kedd, december 04, 2012

Fregoli avagy last minute ételek


Fregoli kifejezés angol nyelvterületről terjedt el és kifordítható dolgot jelent. Azért jellemeztem ezzel az alább következő ételeket, mert sokszínűek, nagyon variálhatók, így ha nem készültünk meleg étel főzésére, de megéheztünk is jó eséllyel tudunk kezdeni velük és némi meglévő alapanyagból valamit. Érdemes tehát ilyesmiket otthon tartani -és nem utolsó sorban ha betervezzük előre a menübe, rögtön igen változatos főtt ételeink lesznek.

Nos, nézzük, mik ezek a fregoli alapanyagok?

  1. Krumpli
  2. Rizs
  3. Tészta
  4. Tojás
  5. Kuszkusz
Ha hétközbeni egyszerű, laktató és könnyen elkészíthető ebédről van szó, máris jut minden napra egy-egy alapanyag.

Miket készíthetünk a fentiekkel? Csak szűk összefoglaló:
  1. Krumpli -a legegyszerűbbek:
    1. Rakott
    2. Főzelék
    3. Paprikás krumpli
  2. Rizs
    1. Köret hús vagy zöldséges étel (fasírt vagy pörkölt) mellé
    2. Rizseshús (hagyományos, azaz rizs+hús)
    3. Rizottó (vagy rizseshús zöldségekkel is)
  3. Tészta
    1. Közkedvelt bolognai
    2. Zöldséges szósszal
    3. Rakott (lehet ugyanolyan, mint bármelyik fenti kettő + sütőben megsütni)
  4. Tojás
    1. Tojáspörkölt
    2. Lepény
    3. Nokedli (jó, ez lisztes-tojásos, de beillik ide)
  5. Kuszkusz
    1. Salátának
    2. Zöldségekkel a rizseshús mintájára
    3. Köret is lehet
Ha a fentieket tervezzük előre a munkahét egy-egy napjára, akkor 3 hétre előre megvan a menü és hétvégén lehet flancosabb -érdekesebb, íncsiklandóbb- ételeket készíteni, és elég lesz akkor gondolkozni a menün.




Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...