kedd, március 05, 2013

Selejtezés


Folytassuk a selejtezést, lomtalanítást, szortírozást még több tippel


 1. Konyhai eszközök -amikből kettő, vagy még több van, de egy is elég és amit sosem használunk 
                                          
                                                                                                                               withoutdash.com
  • Tipp, hogyan derítsük ki, mennyi eszköz kell a konyhaiak közül: tegyük az összes fakanalat, tésztakiszedőt és minden más eszközt egy dobozba. Ezután amikor főzünk, sütünk, ami kell, vegyük elő a dobozból és tegyük vissza az eredeti helyére, azaz ne a dobozba. Egy hónap alatt kiderül, valójában miket használunk és miket nem.
  • Ha túl nagy munka lenne mindent egy óriási dobozba rakni, akkor gondolkodjunk visszafelé: amiről úgy véljük, felesleges, azt tegyük egy dobozba és menjen mondjuk a konyhaszekrény tetejére (érdemes tetős dobozba pakolni, hogy ne legyen poros). Ami a dobozból mégis kell a következő hónapban, azt vegyük ki és tegyük vissza. Ami a dobozban maradt az valóban felesleges eszköz.
 1. Bögrék -különösen kiemelt cucc, mivel a legtöbb háztartásban sokkal több van belőle, mint amennyi kellene. Lehet ugyanakkor több a sima poharakból is (pl vizespohár, kavéscsésze, stb)
 2. Műanyag ételtárolók -sokszor túl sok van, avagy hiányosakat is megtartunk. Párosítsuk össze: biztos, hogy mindnek megvan a teteje? Aminek nincs, de még tudjuk másra használni (tetőtlen tárolóként, keverőtálként, stb), és valóban szükséges, azt tartsuk meg, de a többit ne.
 3. Fűszerek és nem használt konyhai gépek, szakácskönyvek -amit még sosem vagy alig használtál, azt nem biztos, hogy érdemes megtartani. Ha egy-egy szakácskönyvből csak egy-két receptet szoktál elővenni, akkor azokat érdemes külön kiírni vagy lefénymásolni és nem tartogatni a nagy könyvet a többi, számodra haszontalan recepttel. Ajándékozd el a könyvet vagy add el! 
 4. Vázák -ezekből is lehet több, mint kellene
 5. Magazinok -valóban el fogod még olvasni? Gyűjtsd össze és vidd el egy iskolába ahol gyűjtenek még papírt vagy tedd a szelektív szemétgyűjtőbe
 6. Fürdőszobában is nézd át a polcokat és a lakás többi helyén aholsminkszerek lehetnek: biztos hogy nem járt le a szavatosságuk? Használod még? Aminek nem jött be a színe, állaga vagy bármi miatt nem tetszik, próbáld meg elajándékozni, vagy dobd ki. 
  • Nézd át a hajbavalóidat is, amit nem használsz, ne tartogasd. 
 7. Könyvek -biztosan akad, amit nem is szeretsz, sosem fogod elolvasni, minek megtartani? Add könyvtárnak, vagy ismerősnek.Imagejillpollack
 8. Ruhák -mióta tartogatod, hogy majd belefogysz? Nem kellene jobban a hely a szekrényben? És biztos van, ami már nem tetszik, nem a stílusod, vagy amibe valóban belefogytál és már nagy rád. Add a Vöröskeresztnek, Családsegítőnek, vagy a ruhagyűjtő kontérek egyikébe tedd.
  • Különösen nézd át az öveket, sálakat is -biztos, hogy mindnek jó a mérete? Használod még? 
  • Nézd át az ékszeres dobozodat is -mindent használsz még belőle? Amit már nem és nem értékes, bizsu, az lehet a gyerek játéka (nagyobb gyereké és persze lányok értékelik az ilyesmit)
 9. Gyerekruhák - Kinőtte? Nem javítható? Sokkal több van belőle, mint amennyit valaha is használni fog? Szintén adj túl rajta, ne foglalják a helyet.
 10. Gyerekrajzok -nem könnyű megválni tőlük, de ha túl sok van, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ne tartsuk meg mindegyiket. A hasonlók (hasonlót ábrázolók) közül elég egyet-egyet megtartani, de akár csinálhatjuk azt is, hogy lefényképezzük a rajzokat és a kompjuteren tároljuk, nem papíron. 
 11. Papírok -Biztos, hogy minden megtartott papír kell? Számlák közül elég lehet a befizetést igazoló, sokszor a számlával együtt jön reklám, tájékoztató is, ezeket szükségtelen megtartani. Nézzük át otthon az összes papírt -a recepteket is! Biztos, hogy még valaha is ki fogjuk próbálni? Nem lenne érdemes kategorizálni főbb fogások szerint a recepteket, hogy amikor kipróbálnánk valami újat, akkor könnyen találjunk megfelelőt?  Forrás: itt
 12. Fotók -nézd át az előhívott fényképeket is, rendszerezd, tedd albumba, ami dupla vagy nem lett jó kép, ne tartogasd!
 13. Játékok -bizony, itt is szelektáljunk: ami sérült, nincs meg minden darabja vagy a gyerek már rég nem játszik vele, azt ne tartsuk meg.
  • Gondolj a sportszerekre is: jó még a gyerekre? Nem nőtte ki? Használni fogja még? Jó állapotú a sportszer, biztonságosan használható, megvan minden eleme, alkatrésze?
 14. Hobbikellékek - Nézd át (a gyerek iskolai rajzeszközeivel együtt) és amit már nem használsz vagy nincs jó állapotban, azt ne tartsd meg. 
  • Ellenőrizd a tollaidat is, ami kifogyott, abba vagy vegyél új betétet, vagy dobd ki, ha egyszerhasználatos toll volt.
 15. Elektronikai holmik -biztos, hogy még valaha is kelleni fog a rég elromlott mobil fülhallgatója vagy töltője? És azok a drótok, amikről már azt sem tudjuk, mire valók? 
 16. CD-k, DVD-k, videókazetták, stb -nézd át ezeket is, biztos akad, amit már nem hallgatsz, nézel meg. Ha nem kell, ajándékozd könyvtáraknak, örülni fognak neki. 
 17. Törölközők -lehet, hogy túl sok van és nem használjuk mindet? 
 18. Lepedők, plédek -bizony, ezekből is lehet túl sok. Megvan még a gyermek babaplédje? Több is? Nem kicsi már neki? És a lepedők mindegyike jó még az ágyra? 
 19. Nézzük át a gyógyszereket is, lehet, hogy akad, ami már lejárt szavatosságú vagy bontott és már nem felhasználható. 
 20. Gyertyák -amelyik már ferde vagy törött, olvadt túlzottan is, azt csak akkor tartsd meg, ha újra tudod önteni, de ha nem tudod vagy nem szeretnéd, ne tartogasd. Esetleg add egyik barátnődnek, aki foglalkozik ilyesmivel. 
 21. Nézd át a szezonális lomokat is, azaz azokat a holmikat, amiket egy-egy ünnepi alkalom kapcsán vesztek csak elő: húsvéti, karácsonyi díszek, stb. Itt is a szokásos elv szerint lomtalaníts (ami törött szemét, stb)
 22. És végül, de nem utolsó sorban nézd át a takarító eszközöket is: nem lehet, hogy sokkal több a takarítós rongyod, mint amit használsz? És a nagyobb eszközökből nincs több, mint kellene? Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...