problémát.
 • Hasznos holmik a babának II. - Alvásra
  • Kiságy -hasznos lehet, de elhagyható. Ha együttalszotok, egy ágyban a kicsivel, és amúgy is úgy neveled kötődően, hogy nem rakod karanténba, oppá járókába, akkor nem szükséges, simán megvan sok család és kisbaba enélkül is. Mi is voltunk úgy hogy újszülött kortól az ifjúsági ágyban aludt a gyerek -de ehhez nyílván olyan életvitel is kell, ha sokat lett volna nagyikra, másra bízva, akkor kellett volna egy elkerített rész, ágy is. És ugyanakkor a szétszerekt kiságy funkcionált franciaágyhoz tolt odlalágyként is és oldala ami rácsos biztonsági ajtóként is, hogy a gyerek ne tudjon lépcsőzni. Sőt, a kiságyra kendő is rakható és akkor függőágy lesz a kettőből (már a kendő lesz az). Szóval hasznos lehet, de ha nem lesz sem vész feltétlenül.
  • Párna eleinte nem kell -nem, az az újszülött ágyneműhöz adott minilapospárna sem! Utálta mindegyik gyerek! Semmire sem jó, ha adják az ágyneműhöz, akkor az van, ha nincs, ne vegyünk külön szerintem. Tetrapelenkát raktunk a fejük alá bukás ellen, illetve a lepedő megóvása miatt.
  • Ágyneműk, azaz paplanok, takarók kapcsán pedig nézd meg jól, rémes, miket bírnak eladni gyerektakaró címszóval: olyasmiket, ami nem puha, nem takar, merev és hideg :( Pedig egy puha pléd nagyon fontos, igazából csak ez kell gyerekméretben, ez is inkább lurkóméretben, ne újszülött méretű legyen -minél nagyobb, annál jobb, de egyelőre hanyagoljuk a felnőttméretet ebből. Szóval takaróból elég egy gyerekpléd és utána jöhetnek a felnőttméretűek. Hidegebb időben hálózsákot használjunk, azt nem tudja lerúgni. 
  • A kiságy felszerelései hasznosak, be kell valljam: a rácsvédő, nehogy beverje a gyerek a fejét elkél -tuti próbálkozni fog, mennyire kemény a fejénél lévő tárgy, ha kiságyban fekszik. 
  • baldachinfüggöny is jól jöhet, mert véd a nap ellen, szép, de vigyázat, a baldachintartó vas nagyon kemény! Ha nagyobb korában próbálkozna levenni a gyermek, inkább szedjük végleg le.
  • Persze kell külön lepedő a kiságy matracához. Matrac kapcsán mi nem vettünk speciálisat, csak simát, semmi kókuszmatrac. Amennyi időt kiságyban töltöttek gyermekeink, nem is kellett volna.
  • A kiságyra rakható zsebes tárolók, és amúgy is, a zsebes tárolók a kisgyermekes lakás gyöngyei: hasznosak, praktikusak, nagyon ajánlom! Bárhova: kiságyra, falra, stb.
  • Mivel együtt aludtunk, és a gyermek napközben sem alud külön (azaz másik szobában, másik emeleten), ezért a légzésfigyelő teljesen felesleges lett volna. Amúgy másoknál hasznos lehet, sok olyan történetet hallottam különalvóktól, hogy kellhetett (bár vannak téves riasztásai is). Nálunk kb egy percet sem volt a gyerek egyedül sosem, így mindig tudtuk figyelni.
  • Egyéb kiegészítőt sem vettünk az alváshoz, ami még eszembe jut és hasznos volt, az a leesésgátló, de ez sem mindig jó lévén nagyon alacsony... Miért csinálják ennyire alacsonyra? 
  • Utazóágyunk is volt egyszer, nagyikhoz szántuk. Hát, nem nagyon használtuk és az összeszerelésétől idegbajt kaptunk mindketten Apával minden egyes alkalommal. (Elrakásától is). Nem vált be, a mi életvitelünkhöz nem passzolt, de másnál hasznos lehet.
