péntek, március 22, 2013

Nagybevásárlás gyerekkel - 10 tipp


Közeledik Húsvét és ez bizony azzal is jár, hogy két teljes napig csak az éjjel-nappali boltok lesznek nyitva, így közeledik egy nagy bevásárlás. Sokan nem tudják megoldani, hogy erre az időre a gyerekre más vigyázzon, így vinniük kell magukkal. Csakhogy ha hosszú a lista, sok mindent kell venni, az bizony időbe telik -pláne ha nem csak egy helyre kell menni vásárolni- és ezt a gyerekek nem szokták szeretni... Pár tipp, hogy nyugodt maradhasson a bevásárlás.


Elöljáróban leírnám, hogy több helyen is láttam, hogy a gyereket az ügyintézés, bevásárlás idejére játszóházban hagyják -már ha elég idős hozzá a gyermek, hiszen olyan 5 éves kortól maradhat szülőmentesen ilyen helyeken, bár vannak kivételek, ahol kisebbekre is vigyáznak. Nagyobb gyermeket tehát könnyebb felügyeletre hagyni.

legkisebbekkel érdemes akkor útnak indulni, amikor esélyes, hogy elalszik. Persze ez sem mindig válik be, mert ha ki-be kell pakolni kocsiból, babakocsiból, stb azt nem szeretik -kivéve akik annyira mélyen tudnak aludni. Akinek pár hónapos a babája, belefér a hordozós autósülésbe és hipermarketben vásárol, viszonylag könnyű dolga lehet, mert ha elaludt a baba az autózáskor, csak átrakja a bevásárlókocsiba/ra az autósüléssel és mehet is a bevásárlás.

Szerintem nehezebben megoldható feladatot legfőképpen az 1-5 éves korosztály jelent, mert ők már nagyok az alváshoz, de kicsik a legtöbb felvigyázós helyen hagyáshoz. 

Jöjjenek most akkor a tippek:


 1. Van, aki odavan ha segíthet vásárolni: berakja zacskóba a gyümölcsöt, kiméri amit kell, megkeresi, stb. Nálunk a 3 éves ovikezdő korra volt ez jellemző a gyerekeknél. mom-and-kid-shopping Forrás
 2. Másik nagy kedvenc az utánzás: ma már több helyen található gyerekeknek szánt bevásárlókocsi, ami mini, ebbe ő is pakolhat. Piacra vihet ő is kiskosarat. Ennél érdemes vigyázni, mert ha ő vásárol, ő a főnök. Ez alapvetően nem baj, de érdemes haladni a listával, ezen lehet összezördülés... Nálunk akkor vált be, ha előre tisztáztuk az erőviszonyokat: ki a főnök, mit kell megvenni, mennyire kell sietni, merrefele kell kb menni. Nem vagyok híve a gyerek bóklásszon egyedül a boltban -bármennyire kicsi is-, ezért mi mindig együtt maradunk. Nagyobb korban majd szóba jöhet különválás is, de nálunk a legnagyobb még csak 6 éves.Grocery shopping with kids Forrás
 3. Az előzőhöz kapcsolódik a következő tipp: listát a gyereknek! Ha iskoláskorút viszünk magunkkal, mehet -szépen, olvashatóan- felírva a lista, ha kisebb, akkor szórólapokból vágjunk ki képeket és azokat ragasszuk fel egy papírra, hogy tudjon segíteni, miket kell venni. Adhatunk neki külön feladatokat is: amíg mi krumplit veszünk, rakunk a zacskóba, kosárba, addig ő válasszon ki pár szem szép almát, hagymát, stb. Így fontosnak érzi magát. Készíthetünk többször használatos profi listát Shopping Food 21 vagy reklámújságból kivágott fotókkal készültet is  de lehet pipálós, megfejtős is 
 4. Lehet tanítással egybekötni részben- vagy egészen a bevásárlást: Ismered ezt a gyümölcsöt? Mi a neve? Milyen színű? Édes vagy sós? Stb. Miközben vásárolunk kérdezgessük gyermekünket, ha nem tudja a választ, magyarázzuk el neki -csak röviden.
 5. Akinek a gyermeke szeret számolni, az kaphat számológépet és összeadhat, kiszámolhat menet közben sok mindent -mennyibe kerül 10 deka párizsi, 1 kg krumpli, mennyi a kettő összesen együtt, sőt abban is, melyik az olcsóbb.   Fotó
 6. "Kincsvadászat" - Fejben vagy előre megírtan is játszható. A lényege, hogy a bevásárlás során a gyermek "kincset" keres, azaz pár olyan tárgyat, ételt, amik bizonyos színűek vagy megadott betűvel kezdődnek -például: A következő kincs színe piros és gyümölcs (alma pl.), a másik kincs kezdőbetűje pedig Z (ziz) -alakítsuk aszerint, ahol éppen tartunk, amilyen élelmiszereket látunk a közelben. Ha több gyerekkel megyünk vásárolni, mindnek lehet külön feladata ami nem ugyanaz, mint a másiké. Ha megtalálták az összes feladvány megfejtését, akkor kaphatnak kis jutalmat -például választhatnak valamit maguknak, stb. Ha akad olyasmi a boltban, amit előre tudjuk, vagy mondják, hogy szeretnének -például gyerekújság, csoki, stb- akkor mondhatjuk, csak akkor tudjuk megvenni, ha megfejtik a rejtvényeket -amik az előbb említett kincskeresők. Ha fejből mondunk feladványokat, nem kell aggódnunk, hogy előbb megtalálnak mindent, mint ahogy végzünk a bevásárlással.
 7. Variálhatjuk a fentit úgy is, hogy leírjuk az abc betűit, és mindegyikhez írni kell a bevásárlás alatt valamit, amit látunk. A-alma, B-brokkoli, C-citrom, D-dzsem, stb. Kis előkészületet igényel a dolog és inkább nagyobb gyermekkel játszhatjuk, egy 1-2 éves még nem értékelné igazán. Készíthetünk ilyet színekkel is. 
 8. Készíthetünk bevásárlás-siettetőt az Időtetrisz blog Sétasiettetőihez hasonlót aszerint, miket láthat majd a boltban a gyermek.
 9. Egy gyerekkel is lehet játszani, de többel még jobb a lista-megjegyzős játékot: kapnak pár felírt tételt a bevásárló listáról, amit meg kell jegyezniük. Amikor az adott részleghez/boltba érünk, fel kell mondaniuk, miket is kell venni... Persze a listát nehogy kidobd, a gyerek úgysem fog mindenre emlékezni, de jó memóriaedzés neki és játék is, csak nehogy komolyan vedd! (ezt az ötletet itt olvastam először)
 10. Jöhet megvesztegetés is, bár érdemes ezt végső eszközként bevetni. Ígérhetünk apró meglepetést -édességet, klassz programot, játszóterezést- a gyereknek a bevásárlás utánra (nem kell rögtön utána) amennyiben jól viselkedik. 


