péntek, december 28, 2012

Tippek kisgyermekeseknek szilveszteri bulira


Nagy dilemmám volt már az első Szilveszterkor, hogyan lehetne ünnepelni is. ugyanakkor elkerülni gyermekünk túlterhelését  -nyilván amíg kicsi nem fog az éjféli tűzijátékig és Himnuszig fent maradni, de szerettem volna, ha érzi, ez a nap azért különlegesebb kicsit mint a többi.

Ezzel -mint később a neten láttam- nem voltam egyedül. Jópár remek ötlet van kisgyermekes (otthoni) szilveszteri bulira is. Igyekeztem összegyűjteni pár szimpatikus tippet.

fotó forrása
Mi is kell egy gyerekkel töltött otthoni szilveszteri bulihoz? 
Mint mindig, a szokásosak: étel, ital, játékok. Továbbá az ünnephez tartoznak a babonák is és egy icipici kitartás -nem kell éjfélig, de kisgyermekkel is lehet visszaszámoln
i

Lássuk most akkor a tippeket a fenti kategóriák szerint bontva:

Étel

A szilveszter és a szilveszteri buli -legyen az nagytársaságos vagy csak otthoni miniparti- a nassolnivalókról szól. Nincs nagy trakta, de van sok apró falatka. (Aztán éjfél felé és után jönnének a komolyabb ételek, de ez kisgyermekkel másként alakul úgyis, tehát komolyabb fogásokról most nem lesz szó)

Érdemes hidegtálas vacsorával készülni -ez nem olyan vészes az előkészületeket tekintve és lehet apránként is enni, nem kell feltétlenül egyszerre befalni mindent -így jut idő a szünetekben közös játékokra is.

Elterjedt szilveszteri étel a kaszinótojás, amit könnyen dekorálhatunk alkalomhoz illően -tuti siker:
Szilveszteri tésztasaláta
Fotó forrása és a recept a NoSaltyn található

Mindig jól tudnak jönni és sokféleképpen dekorálhatók a muffinok:
Kép innen, de sajnos az eredeti receptet nem találtam -bár elég egy sima (bármilyen) muffint készíteni minél puhább tetővel és mikor kész beleszúrni pár csokipénzt csomagolásostól.

Hasonló elvűek (sima kisült muffinba szúrni dekorációt) a következők is:
Cupcake Topper
Source: fiskars.com via Viktoria on Pinterest


Fogpiszkálóra ragaszthatunk (vagy rövidre vágott hurkapálcára) jókívánságokat az új évet illetően vagy órát a visszaszámoláshoz, vagy éjfélt jelezve, de természetesen a következő év számát is.

tányér is lehet eldobható kivételesen -erre is rajzolhatunk, írhatunk szilveszteri dolgokat. Lehet rajta óra, vagy BUÉK felirat, vagy más jókívánság az új évet illetően, de kedves emlékek az óévből is (röviden leírva vagy csak egy-egy szóval jelezve).

Party falatkák -a gyerekek is nagyon élvezik ha kis harapnivalók a vacsora, vagy más tálalást kap a megszokott szendvicshez valók
Fotó: BHGAppetizer trayFotó: kayotic

Tippek a snack-asztalhoz:
 • szendvicsfalatkák -baguette kenyérrel vagy csak sima kenyér darabokra vágva
 • kis falatnyi rántott vagy sült hús
 • fasírozott
 • minipizzák
 • sós kelttésztás falatok
 • pogácsa
 • minipalacsinta -ideális erre az amerikai palacsinta, azt sokkal könnyebb kicsire megcsinálni sütéskor (gyorsan el is készül) 


Ugyan nem valószínű, hogy fent tudnának maradni -avagy hogy ez egyáltalán jó ötlet lenne- a gyerekek éjfélig, de számukra előre is lehet hozni az átlépést az Új Évbe, amihez jól passzol a kivételes alkalomhoz járó éjféli keksz

De ha már nagyobbacska a gyermek és szeretne kivételesen éjfélig fent maradni, akkor segíthetnek ebben a visszaszámlálós meglepetés-tasakok
Ötlet: kayotic

Gyermektől függően rakhatunk bele kedvenc nasit, ételt és meglepetés játékot, hogy könnyebben teljen az idő éjfélig :) (de kiválaszthatunk egy korábbi időpontot is ha kisebb gyermekünk) 

És jól jöhet pár jókívánság sütibe bújtatva: Szerencsesüti receptek itt (sokféle!)

Szilveszteri torták 
Nem a szokványos, hagyományos szilveszteri konyha részei, de a gyerekek szeretik a tortákat, így készíthetünk ilyet most is.
Vásárolhatunk kész tortát vagy süthetünk otthon, a lényeg a díszítés, hogy szilveszteri legyen :) Legegyszerűbb, ha veszünk (vagy nagyon ügyesek készíthetnek is) valami szilveszteri marcipánt (malac, kéményseprő, négylevelű lóhere), de akadnak más ötletek is:
Source: Uploaded by user via Viktoria on Pinterest
Source: cakecentral.com via Viktoria on Pinterest

Ital

Egy egyszerű recept felnőtteknek: Narancsos pezsgőkoktél -narancs jószerivel akadhat otthon, hiszen szezonális gyümölcsnek számít és ehhez a pezsgőkoktélhoz nem kell azon kívül sem sok hozzávaló. Recept itt.

