péntek, január 18, 2013

Egészségügyi mappa a gyermeknek


- avagy egy tipp a gyermek egészségügyi, orvosi papírjainak rendszerezésére -


Amint megszületik készülnek is az orvosi papírok a kicsiről: kórházi zárójelentés, kiskönyv (egészségügyi) a gyermeknek, stb. Jó esetben nem lesz sok orvosi papírja, de kisbabaként akkor is lesz pár papír, ha teljesen egészséges: gondoljatok csak a sok kötelező vizsgálatra, szűrésre, amik eredményéről kapunk nyomtatott papírt -és ezeket mind fontos megőrizni. Aztán, ahogy nő a gyermek, jönnek a további papírok és biztosan feljegyzünk mi is pár fontos és hasznos egészségügyi információt a gyermekorvos és védőnő elérésétől pár apróbb gyermekbetegség javasolt gyógymódjáig (mit jelent ha piros a popsija, mit tehetünk koszmó ellen, stb) és máris egy nagy rakat papírunk van, amiket érdemes egy helyen tárolni.


                                   
Azt javaslom, a baba születésétől használjunk egy külön mappát -lefűzőset vagy gyorsmappát- a gyermek egészségügyi papírjainak. Ebbe belerakhatjuk (lefűzhető tasakban) a kiskönyvét, TAJ és lakcímkártyáját, egy külön papírra írjunk fel minden fontos egészségügyi adatot -érdemes leírni a doktor elérhetőségét, ügyeleteket (kórház, ahova tartozunk és a közeli patikáé is) és egy másik papírra pedig gyermekünk fontosabb adatait -ne csak a számokat (mint TAJ szám, stb), de azt is, mikor kezdett kúszni, mászni, stb, mert később, egy esetleges felmérésen nagyon hasznos lesz ha egyben megvan mind, sőt, amúgy is jó összeírni mert nagyon hamar el tudjuk felejteni, hiába hisszük azt, hogy sosem fogjuk, sajnos mégis... (és egyszerűbb egy lapon felsoroltan látni mind mint a babanaplóból visszakeresni)

Mutatok pár fotót, nálunk milyen ez a "gyermek egészségügyi mappa" -pár tippel a kivitelezés kapcsán:

Használhatunk gyorsmappát
                                       
vagy gyűrűset is


Nyomtathatunk lapot a fontosabb adatokhoz
(na ezt az alább láthatót most nem találom, egy blogról nyomtattam anno, ha meglesz linkelem)

És jó felírni a gyermek pár fontosabb mérföldkövét egy külön papírra:
Ezt innen nyomtathatjátok ki

És ha több gyermekünk is van, akkor főleg hasznos a mappa, mert így szeparáltan tárolhatjuk mindegyik gyermek egészségügyi adatait, papírjait. 
Nálunk három ilyen mappa van, és még egy külön füzetben vezetem, mikor ki volt beteg, mi baja volt, mit szedett rá, mennyire használt, stb, így könnyű visszakeresni, ha később ugyanolyan betegsége lenne -főleg hasznos ez az olyan kisebb, de kellemetlen betegségeknél, amik kezeléséhez vény nélküli szerek is jók és nem kell orvosi látogatás
Ha orvosi látogatást igénylő betegségük lenne, akkor semmiképpen sem javaslom, hogy magunk kezdjünk alkalmazni akár vény nélkül- akár azzal kapható szereket az orvosi látogatás, utasítások előtt!Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...