szerda, március 13, 2013

Filofax mint pénztárca és kiadástervező


Egyik külföldi blogon láttam egy érdekes ötletet, amit gondoltam, megosztok Veletek.


A Bowl Full of Lemons -itt számos nagyszerű cikket olvashattok rendszerezés, rendrakás témakörében.
Legújabb ötlete, hogy a sima, mezei filofaxát átalakította családi kasszává és pénztárcává: itt tartja a készpénzét, csekkjeit (már az amerikai csekkekre gondolok), de a fizetendőket is itt tervezi meg -és ehhez tökéletesek az amúgy is filofaxokba készült papírok.

Ha átkerült a filofaxotokból a kapcsos tartóba a naptáratok, akkor ez remek módja lesz a megmaradt filofax felhasználásának.De hogyan is működik?

Beírja mindig, ha új fizetendőt hoz a postás: csekkek feladási idejét, egyéb fizetendőket és a bevételeket is (összeg, időpont) -legyen az fizetés vagy egyéb forrásból származó bevétel.

Továbbgondolva ha valaki szeretné követi kiadásait, de nehezen tartja fejben és mire hazaér a költségvetéses füzetig elfelejti, annak is nagyszerű egy ilyen megoldás. Egy kicsi méretű filofax nem sokkal nagyobb, mint a pénztárcák nagy része, így nem kell táskát váltanunk sem hozzá, hogy mindig kéznél legyen a kiadáskövetővel kombinált pénztárcánk. Amikor csak fizetünk valahol rögtön be is írhatjuk az összeget.

A naptár-részben követhetjük továbbá a fizetendők határidejét -így biztosan nem lesz késedelmes fizetésünk.

Beírhatjuk a tervezett kiadásokat is: például jövő hónapban új csizmát kell venni a gyereknek vagy lesz az az iskolai program, amire pénzt fognak beszedni, és ott lesz még az óvodai tisztasági csomag bevitele is vagy a havi csoportpénz, stb. Így könnyebb észben tartani a várható kiadásokat és megtervezni a költségvetést.

Vehetünk külön is, vagy eleve adnak pár kártyatartó rekeszt is a filofaxhoz -itt tarthatjuk bank- és egyéb kártyáinkat is. Persze ha átminősül pénztárcává filofaxunk, vigyáznunk kell rá jobban, mintha csak a találkozóinkat vezetnénk benne... De hasznos is lehet a nem megszokott kinézetű pénztárca.Az elválasztó lapokkal tehetjük a nyilvántartott kategóriákat könnyen és gyorsan átláthatóvá. A kategóriák lehetnek az alábbiak például: határidőnapló a fizetendőknek és bevételeknek, napi kiadások, havi tervező (kiadások és bevételek), stb.

A filofaxban könnyen tárolhatjuk a blokkokat, számlákat is.

A fenti képek forrása: ABowlFullOfLemons


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...