Ha ajándékba vinnénk egy üveg italt, akkor itt egy jó ötlet a "csomagoláshoz": Happy New Year Wine LabelBHG

Tippek mixerektől Szilveszterre a Feminán

Vehetünk papírpoharakat -sima, minta nélkülit- és rajzolhatunk  órát vagy kedves újévi feliratokat alkoholos filctollal. De környezetkímélőbb és pénztárcabarátabb, ha a meglévő poharakra, bögrékre ragasztunk később leszedhető újévi jókívánságokat -mintha csak bögremelegítő lenne. Ekkor be sem kell ruházni eldobhatókra, elég a meglévők és pár csík papír.
Fotó: tulsadetails

Tölthetünk italt pár pohárba amikre előzőleg az órát rajzoljuk, vagy számokat 10-től 1-ig és megadott időben kell innia a gyermeknek (pl. almalevet, vagy mást ami nem szénsavas)
Source: marthastewart.com via Viktoria on Pinterest


 Játék, szórakozás

Hogyan lehet az otthoni szilveszterezés is több, mint enni, inni és tv-t nézni? 
Pár tipp hogy ünnepi legyen ez az este otthon.Játszunk közösen! Rendezzünk maszkabált: öltözzünk be jelmezekbe -ha vannak otthon. Ha nincsenek, akkor készítsen mindenki magának álarcot

Készítsünk emlékfüzetet az óévről!
Összerakhatunk magunk is egy albumszerűt, de sima, bolti füzetbe is leírhatunk bármit, amire később is szívesen emlékeznénk az évből. Kinek mi volt a kedvence idén?
Pug calendar steps
Fotó forrása: abeautifulmess

Rajzoljunk tüzijátékot

És még pár ötlet vegyesen, egy-egy mondattal:
 • vágjuk ki az új év számait (2012) nagy kartomra, vagy csak sima A4-es papírra, színezzük ki (főleg a gyermek) és utána ezekkel fotózkodjunk: remek emlék, hogy ilyenek voltunk az adott évben (amit könnyű beazonosítani, hiszen az évszámmal együtt készül a fotó :) )
  Source: marthastewart.com via Viktoria on Pinterest

 • készítsünk zajkeltőt vagy csak zenéjünk mindannyian egy-egy gyerekhangszeren (vagy zenélős gyerekjátékon). 
 • írjuk be az ünnepeket a jövő évi naptárba közösen
 • írjuk össze, az óév legjobb dolgait és válasszuk ki minden hónapra a legjobbat -jó társasjátékká válhat, ha ezt úgy csináljuk, hogy mindenki leír pár emléket az évből, bedobja egy kalapba és a játékvezető kihúz egy-egy írást és felolvassa -a többieknek pedig ki kell találniuk, ki írta az adottat.
 • gondoljuk át, mi változott, mi nem az óévben és beszélgessünk arról, milyen lesz vajon az új év: mit várunk, mit remélünk és mi az, amit semmiképpen sem szeretnénk kihagyni. 
 • játsszunk Bingot szilveszteri képekkel! 
 • A visszaszámolós nasitasak mintájára készíthetünk előre játékokat: felírjuk egy-egy cetlire a játékot, vagy ha elég kicsi, akkor magát a játékot rakjuk be egy-egy papírzacskóba amire az órát rajzoljuk rá, amikor ki lehet bontani a zacskót. Segít a gyermeknek megismerni az órát és nem kell külön beruháznunk, használjuk a meglévő társasokat, kártyákat!
 • Készítsünk vagy varrjunk particsákót a gyerek(ek)nek

Babonák

Szilveszterkor lehet az egész következő új évre biztosítani a gazdagságot, bőséget. Elvileg. Ki tudja, de azért itt van pár babona:
 • tömött pénztárca anyagi fellendülést ígér az új évre
 • konyhában töltsünk fel mindent, hogy tele legyen az élelmiszerraktár az új év első napjára
 • Újév reggelén hideg vízben kell mosakodni, mert akkor szerencsés és egészséges leszel az egész új évben
 • Amit az év első napján csinálsz, azt sokszor fogod még az adott évben. Nem szabad veszekedni, stb és a szemetet sem szabad kivinni, mert azzal a szerencsédet is kivinnéd!

Dekoráció


Még pár tipp a végére a dekorációra.

Átalakíthatjuk a karácsonyfát szilveszterire -nagyon jól néz ki:

Vásárolhatunk előre elkészített dekorációkat is, de otthon sem vészesen nehéz kivitelezni párat, például:
nye_opener
(a fotó forráslinkjét véletlenül kitöröltem, de keresem és amint meglesz belinkelem)
A fent látható órához legyezőket kell hajtogatni -bízzuk a gyerekre, ha már ovis vagy nagyobb- kettőt összeragasztani majd ráragasztani a számokat és a mutatókat, amiket fekete kartonból vágjunk ki.

Ha gyűjtjük a dugókat, azokra számokat ragasztva a visszaszámoláshoz szintén kedves dekorációt kapunk.

És ilyen volt az idei itthoni szilveszteri bulink képekben:
Visszaszámolós fiókok -az adventi naptárból már jól ismert ikeás fiókos tárolók lényegültek át újra. A lényege: a gyermek is láthatja, mikor jön az újjab meglepetésfiók amiben kis nassolnivaló és közös játék van (jelen esetben előre sk készített társasok, kártyajátékok)

Jól használható egy előre rajzolt-kivágott és utána porcukorral "mintázott" évszám-dekor...

...jól mutat a tortán -gyors és szép

Kompozíció

Nem maradhattak ki a malac plüssök sem és a pezsgőspohár -ezúttal műanyagot vettem ami remek volt, mert nem törik és jutott a gyerekeknek is a gyerekpezsgőhöz

Persely sok pénzzel -játékkal és valódi érmékkel- az asztalon, hogy a jövő évünk gazdag legyen ;)

BUÉK!Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...