  • Járókánk sem volt, ezt nagyon fontosnak tartottam, mert rettentően járókaellenes vagyok, legyen az műanyag vagy fa kisebb vagy nagyobb járóka. Számomra ez olyasmi, mintha ketrecbe raknám a gyereket, elkeríteném. Tudom, ez alapvetően a saját biztonsága miatt van, de otthonlévő anyukaként pont az a feladatom, dolgom, hogy vigyázzak a gyerekre és felnőttként kell lennie annyi eszemnek, hogy ezt ketrec nélkül is meg tudjam oldani. Tudom, szélsőséges álláspont, de ez van. Hogy lehetnék együtt a gyerekkel, ha bezárom egy rács túloldalára? Persze főzéskor, vagy ha olyan dolgom van (akár wc akár csengetnek, stb) amikor nem tudok rá 100%osan figyelni, hasznos lehet, de ezek rövid idők és kis lakásban túlzottan is útban lenne egy járóka.
  • Hintaágy -lásd a kiságy egyik pontját, ha kell, kendővel megoldható. Sokan eskösznek az ún Adamo hintára, nekünk nem volt, nem is fért volna el.
  • Párásítás is fontos lehet az alváshoz, de a párásítók nekünk nagyon nem jöttek be! Többfélénk is volt, direkt babának való és sima is, de mindegyik eresztett és egyikre még a hangyák is jöttek emiatt, pedig amúgy nem voltak hangyáink a hálóban... nem ajánlom emiatt. Inkább a radiátorra tettünk víztartót és abba vizet párologtatáshoz, nyáron meg lehet teregetni a szobába nedves lepedőket, pelenkát. 
 • HHaB III. - Szoptatás és etetés
 • Szoptatás
  • Mindhárom gyermekemet kizárólagosan szoptattam a hozzátáplálásig, nyilván, ha tápszert is kaptak volna, más holmik is hasznosak lettek volna.
  • Mellszívóból csak a legsimább kézi jött be.
  • Bimbóápoló kenőcs nem jött be, ha piros, repedt lett a bimbó, kevés anyatejet kentem rá, attól elmúlt. Ha a bimbóudvar is piros lett, arra körömvirág krémet kentem, így gyorsabban gyógyult.
  • fertőtlenítés folyadékos (fertőtlenítő folyadék vagy vízben oldható fertőtlenítő tabletta) formája nagyon nem jött be: amikor ilyennel fertőtlenítettem játékot, vagy rágókát, mást, ahhoz a gyerek soha többet nem nyúlt hozzá, nem volt hajlandó. Hiába mostam el utána százszor, áztattam vízben, az íze végérvényesen megváltozhatott, így rá se nézett a gyerek.
  • Bevált viszont a mikróba rakható batárnagy fertőtlenítő, de ez kissé felesleges is, sima vízben kiforralni ugyanaz, vagy vannak a többszörhasználatos zacskók is. 
  • melltartóbetétek is nagyon jól jöttek -ha nem használtam, tuti átázott a pólóm is, így sokáig mindig volt a melltartómban. Az eldobhatóknál jobb szerettem, mert puhábbak voltak a moshatóak, de ezek vastagabbak is, ami nyáron, pólón át nagyon látszik, így ekkor a vékonyabbakra szavaztam.
  • Bimbóvédő is hasznos volt, bár a szoptatási tanácsadók nem javasolják, de nálunk háromból háromszor életmentő volt és nem okozott később sem szopási zavart a gyereknél. 
  • Tejgyűjtésre elsőre aventes poharakat használtam -örök kedvencek, de túl nagyok! Kisebb adagok lefagyasztásához a tejtároló zacskók a legjobbak szerintem.
  • Nyilvános helyen történő szoptatáshoz pedig ma már kiváló szoptatós előkét lehet kapni, de sk varrni is nagyon egyszerű. És a szoptatós felsők, pulóverek is hasznosak -de ki győz ezekből eleget venni?
  • szoptatós fotelek lábtartó puffal -amiket próbáltam- nagggyon kényelmesek! Sokba kerülnek, de jók. nekünk nem volt, egyszer hasznsáltam szoptatás közben egy pláza szoptatós babamama szobájában és nagyon tetszett. Ugyanakor drágák, sok helyet foglalnak, és olyan nagyon sokáig nem is hasznosak... 
