szerda, december 12, 2012

Gondolj magadra is!


Adventkor és a karácsonyi ünnepkörnél az embert -na jó, elsősorban a családanyákat- sokszor elkapja a hév és nagy energiákat fektetnek abba, hogy minden szerettüknek és sokszor a rászorulóknak is széppé és emlékezetessé tegyék az ünnepet: vásárolnak, rohangálnak, keresnek, terveznek, készítenek, sütnek, főznek, pakolnak, takarítanak, csomagolnak, átadnak, örülnek.
De fárasztó is ez a nagy készülődés -majdnem egy hónapig tart már akkor is, ha csak december elsejétől kezdjük el és közben könnyű túl sokat bevállalni.
Fotó forrása: AndMyLifegoesOn


Hiszen a december nem csak a Karácsonyról (és Mikulásról, adventről) szól: ott van még az összes többi teendő ami minden más hónapban is adott (különórák, iskola, óvoda, stb) és sokszor nagyobb az év utolsó hónapjában a hajtás a munkahelyeken is -ha Anya még otthon tud maradni a kicsivel, de Apának többet kell dolgoznia, is megérzik, hiszen több hárul az Anyukára, nehezebb ez esetben is a helyzet a karácsonyi készülődés közepette -arról nem is beszélve, ha már Anya is dolgozik.

Egyszóval könnyű kimerülni az ünnepi készülődésben. Gondolj hát magadra is! Pihenj -írd be a határidőnaplódba is, nehogy kimaradjon-, relaxálj, kapcsolj ki, étkezz egészségesen és szedj vitamint is, nehogy elkapj valami bacit (még csak az hiányozna a sok tennivaló mellett) és állíts össze magadnak  is egy adventi kalendáriumot! Ha több terv is megtetszett az interneten, akkor külön öröm lehet, hogy többet is megvalósíthatsz (nem kell túlvállalni magad: ha van már meglévő naptáratok, de tetszik egy ötlet és van rá időd, akkor érdemes elkészíteni és az egyik lehet a gyerekeké, a másik a szülőké -vagy csak a Tied :) de ha erre nem jut idő, az sem baj) Ha pedig advent közepette kezded el, sem gond -felnőttként úgysem a 24 napig tartó apróajándék a lényeg, sőt, teheted a két ünnep közötti feltöltődős időszakra is amikor kipihened Karácsonyt és készülsz a Szilveszterre.

A "naptár" lényege, hogy olyasmik kerüljenek bele, amik segítenek kicsit kikapcsolódni, feltöltődni a nap során.

És hogy mik lehetnek ezek?
  • kozmetikai termékminták (jó előre gyűjteni, de más apróságokkal kombinálva elég lehet egy újságban található is -ha jó a "termés", de decemberben jobb szokott lenni sokszor az újságok felhozatala ilyen szempontból)
  • teafilterek (különbözők, kb mint az adventi teanaptárnál -érdemes beletenni olyan teát is, ami segít energikusabbnak lenni, de használhatunk szálas teát is kis tartóba csomagolva -akad otthon pár üres kindertojás?)
  • apróság, amit amúgy is meg kell venni -lehet ez akár egy fogkefe, új sminkszer, amit amúgy is használunk, de kifogyott, stb- megvehetjük előre és örülhetünk hogy nem kell venni a karácsonyi bolti tömegben
  • de vásárolhatunk -pénztárcánkhoz mérten- olyasmit is, aminek örülni fogunk: olyan sminkszert, amit kipróbálnánk (új színű körömlakk, rúzs, púder vagy szemhéjfesték, stb), új sálat (mindig jól jön), apró ékszert (mondjuk bizsut) vagy bármi mást -de azért maradjon apróság méretű
  • valami étel (khm édesség) amit szeretünk: egy szem raffaello (ha veszünk egy hármas csomagot, az máris 3 napra elegendő nasi a naptárba), cukorka, vagy más, ami azért eláll ha előre megvesszük, de persze ez nem kőbevésett és megvehetjük aznap is: ekkor egy cetlit vagy képet rakjunk a naptárba, hogy ne feledjük, mi az esedékes meglepetésünk aznapra
  • könnyítés: ha lehet, beszéljünk össze a nagyival/apával/mással és kérjük meg, hogy segítsen: mondjuk vigyázzon a gyerekre egyik nap. Ekkor is egy cetlit rakjunk aznapra amikorra megbeszéltük a dolgot. De mehetünk fodrászhoz -Karácsony előtt úgyis kell, rakhatjuk ezt 23-ára pl.- kozmetikushoz, masszázsra (már vannak olyan helyek, ahol vigyáznak a gyerekre amíg masszíroznak, pl itt), moziba, vagy kávézni a barátnőkkel, stb.
  • de örömteli lehet az is, ha csak egy-egy apróságot megbeszélünk Apával: hétvégén egyik nap egy órával tovább alhatunk, míg ő vigyáz a gyerekre és reggelizteti, vagy elviszi sétálni, hogy nyugodtan pihenhessünk (Figyelem! Az adventi naptárunkba kerülő meglepetéseket, könnyítéseket ne használjuk ügyintézésre! Amíg Apa van a kicsivel ne rohangáljunk boltokba vagy takarítsunk vadul otthon -ilyet is csinálhatunk, de az nem az adventi napi ajándékunk része!)
A fenti hétféle ötletet kombinálhatjuk és meg is van mind a 24 napra az ajándékunk. Nem nagy dolog, de szerintem minden nőnek, anyukának jól jöhet a karácsonyi rohanásban ha jut mindig egy kicsi ideje magára is, hogy töltődjön.

Ha kimaradt és nem jut ilyenre időnk adventkor, pótoljuk be a két ünnep (Karácsony és Szilveszter) között! Jobb esetben ekkor Apa is otthon tud lenni és könnyebb dolgunk van, vagy esetleg a Nagyi tud szabadságon lenni és segíteni, stb. Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...