csütörtök, december 27, 2012

10 otthoni játékötlet a téli szünetre


Karácsony után ugyan ott van a sok új játék, de ha nem lenne elég, akkor íme pár ötlet, hogyan múlassuk el együtt az időt. 
I.) Ki találja meg előbb?
Játék kellékei: kártyák és egy dobókocka
Jelen esetben rajzoltam 6*3 ugyanolyan virágot (mert terv szerint hárman fogunk játszani) és egy régi puzzlekockára is mindegyikféle virágból egyet-egyet mindegyik odalára.
Játék menete: dob valaki a dobókockával és a cél, hogy minél előbb megtaláljuk a dobottal egyező színű virágot a kártyák közül -ezt már mindenki keresi és aki először megtalálja, tarthatja meg a kártyát, így lesz 1 pontja. A játék ugyanígy folytatódik, csak most másvalaki dob és immár eggyel kevesebb kártya közül kell megtalálni az egyezőt. Ha valamelyik mintából elfogyott a kártya, akkor újat kell dobni, ha ezt dobná valaki.

Variáció: játszhatjuk úgy is, hogy mivel mindegyik virágkártyából 3 van, így mindenki elé lerakunk egyet-egyet és mindenki a dobás után a sajátjaiból kell hogy kiválassza az egyezőt és azt felemelve bemutatni, hogy ő volt a legelső aki megtalálta. Aki a leggyorsabb, az lefordítja az adott kártyát és az nyer, akinek előbb fogynak el a kártyái.

II.) Számtanító társasjáték
Középső gyermekem középső ovis, de a számok ismerete még nem igazán megy neki. Próbálkoztam már számkártyákkal -ami szintén jó szünidei játék-, de most láttam egy másik jó ötletet az interneten.

Játék kellékei: társas alap (sima papírra rajzolva), bábuk (ahányan játszunk), dobókocka

Játék menete: minden bábut a startmezőre állítunk és a cél természetesen a célmező elérése elsőként. Kétféleképpen játszhatunk és juthatunk el oda.

Első verzió: Dobunk a dobókockával és a dobott értéknek megfelelő, legközelebbi mezőre lépünk (Példa: Ha a Start mezőn állunk és 2-t dobunk, akkor a start mező utáni első mezőre, a 2-es mezőre kell lépnünk.) Az nyeri a játékot aki elsőként dob olyan számot, ami már nem szerepel a játékmezőn a Cél előtt.

Második verzió: (ez a hosszabb verzió): csak akkor léphetünk egy mezőt előre, ha azt a számot dobjuk, amely szám a következő mezőn található. (Start mezőről csak akkor léphetünk előre, ha 2-t dobunk, ezután 5-t kell dobnunk és így tovább)

IhletadóTipJunkie: DIY Number Learning Board Game

+Ötlet: számtanító kártyák vagy kupakok.
A fenti ötletet kiegészítendő a nagyobbik lányomnak készítettem a számolás gyakorlásához kupakokat: 0-tól 9-ig a számok (többször is, hogy ugyanazokat is össze lehessen adni és esetleg 10 feletti számokat is) és az alapműveletek jelei (+, - , * ). Ezekkel a gyermek maga is tud gyakorolni összeadást, szorzást, kivonást (osztást is, de nálunk ahhoz még kicsi a gyerek, nem tanulták, így ezt a jelet kihagytam egyelőre, később pótoljuk)
Hasonlót meg is vásárolhatunk a MeskánIII.) Útkirakó

Játék kellékei: kártyák, rajtuk úttal, kiskocsik.Játék elkészítése: könnyű dolgom volt, mert akadt itthon nem használt kártya (egy akcióban adták egy üzletben), így erre ragasztottam a lapokat. Először hajtogassuk akkora részekre a lapot, amekkora kártyákat szeretnénk (jelen esetben 16 részre hajtogattam), és így rajzoljuk meg az utat, így biztosan nem rontjuk el. Színezzük ki és vágjuk is ki, ragasszuk a kártyákra.

Játék menete: húzzunk úgy az útkártyákból, hogy nem látjuk, mit húzunk. A húzott kártyát kell hozzáilleszteni egy kezdőkártyához, illetve az első húzás után már a kirakott úthoz. Lényeg, hogy autó által járható legyen az út.

Variáció: kiosztjuk az összes útkártyát a játékosok között és egyesével lerakunk egyet-egyet. Az nyer, akinek előbb fogy el az összes kártyája.

Variáció2: szintén kiosztjuk a kártyákat, de mindenki maga építi fel a saját útszakaszát és ekkor cél a gyorsaság

IV.) Kockamóka

Játék kellékei: sk írt dobókocka
Vegyünk egy puzzlekockát vagy kreatív boltokban kaphatók üresen hagyott és nagyobb méretű dobókockák is, ezekre írjuk a szükséges szöveget.

A játék nem saját ötlet, további részleteit itt olvashatjátok a Fittkid blogon. Remek játék, érdemes elkészíteni és kipróbálni, nálunk nagy kedvenc lett!