 • Etetés
  • a kis figurás műanyag avagy melamim tányérok, étkészletek igen hasznosak és aranyosak -hozzátáplálástól nagyobb korukig :) Másik kedvenc az ikeás étkészletek -ugyan idővel változtak, de mindegyik nagyon bejött nekünk!
  • fontosak a megfelelő evőeszközök a kezdetektől: eleinte a kiskanál amivel etetünk -hihetetlen, mennyi gáz kanalat árulnak, készítenek... valszeg sosem etettek gyereket akik azokat kitalálják. Jól meg kell nézni, hogy elég öblös legyen, hogy az étel ne csurogjon ki mert az elég kudarcélmény mind a gyereknek mind a szülőnek aki etet. Az is jó, ha hosszabb a nyele, de rövidebb nyelüek is hasznosak lehetnek. Kanálból jól jön többféle is. Vannak hőre színváltósok is, ez is hazsnos lehet, de nem elengedhetetlen.
  • eleinte a műanyag kanalak is szuperek, sőt, puhák, ezért jobbak, de később, amikor már egyedül is eszik a gyermek nem javaslom, mert hamar kopnak -egyik gyermekem egyszer ki is harapott egy műanyag kanálból egy kis részt! akkor jöjjenek inkább az aluminium eszközök gyerek méretben! A kisvilla, desszertes villa vészesetben jó, fontos venni igazai gyerekevőeszköz készletet a megfelelő tanuláshoz és használathoz! 
  • Nagyon fontos a jó kulacs! Az is, hogy a gyerek eleget igyon! És ehhez elengedhetetlen a megfelelő italtartó: az átlag boltban kapható gyereknek készültek folynak, útközben tuti elárasztják a táskát vízzel, nem jók. A nem gyereknek készültek nem folynak de a gyerek sem szeret inni ezekből. Maradnak vagy a műanyag flakonok sportszipkával vagy valami trendinek számító ami gyereknek is jó és nem folyik. Nekünk nagy sokára megtalálva a Myequa kulacsok váltak be. De hasznos lehet -cumisüveges időszakra különösen- az italtartó termosz: ebbe rendszerint 1 üveg (cumis vagy kulacs) fér és ha ki is folyna belőle a víz, bennmarad. Elég nagy helyet foglal, de megéri ha nem ázik el a mobil...
  • A kulacs mellett tartsunk otthon poharat is a gyereknek: műaynagot, gyerekmintásat. Jól jön és nem tudja eltörni ha ledobná, stb. 
  • Amúgy a direkt babaételek készítéséhez kitalált kütyük -robotgépek, stb- nem igazán jók, ha van otthon turmixgép, aprítógép, akkor pláne semmi értelme ilyesmire költeni szerintem
  • Pürék kapcsán mindegyik gyerekem boltipüré-imádó volt: hiába próbálkoztam sokféleképpen sokmindenből otthon sk készíteni gyümölcs- vagy zöldségpürét, nem ették -kivéve hármaska rövid ideig- viszont a mikróban melegített bolti befőttesüveges pépekért rajongtak... Ennyit a főtőtudományomról.
  • A többi bolti babaételt, mint a kásákat, tejpépeket szerették amíg ki nem derült, hogy tejérzékenyek, a tejmentes ilyesmik meg fürészpor izüek és hiába ízesítjük utólag, ezen lehetetlenség változtatni. Amúgy volt egy vaníliás tejpép az egyik nagy márkától és az valami mennyei volt! Nekem is nagyon ízlett :o
 • Etetőszék kapcsán pedig szintén többfélénk volt -mint babakocsiból. Változott a lakás berendezése és a gyerek mérete, szélessége, magassága, sőt, ugye három különböző gyermeket etettünk székben is. 