Ugyan a tippek után írom, de íme a három alapszabály, amiket érdemes betartani gyerekes bevásárlásoknál:


 1. Írj listát! Gyerekkel különösen kedvezőtlen, ha vissza kell menni a hipermarket túlfelébe vagy egy már meglátogatott boltba mert valami kimaradt. És ha lehet, kerüld a csúcsidőt, a nagy tömeget.
 2. Sose indulj el éhes/szomjas gyerekkel! Nem kell teletömnie magát, mert akkor meg álmos-nyűgös lesz, de bizonyosodjunk meg afelől, hogy nem lesz farkaséhes a bevásárlás közepén -avagy iktassunk be evő-szünetet. Italt mi szoktunk vinni magunkkal a gyereknek és ha hosszabb az út, akkor pár falatot is -kekszet, gyümölcsöt, zöldséget fogyasztásra készen egy kis tartóban. Ha már étel-ital, ne felejtsétek, hogy menjen ki wc-re vagy ha még nem szobatiszta, cserélj pelenkát indulás előtt! 
 3. Előre tisztázd a szabályokat! Kisebb gyereknél nehezebb, hiszen nem biztos, hogy érti avagy hamar elfelejti, de érdemes előre elmondani, mi lesz most, mire számítson, mit vársz el tőle. Ettől még valószínű, bármekkora is a gyermek, hogy emlékeztetni kell később, a bevásárlás során, de sokat segíthet, ha már csak röviden kell tudatni vele a dolgot mikor épp a vásárlás közepén tartunk.

És még egy utolsó adalék, hogy ne csak a gyermek játékát vigyük magunkkal, hanem minden mást is, ami kellhet, nézzük csak, bepakoltuk-e:

 1. a pénztárcánkat / bankkártyánkat?
 2. bevásárló listát? (Le- és kitölthető bevásárlólista)
 3. zacskót (műanyagot vagy textilt)?
 4. minden kupont és egyéb, kedvezményre jogosító dolgot, ami kellhet?
 5. törzsvásárlói kártyá(i)nkat?Remélem, sikeres és amennyire lehet, nyugodt lesz a bevásárlásotok!
Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...