hétfő, március 04, 2013

Házi lomtalanítás


Ha rendet szeretnénk otthonunkban tartani időről időre előjön, hogy néhány holmink feleslegessé válik. Nem könnyű megszabadulni tőlük, pedig érdemes. Pár apró ötlettel szeretném segíteni a rendtartást, lomtalanítást


clutter free home A creative strategy for keeping a clutter free home
fotó forrása


Első körben nézzük át általánosságban a lomtalanítási tippeket, aztán majd egy következő bejegyzésben konkrétabban is kitérek a hogyanokra.

 • Végy egy diagramot, hátha segít -ki is ragaszthatod a szekrényajtód belsejére, hogy ne feledd
 • Ha lomtalanítási szándékkal nézed át holmijaidat, használj dobozokat (vagy más tárolókat) és csoportosíts: 
  1. Megtartom (ezek maradhatnak a helyükön, nem is kell doboz külön, bár ha már úgyis átnézed, ki/leveszed a holmikat, akkor kitakaríthatod a polcot/szekrényt)
  2. Szemétbe -Ha vmire úgy véled, lom, azaz nem használt tárgy, de nem bírod rávenni magad hogy megválj tőle, akkor tedd félre. Lehet, hogy 1 hét vagy hónap múlva már minden további nélkül ki tudod dobni. Ha ezen idő közben mégis használnád vagy ezután sem bírsz megválni tőle, akkor keress neki otthon egy jó helyet... Ha összegyűlik X dolog ami már tutira lom, akkor jöhet a második lépés: válj meg tőlük! 
  3. Eladandó -Amitől pénz nélkül nem szabadulnál meg, azt hirdesd meg! De legjobb, ha ki tudsz tűzni magadnak egy határidőt ameddig mindenképpen megszabadulsz tőle. Persze nem az értékes holmikra vonatkozik, de pl. a már nem használt, de nem túl értékes holmiknál is jobb, ha eldöntöd, hogy meddig vársz arra, hogy valaki megvegye őket? Érdemes csökkenteni az árat, de ha nagyon sokáig nem kel el, akkor ezt is érdemes lehet elajándékozni, mintsem hogy foglalja a helyet (persze döntéseden múlik, hogy mennyit ér meg tartogatni és kerülgetni adott esetben)
  4. Elajándékozandó -Ami nem értékes, de másnak még hasznos lehet: ajándékozd el ismerősnek, tedd fel fórumra vagy aukciós oldalra 1 Ft-os aukcióra, de még jobb ha elviszed rászorulóknak (Vöröskereszt, Családsegítő, Adományház vagy hasonló helyek)
  5. Javítandó -amit még használnál, ha működne, ép lenne -és aminél van esély a javításra
  6. Még átgondolom -veszélyes ilyen kategóriát is alkalmazni, mert túl nagy a kísértés, hogy túl sok holmi kerüljön ide, de ha kordában tartod az ide kerülő mennyiséget, akkor ez is hasznos kategória lehet
 • Használd a 12-12-12 módszert, azaz dobj ki 12 tárgyat, adományozz el ugyanennyit és adj vissza a kölcsön holmijaid közül is ennyit (ez utóbbi kategória kissé irreálisnak tűnik nekem, ennyi kölcsönholmi csak nem kallódik a legtöbb háztartásban, így ez lehetne akár a javíttass meg 12 holmit vagy hirdess meg eladásra ennyit) 
 • Minden nap "szabadulj meg" 1 holmitól -ez lehet eladás, szemétbe dobás vagy elajándékozás is. Gondolj bele, a hónap végére 30-31 tárggyal kevesebb fogja foglalni a helyet a lakásban!

Ha már készen állsz a lomtalanításra, de nem tudod, hol kezdd, abban segít remélhetőleg a következő bejegyzés, tehát folyt köv...
Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...