  • Sokat próbáltunk, ami egyiknél oltárira bevált (Peg Perego Prima Pappa ami egy vagyon volt és használtan sikerült vennünk) az a másiknak rémesen rossz volt -kényelmetlen, tisztíthatatlan, neki a legegyszerűbb ikeás antilop szék vált be (de ez kevésbé tűnik stabilnak, ha vehemensebb a gyermek, akkor pláne figyelni kell és a konyhába se szívesen szaladsz ki, nehogy boruljon... de iszonyat könnyen tisztítható. Ugyanakkor a peg peregot egész kicsi kortól használhatod: hozzátáplálás kezdetétől, míg ezt az ikeásat meg csak később, ha már ülni tud stabilan a kicsi) 
  • Asztalra szerelhető székünk nem volt, nem tudom, az milyen. 
  • Sima, egyszerű műanyag etetőszékkel kezdtük, ezt nem szerettük, de adódhat olyan helyzet amikor ilyen válik be, bár nem nagyon hiszem... 
  • Olyan székünk sem volt, amiből idővel asztal+szék lehet, de ez is hasznos lehet mert hosszabban jó, bár nem tudom, a fa mennyire könnyen tisztítható? 
  • Olyan lépcsőzetes fa székünk sem volt, de sokan esküsznek rá, nekem nehéz ezt elhinni. egyszer vendégségben ült ilyenben az egyik gyerek és ugyan jobb volt, mint amilyennek elsőre látszott, de nem nyűgözött le...
 • HHaB IV. - Szállítás
 • Babakocsi
  • Sok szempontot érdemes mérlegelni vásárlás előtt: Hol használjuk, milyen terepen? Mennyire fontos a masszívság vagy hogy könnyű legyen? Legyenek extrái? Mekkorára csukódik? Milyenek a kerekei? Stb stb... Rengetegféle babakocsit használtunk az évek során, örök kedvenc a bumszlire csukódó de nagyon masszív és remekül guruló Graco kocsi, de ez sem volt jó minden szempontra idővel...
  • Hasznos babakocsi funkciók: bolygókerék, bevásárló háló alul (nézd meg, bele lehet-e pakolni? Volt olyan kocsink, aminek ilyenje hiába volt, nem tudtuk használni), és a tolókar! A legfontosabbak egyike: nézd meg, passzol-e hozzád (magasság, kényelmes fogás). És azt se hagyd ki, hogy a gyermek hogyan rögzíthető a kocsiban? Újszülöttnek 99% hogy jó lesz, de nagyobb gyermeknél próbáld bele a kocsiba, mert nem biztos, hogy passzol! volt ilyen kocsink is, a gyerek testesebb volt és a biztonsági övet hiába csatoltuk be, nem volt neki kényelmes az ülés, pedig belefér, mégis zavarta...,
  • Később mikor már esernyőkocsit használunk fontos szempont lehet, hogy ha nincs kupolája, akkor esővédőt sem tudunk rárakni! Amúgy ezek a modellek is jók.
 • Kiegészítők 
  • a babakocsi ernyő nagyon nem jött be: lifeg, letörik könnyen és hamar és nehéz beállítani. Más megoldás nyerő szerintem a nap ellen.
  • A lábzsák igen hasznos és elengedhetetlen felszerelés! De nem kötelező a kocsival együtt megvenni, mert utólag is nagyon egyszerű beszerezni és rengetegféle van. Védi a kicsit a hidegtől és az esőtől is, hótól is, de marha nehéz belerakni a gyereket... mindegyikbe, ez ugyanolyan (csak szólok előre)
  • Olyan hűtő-fűtő vagy milyen betéteket, bárányszőrt nem próbáltunk a babakocsiban sem, nem tudom, megéri-e beválik-e, enélkül is megvoltunk. (Azt tudom, hogy a bárányszőrt irtó nehéz tisztítani, nagyon kényes)
 • Testenhordozás
  • Elsősorban hordozókendő -nálunk nem vált be a rugalmas, első hordozott gyermekemmel lekéstük és kinőtte mire kipróbálhattam volna, második meg utálta, de amúgy sem látom nagyon sok előnyét, eléggé szövöttpárti vagyok. És természetesen kifele fordítva sehol és sehogy sem szabad hordozni.
