szerda, november 14, 2012

Újrafelhasznált tokok (DVD, CD, VHS, MC)


Mit kezdhetünk a tokokkal?
Íme egy-egy ötlet toktípusunként.

CD tokból labirintusjáték


Szükséges hozzá:
  • CD tok
  • gyerekjáték ragadós pálcikák / gyurma
  • mini labda (ami belefér) vagy kis kavics, de ez is lehet gyurma, csak süssük ki vagy jó a levegőre száradó is -lényeg, hogy ne ragadjon a labirintus falához
Teendők
A tokból vegyük ki a CD-tartó részt


És mehet(nek) bele a gyurma/pálcikák
Megj.: könnyebb a dolgunk ha előre, egy papírra eltervezzük vagy kinyomtatunk labirintust. Vegyük figyelembe a leendő labda nagyságát, hogy minden kanyarban tuti elférjen.
Ha készen vagyunk a labirintussal, tegyük bele a labdát/kavicsot és csukjuk be a tokot. Készen is vagyunk.

Íme egy kész verzió lányom készítésében:

------------------------------------------------------------------------------------------

VHS tokból tolltartó


Találtam egy üres VHS tokot amihez nem tartozott videókazetta, viszont épp szükségem volt egy tartóra pár filctoll és egyéb írószer tárolására:

Természetesen itt nem kell semmit sem fabrikálni, esetleg a tokból vegyük ki a papírt amin a film képe, felirata van, és mehetnek is bele a tollak. 

Továbbfejlesztett változata lehet ha a gyereknek készítünk ezzel mini-foglalkoztatót:
mehet bele a tollak mellé pár kártyalap is, olyasmi, amire előre feladatokat írunk, így útközben vagy étteremben is tudja használni.
---------------------------------------------------

DVD tokból úti rajztábla tolltartó résszelA fenti linken láttam ezt az ötletet, itt kicsit többet kell fabrikálni, de nem vészes és remek lesz a végeredmény. Pár papírlab, olló, ceruzák, textília, vastagabb lap, varrókészlet ill. varrógép kell hozzá. 
Elkészítése is egyszerű -a linken lépésről lépésre és fotókkal illusztráltan láthatjátok, de leírom pár szóban magyarul ide: A tok dvd tartó részét körben ki kell vágni, megvarrjuk a ceruzatartó részt, beillesztünk egy vastagabb lapot a dvd tokba a kivágott rész helyére, majd ráragasztjuk a ceruzatartót és készen is vagyunk.


---------------------------------------------------

És végül a magnókazetta-tok

Nem tudom, emlékeztek-e még a magnókazettákra? Ma már nincsenek. A régiek vannak, de mind lejátszót mind új MC-ket nehéz találni... Azért a tok itt is felhasználható -szintén olyasmire amiről ezelőtt is írtam: remek színezőeszköz-tartó -ezúttal zsírkrétákhoz szuper. Avagy azokhoz a ceruzákhoz, amiket már picire hegyeztünk. Jól jöhet utazáskor, vagy ha étterembe megyünk a gyerekkel -simán befér a retikülbe pár apróbb papírlappal és máris leköthető a gyerek -csak egy sima felület kell hozzá.


Másik remek újrafelhasználási lehetősége ezen tokoknak a kártyatartó!
Biztos akad olyan kártyánk, aminek már nincs meg a doboza -rendszerint úgyis sima papírdobozba teszik a kártyákat, ami könnyen sérül, szakad. Helyettesítőnek erre is használhatunk MC tokot.
Annyi csak a dolgunk, hogy azt a két kis bütyköt, ami a magnókazettát fogja, na azokat le kell törni, hogy a kártyalapokat nehogy megsértsék.

Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...