szerda, március 27, 2013

Tervezés Húsvétra -avagy mi mindenre gondoljunk?


Már csak 4 nap van húsvétig! 

Íme a (remélhetőleg) mindenre gondoló Nagy Tervező Lista pontokra szedve! 

Easter Opening Hours

Húsvéti készülődés

TERVEZÉS
--Címszavakban amikre gondolni kell:
 1. Takarítás -az a bizonyos tavaszi... hol tartunk? Mi kell még? Melyik szoba/lakásrész van vissza? Milyen tisztítószerek kellenek ehhez?
 2. Ünnep(lés) eltervezése: Hogyan ünnepeljük a Húsvétot? Szokások, hagyományok, itthon vagy máshol, ajándékozás, evés -beszéljük meg, ha nincs még kialakult rend vagy nem biztos hogy mindenki ugyanúgy szeretné
 3. Költségvetés -Mikre kell extra kiadás a Húsvét miatt? Több/más étel? Vendégség? Ajándékozás? Mikor, honnan spóroljuk ki? 
 4. Lakás díszítése -lesz-e? Mi és hol legyen (virágok, egyéb díszek, barkaág)? Van-e elég dísz vagy venni kell még valamit? Ne hagyjuk ki, ha szeretnénk ajtódíszt is: egy szép koszorú feldobja a hangulatát már a lakásba lépés előtt. És ugyanide tartozik a leendő ünnepi asztal díszítése: van-e elég díszünk? Milyen lesz idén? Van elég ünnepi teríték -tányér, evőeszköz-, terítő? 
 5. Menü -étkezéseknél étel, ital, desszert... extra sütik: viszünk vagy ajándékozunk valakinek? Tervezés, hogy mit együnk (ebédek főleg) és mit süssünk. Külön figyelni a bolti zárvatartós napokra! (nehogy kifogyjunk a kenyérből) vagy arra, ha elutazunk, vendégségbe megyünk (illik vinni bort pl.) Receptek (elő)keresése, beszerzendő hozzávalók összeírása, meglévők ellenőrzése (szavatossági idő, mennyiség).
 6. Vendégeskedés, vendégek -Megyünk valahova vagy hozzánk jönnek? Mikor? Ki? Hova? Venni-vinnivalónk megvan? Utazni oda hogyan tudunk (útvonal vagy tömegközlekedési menetrend, sétaútvonal kikeresése)?
 7. Képeslapok -Kinek küldünk? Tavaly ki küldött? Boltit adunk vagy sk készítünk? Mikor adjuk postára hogy biztosan odaérjen? Boríték hozzá megvan? Sms-eket kiknek küldünk? Sms szöveget keresni vagy kitalálni!
 8. Locsolkodás -jönnek hozzánk vagy Apáék mennek? Van elég piros tojás (vagy aprópénz) ha hozzánk jönnek várhatóan, illetve kölni Apának? Megtanulta a nagyfiú a locsolóverset? (És Apa?) Ha lányunk van: mondanak válasz köszönőverset a locsolóknak? Megtanulták? 
 9. Ajándékozás és csomagolás -Adunk ajándékot valakinek? Kiknek? Boltit vagy sk készítünk? Van elég csomagolóanyag, szalag, cellux?
 10. Programok -pl. mise vagy állatkerti nyuszisimogató, stb. Megyünk-e? Mikor? Hova? Hogyan? Kell-e vinni valamit? Belépő előre megvehető vagy csak ott? 
 11. Ünnepi ruhák és kiegészítők- Jók-e méretben, tiszták-e, vasalni kell-e? Megvan minden kiegészítő, ami kell hozzá? 
 12. Vészhelyzetekre - Ünnepi vészhelyzetekre felkészülni: gyógyszerek (ha kell valamit pótolni a házipatikából, azt vegyük meg időben) és ha kell, másnaposságra és nagy evések utánra valami készítményt se hagyjuk ki -biztos ami biztos. Nézzünk utána az ügyeleteknek is: patika, orvos. Interneten elég nehéz tájékozódni.
 13. Egyéb családi ünnepek -Nehogy valaki kimaradjon! Kinek van még ilyenkor név- vagy születésnapja, évfordulója? Készültünk erre ajándékkal, vagy képeslappal? Ha kell, ne felejtsük el felhívni aznap!
 14. Apróságok mint pl húsvéti filmek, mesék -elővenni ha van otthon vagy kölcsönözni és elhozni: Mik kellenek? Mit kölcsönzünk ki? Honnan? Mikor hozzuk el? Meddig kell később visszavinni?
 15. Ha még marad időnk, nézzünk utána, mihez kezdhetünk a megmaradt sonkával, kaláccsal. Jó, ha erre nem lesz szükség, de érdemes tudni, mire jók, ha mégis marad.

Kellemes húsvéti készülődést! :)


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...