 • Autósülés a kocsiba
  • Rengetegféle van, mi eleinte kagylóülést használtunk, utána jött a következő súlykategóriás. Egyszer azt mondta nekem egy eladó, hogy a legjobb az az ülés, aminek kicsi a súlyhatása, tehát egy 9-36 kg-ig jónál megbízhatóbb lehet egy 18-36 kg-ig súlyhatáros. És persze múlik az autón is, mi fér be? Volt egyszer egy hiperszuper ülésünk ami a kocsiba befért de a gyereket alig bírtam bepasszírozni az autó ajtaja és az autósülés között. 
  • Kagylóülésünkhoz volt bázistalp (isofix) ami szuper! Sokkal masszívabb volt így, ezért ha tehetném, tuti ilyen ülést vennék újra! 
  • Sőt, a sok kis kiegészítő az autósülésnél a legfontosabb, attól tartok: nagyon hasznos, ha leterítünk valamit az autó ülésére és arra rakjuk a gyerekülést -hihetetlen, mennyi morzsa lesz ott akkor is (!) ha nem eszik a gyerek a kocsiban semmit! Hogy csinálják, nem tudom... Ezután fontos az autósülés hátuljára rakható ülésvédő huzat -jó, ha kis fakkos, mert akkor apróságokat lehet tenni. Jönnek az ablakokra napvédők, amik nyáron hasznosak... Asszem ennyi.
 • Pelenkázó táska
  • Nem szállítóeszköz, de akkor hasznos, ha elmegyünk otthonról, így itt a helye.
  • Mivel táskamániás voltam már babavárás előtt is -rengeteg táskám volt, mindig tudtam újat találni ami tetszett, kellett- ezért nagyon, de nagyon, megszámlálhatatlanul sokféle pelenkázó táskát és hátizsákot próbáltam az évek során, de azt vallom, alapvetően nem szükséges eleme a babás időszaknak! Persze a holmikat valamiben vinni kell, de egy pelenkázó táska sem tud annyival többet mint egy sima táska rekeszekkel vagy anélkül... Nem attól lesz egy táska jó pelenkázáshoz mert annak hívják!
  • Ha van/beszerzel pelenkázó lapot, máris elég a táskához, a többi felszerelés ami kell úgyis van otthon (pelenka, stb)
  • Persze volt sok táska, ami pelenkázós volt és szerettem, de nem hiszem, hogy annyival jobbak, funkcionálisabbak voltak, mintha sima táskát használtam volna...
  • Ezért ha nem futná rá, semmi vész, ha meg igen, akkor lehet venni, de nem érdemes rögtön elsőként ezzel kezdeni.
 • HHaB V. - Tisztálkodás
  • babakád jó lehet, de nem szerettem: nagy helyet foglal és nem volt annyira hasznos mint amennyi gondunk volt vele, plusz a gyerek hamar kinövi. Szóval simán meglehetünk enélkül is. 
  • Babakádba vagy a nagykádba is fontos és hasznos a babatartó, hiszen így mindkét kezed szabad a fürdetéshez, nem kell egyikkel állandóan a kicsit fognod. Később, amikor már nagyobb pedig jöhet az az üléske, amiben ülni tud a kádban -ez is hasznos, csak nézd meg, hogyan nyílik, mert nekünk sikerült egy olyat beszereznünk amibe nem tudtam betenni a gyereket... 
  • Orrszívó porszívó -porszívóre csatlakoztatható! Nem vészes, de szükséges!
  • Körömvágáshoz én csak a csiptetős vágót tudtam használni, de Apa meg csak az ollót...
  • Fürdetőállvány: nem fért volna el és mivel a kiskádat is korlátozottan használtuk, így felesleges is lett volna. 
  • pelenkázó komód sem jött be, mi szerettünk az ágyon/matracon/kanapén pelenkázni. Ezért hasznosnak tartom a pelenkázó alátétet: nem csak az útit, hanem a merevet is, ezzel mobilak lehetünk és bárhol a lakásban pelenkázhatunk.
  • Amúgy az úti pelenkázó alátét is nagyon hasznos: a mosható és az eldobható is.
