hétfő, november 19, 2012

Megszabadulni a felesleges holmiktól

A takarítás csak akkor lehet sikeres, ha úgy kezdjük, hogy a dolgok a lakásban a helyükön vannak. Ha ez nem így van, akkor rendrakással kell kezdeni. Az idő, amit rendrakásra fordítunk akár takarítás előtt akár naponta többször igen sok energiát igényel. Kisgyerek mellett eleve nehezebb rendet tartani -pláne ha a szétpakolós korszakában van a kicsi, amely korszak igencsak hosszúra tud nyúlni (érzésre legalábbis biztosan). Érdemes tehát amennyire csak lehet minimalizálni a rendrakásra fordított időt, hogy több időnk és energiánk maradjon másra. 

The benefits of clutter-free living
fotó forrása


Hogyan lehet minimalizálni a rendrakások idejét úgy hogy közben tényleg rend legyen otthon?
Természetesen úgy, ha nem kell sok holmit elpakolni.
Sokkal több holmija -dolga, cucca, tárgya- van egy átlagembernek, mint amit használ valóban!
Mit tegyünk a nem használt, felesleges holmikkal? Szabaduljunk meg tőlük: ha más még használhatná, akkor ajándékozzuk vagy adományozzuk el, ha nagyobb az értéke, adjuk el, ha használhatatlan, akkor mehet a kukába.
Leírni könnyű a dolgot, de hogyan szelektáljunk otthonunkban?

Pár tipp:

  • Vegyünk egy nagyon nagy dobozt és azokat a tárgyakat, amik útban vannak, nem használjuk őket, de nincs szívünk kidobni, tegyük bele. Ez a nagy doboz mehet a gardróbba, garázsba, szekrény legmélyére -ahol nincs szem előtt. Ha nem használjuk a benne lévő tárgyakat továbbra sem, akkor érdemes megválnunk tőlük végleg... Adjunk magunknak 1 vagy 2 hónapot, aztán irány a doboz lomtalanítása -egészen pontosan a dobozt hagyjuk meg és pakoljunk bele újra nem használt holmikat. 
  • Nagy rendrakáskor nézd át a ruhásszekrényeket és szedj össze minden olyan ruhát, ami nem jó rád, párodra vagy a gyerek(ek)re: kinőtt, kihízott, kifogyott, kissé viseltes darabokat. Nem érdemes tartogatni ezeket, ha nem tudod átalakítani hordható ruhadarabokká -varrástudás, idő, energia, vagy bármi más híján- akkor irány a Vöröskereszt vagy a kuka (ha nem használható a ruha már másnak sem) Így nem csak helyet nyersz hanem segítettél is valakiken.
  • Nézd át az emlékes dobozokat, fiókokat és szelektálj! Nem könnyű megválni olyasmitől, ami emlék, de pl. a gyerek összes rajzát ne tedd el. Ha nem szeretnéd a csodás alkotásokat veszni hagyni, akkor fényképezd le és rendezd digitális mappákba online -akkor a nagyszülők is láthatják az összes alkotást. 
  • A "jó lesz még valamire" cuccok. Sokunknak van, majd egy nap kellhet... és igen, valóban lehet, hogy 1 hó, vagy 1 év múlva jól jönne, de gondold át, addig hányszor kell több időt takarításra, rendrakásra fordítanod? Mennyivel jönne jobban a hely ami felszabadulna az ilyen tárgyak kiszórásával? És mennyire tudnád könnyen helyettesíteni mással ha később mégis kellene? Vagy mennyire lenne nehéz újra venni olyasmit? Ha nem használod az adott cuccot 1-2 hónapon belül, akkor érdemes más helyet keresned neki (dobd ki vagy add/ajándékozd el) -vonatkozik ez a kreatív felszerelésekre is és a "majd varrok belőle valamit" anyagdarabokra.
  • Nézd át a konyhát is! Biztos akad olyan eszköz, amit nem használsz, mert a másik ugyanolyat jobban szereted. Pakold el a dupla eszközöket, ha két-három-sok gyümölcshámozó késed van pl., tarts meg egyet, a többit tedd el az első pontban már említett dobozba. 
  • Nyomtasd ki ezt a grafikont, sokat segít!

Egyéb olvasnivalók a témában:Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...