Mi kétféle kockamókás játékot szoktunk játszani:

a) a már linkelt állat és jellemzője -pl. beteg maci- és a játék az, hogy valaki dob, a többiek ezt nem láthatják. Aki dobott megpróbálja leutánozni a dobott állatot -úgy menni, stb- és a többieknek ki kell találniuk, mit dobhatott.

b) Másik hasonló játékunkhoz három dobókocka kell: egyiken mesealakok vannak (tündér, királyfi, boszorka, stb), másikon egy cselekvés ami a mesékben is van (megment, elér valahova, stb) és a harmadikon egy hely -szintén mesebeli (üveghegy, királyi palota, mézeskalácsház, stb). Egyszerre dobunk a három kockával (lehet egymás után is) és a kidobottakból egy rövid mesét kell fejben összeállítani és elmondani.
(Érdekes, mert azt hittem, 4 éves lányomnak ez túl bonyolult lesz, de neki is könnyen ment a kitalálás az adott szavakból)
Ez utóbbi játékot ez ihlette

V.) Gyereksudoku

Az egyszerűsített verzió.
Eredetileg vizespalack kupakjaiból az eredeti verzió szerint terveztem elkészíteni (9*9-es tábla), de gyermekeim még kicsik lennének ehhez, így egyelőre maradtam egy kisebb verziónál -ami ez esetben színekből és nem számokból áll, így még jobban gyermekbarát.
Bár eredetileg is hasonlót terveztem, miután a színes verzió mellett döntöttem, de a végső ihletet ez a Meskás boltban kapható játék adta.A szabályok megegyeznek a sima sudokuéval, de játszhatjuk többen is, ekkor felváltva húzunk és rakjuk a megfelelő helyre a kupakot.

VI.) Tapintásos játék

Játék kellékei: dobókocka és kártyák, melyekre anyagdarabokat ragasztunk.
Játék eredetije itt található: Időtetrisz blog

A fenti blogon olvastam még Karácsony előtt ezt a játékot és egy kicsit variálva alkottuk meg a mi verziónkat: a kockára ragasztottam mindegyik anyagból egy-egy darabot (6 anyagból összesen) és dobás után csukott szemmel kell megtalálni a kártyák közül a párját.

Alapanyagok:
 Pár textilcafat, olló, ragasztó, kártyák (vagy kartonlap), dobókocka (ami lehet építőkocka illetve mesekirakó kocka is)

És a végeredmény:


VII.) Betűkirakós

Kifli és Levendula blogon  láttam még régebben a Söröskupakos Scrabble-t és ennek mintájára készítettem el vizespalackok kupakjaiból. A cél itt nem a Scrabble játék volt, hanem betűkirakás gyakorlása kisiskolásomnak.VIII.) Gyümölcstanítós játék

Játék kellékei: kártyák amikre gyümölcsöket rajzolunk* (vagy ilyen képeket nyomtatunk, de kivághatunk akciós újságokból is)
*(Rajzoláshoz segítséget itt találhatsz)

Játék menete: 
Legegyszerűbb verzió: (amikor gyermekünk még csak tanulja a szavakat)
Húzunk egy kártyát és meg kell nevezni az adott gyümölcsöt/zöldséget.
Kisgyermekkel játszható, nagyobbaknak a következő verziót ajánlom.

Összetettebb verzió: az egyik játékos húz egy kártyát, amit nem mutat meg senki másnak, csak ő nézheti meg. Ezután körül kell írnia az adott gyümölcsöt/zöldséget úgy, hogy a többiek közül valaki ki tudja találni. Lehet csapatokban is játszani, ha többen vagyunk (akár gyerekzsúron is)

Még egy egyszerű verzió:
Ekkor a gyermeknek szét kell válogatnia a gyümölcsöket és zöldségeket. Szintén egyszemélyes játék, bár lehet úgy variálni, hogy osztunk 5-5 kártyát a játékosoknak. Egyikük lerak az asztalra színével felfelé egy kártyát és a következőnek ugyanolyan típusút (zöldséget vagy gyümölcsöt) kell ráraknia.

IX.) Dobókockás-számolós játék

Játék kellékei: dobókocka és valami, amiből sok van (lehet ez cukorka vagy bármi más kis méretű nagy darabszámú dolog is)

Játék menete: Szétosztjuk a sok kis dolgot a játékosok között -jelen esetben az ősszel szedett gesztenye lett ez- és körben mindenki dob. Amennyit dobtunk, annyi kis dolgot kell berakni középre. Az nyer akinek
             a) előbb nem marad egy gesztenyéje sem
             vagy
             b) legtovább marad gesztenyéje.
            (tetszés szerint)

X.) Betűkártyák

Játék kellékei: betűkártyák (innen is kinyomtathatóak)
Játék menete: sokfélét lehet játszani velük, pl.:
  • Húzz egy kártyát és mondj/rajzolj egy állatot/gyümölcsöt/mást aminek a neve az adott betűvel kezdődik
  • Mindeki kap 5-5 kártyát és aki kezd, lerak egy kártyát. A soron következőnek olyan betűkártyát kell leraknia amely betű később van / vagy előbb az abc sorban mint a már lerakott. Ha nem tud ilyet rakni, passzol és húz. Az nyer, akinek először fogynak el a kártyái.
  • Válogassuk szét a kártyákat aszerint, hogy egyenes vonalakkal le lehet írni a betűt (I, M, L, stb) vagy görbe vonalak is kellenek (S, O, P, stb)
  • Válogassuk szét a mással- és magánhangzókat
  • Ha két adagot nyomtatsz ki a kártyákból, lehet memória játékot is játszani velük: keresd a párját!
  • Ekkor lehet velük Fekete Péterezni is (egyik kártyának a párját vedd ki a pakliból)
  • A betűk vonalát kövesse az ujjával a gyermek -előgyakorlat a betűíráshoz
  • Energialevezető: húzz egy betűt és ugrálj/fuss/más olyan alakban mint az a betű!
IhletadóTipJunkie Alphabet cards gamesPrint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...