  • Tisztálkodáshoz nem javaslom a legtöbb bolti szert: rosszakat hallottam róluk és volt, amikor mi is szívtunk. Az újszülötthöz a doktornéni felír patikában vénnyel kiváltható szereket, utána meg érdemes a nagyobb gyermeket is bio szerekkel tisztítani. Nem vagyok akkora bio-fan, nem is tudnánk állni anyagilag, de a tisztálkodás kapcsán mégis azt kell írjam, csakis biot: samponnál, tusfürdőnél (fürdetőnél) különösen figyeljünk, mert a bőrünk nagyon érzékeny részünk -kicsiknek különösen!!! 
  • Popsit meg nem kell mindig kenni krémmel, csak ha piros!!!!!!!!!!!!! 
  • Digitális mérleg: nem vettünk, béreltünk párszor, de annyiba került ez az össz-bérlet, hogy akár vehettünk volna... Mikor okosabbak lettünk simán a digitális felnőttmérleget használtuk. Eleve eleinte a doktor- vagy védőnéni méri az újszsülöttet havonta, másrészt ha a kicsivel együtt és nélküle ráállunk a felnőtt digitális mérlegre is lemérhetjük a súlyát grammra pontosan. 
  • vízhőmérőből csak a digitálisat ajánlom, mert mire a sima mér, lemegy a nap... digitális viszont nagyon hasznos, de ne feledjük, az is tévedhet (pl. mert kezd merülni az elem) és ezért mindig ellenőrizzük kezünkkel is a víz hőfokát!!!
  • Szivacs is elkél a tisztításhoz a bébinél, de a hajmosókarikát egyik gyerek sem tűrte meg magán.. 
  • Fogápolás kezdetektől fontos: eleinte ujjra húzható fogkezéfel tisztítsuk a fogát, de adjunk neki is olyan fogkefe-szerűséget, talán első fogkefe a neve, de kicsit rágókára hasonlít a feje -így megszokja a fogkefét a szájában. Később fogkefével mossuk a fogát -korához való kefével- és tanítgassuk hogyan hazsnálhatja majd maga is, de azt mondják, több éves koráig a felnőtt is mossa meg mindenképpen a fogát, de hagyja csak a gyerekre. 
  • Fésűből jók a bébib hajkefék, DE! válasszunk trmészetes sörtéset, ez nagyon fontos, mert a sima, műanyag sörtések olyanok, mint a műanyag babákhoz való fésűk, nem puhák egyáltalán. Inkább kisgyerekeknek valók a babás játékaikhoz, de nem kisbabáknak!
  • Biliből a legegyszerűbb is jó -bár csak lányaim vannak, nem tudom, fiúknál mik a szempontok... Egy bili nem volt jó választás: egy 300 forintos ikeás aminek az űrtaltalma túl kicsinek bizonyult, de ugyanakkor a mérete az ülőkéjének is kisebb mint a többi bilijé, így a legkisebbeknek lehet ez hasznos. 
  • Azok a lépcsős wc szűkítők nem biztos, hogy jók: ugyan hazsnáltan vettünk egyet, de a gyerek nem szerette: félt, leesik a lépcsőn, nem tudta könnyen használni és a wc szűkítúő része sem volt kényelmes számára. Jobban bevált a fellépő és wc szűkítő külön ill együttes alkalmazása.
 • HHaB VI. - Játékok 0 éves kortól
  • zenélő -és lehetőleg vetítős- körforgó (ami elektromos!!!)
  • játszószőnyeg bébitornázóval is kedvenc volt -rövid ideig viszonylag, de akkor nagyon!
  • pihenőszék -fontos, pláne többedik gyermeknél, de amúgy is. A sima remek, nem kell rezegnie, zenélnie sem.
  • Felhúzós zenélő plüssállatka -szülők kedvence is, de a gyerek is értékelheti
  • zörgős-csörgős puha kiskönyvek
  • mindenféle mozgásos játék, jármű: eleinte műanyag kismotor, majd ennek eggyel nagyobb verziója, aztán futóbicikli (ybike -ot szerettük, ez könnyebb mint a többi, fából készült). Egyedül a tricikliket nem szerettem: hátfájás ha tolni kell, a gyerek nem fogja magától hajtani, mire tudná kinövi... de a gyerek szerette amúgy. Bébitaxi -jó minőségűt vegyünk, ami nem billen hátra!!!! Nagyon jól nézzük meg! Ebből drágábbat érdemes venni, az olcsók gagyik tapasztalatunk szerint (ugyanúgy mint a kiszsékek: az olcsó műanyag gyerekszékek billenékenyek). A roller felesleges: a gyerek sincs oda ezért annyira és nem is használná annyiszor...
  • könyvek: a régi mesekönyvek tarolhatnak, plusz az új kedvencek. Nagy kedvenc sokáig Anna, Peti és Gergő könyvek Bartos Erikától. De legkisebbeknek a szótanítós könyvek amikben fotók (nem képek, mert azok rémesek) vannak állatokról, tárgyakról, stb. 
  • Ovis korban nagy kedvencek: vágható játékételek, gyögyfűző, kirakó kockák, hangszerek. Öltöztetős játékok (pl famacik) nem jöttek be.
  • Nagy szemű Lego -duplo- figurákkal és ha lehet, alaplappal.
  • Orvosi szett -több kell, mert könnyen szétjön... de sokáig kedvenc
  • Rajztábla -minél nagyobb legyen
  • Labda, labdák...
  • Zongora gyerekeknek -állathangokkal. 
  • Játék pénztárgép pénzzel
  • Puzzle játszószőnyeg rémes, nagyon nem vált be
  • Műanyag állatfigurák
  • Főzőszett
  • Autóút -garázs vgay autópálya 
 • HHaB VII. - Biztonság a lakásban
  • Konnektordugók (vakdugók) fontosak, és a többi biztonsági felszerelés is! Inkább legyen feleslegesen meg.
  • Élvédők nem jöttek be nekünk, mert mindig leestek mindig. 
  • Fiók-, hűtő- és egyéb zárak is fontosak!
  • Kutacsvédőt kicsit túlzásnak tartom, elvoltunk enélkül is.
  • Tűzhelyet is védeni kell: zárral és a gázrózsát (vagy elektromos "rózsát") védő, eléje rakható izé is
  • Lépcsőknél különösen fontos a rács!!!
  • A kiságyra rakható fogvédő szintén túlzás szerintem, de a kádba tegyünk csúszásgátlót és eléje is kilépéshez! Csapvédőnk a kádban nem volt, de határeset, majdnem vettünk ugyanis.
 • HHaB VIII. - Minden egyéb
 • Emlékőrzés
  • Babanapló -ki ne hagyd! 9 hó alatt és utána is. 
  • Hajtincs, meg fogőrző.... ezek annyira nem hasznosak, a hajtncset a naplóba ragasztottam, fogakat nem tettem el (elvitte a Fogtündér)
  • gipszkiöntő formák a kis kezekhez, lábakhoz -nem tetszettek és sk otthon is lehet ilyesmit csinálni
  • sok-sok fotó: nagyon fontos :) És jó lehet összerakni egy sorozatot a baba első évében arról, havonta milyen az arcocskája
 • Betegségnél
  • Lázmérés: minél többféle lázmérőnk van, annál jobb. Valamelyik csak beválik... 
  • Végbélben nem szerettem lázat mérni, legkevésbé ekkor marad nyugton a gyermek és akkor a mérés is pontatlan lesz nem is kicsit.
  • Hónaljban szerettem mérni már a legkisebb korban is. 
  • Homlok- és fülhőmérők nem a legjobban váltak be, elég pontatlanok, könnyen félremér, pedig az ötlet remek, így alvás közben is mérhetnénk a gyermek hőjét...
  • Pelenkára csíptethető 24 órás lázmérő sem vált be, nem illeszkedett eléggé és nem mért jól (pedig ennek az lett volna az előnye, hogy éjszaka is mér és ha lázas lenne a gyermek, riaszt csipogással)
  • A homlokra rakható szalagos (felvillan a hőfok) hőmérők beváltak elég jól.
  • A sima lázmérőnél vagy 10 percet kell várni az eredményre, de a digitálisak pár perc alatt mérnek. Ez utóbbit ajánlom, de vigyázz, ha merül az elem, azt nem feltétlenül jelzi a lázmérő és akkor nagyon rosszul mér... Érdemes ezért időről időre lecserélni.

Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...