péntek, november 30, 2012

Karácsonyi spórolás

Persze már javában körülvesz minket a Karácsony és Advent szelleme: a boltokban, médiában... de most láttam egy remek cikket a karácsonyi spórolásról aminek kapcsán eszembe jutott pár ötlet.

takarékosság, spórolás
Kép forrása: Éva magazin online


A karácsony "részei" kisgyermekeseknél:
 1. Adventi miniajándékok (vegyük azt, hogy lesz adventi ajándék minden nap)
 2. Mikuláscsomag a gyerek(ek)nek (mivel nem sokkal Karácsony előtt és Advent alatt van, itt a helye)
 3. Karácsonyi ajándékok és csomagolásuk
 4. Képeslapok a távol élőknek és távolabbi ismerősöknek és ajándékkísérők
 5. Menü Karácsonykor
 6. Díszek a lakásba
 7. Díszek a fára
 8. Karácsonyfa
 9. Ünnepi öltözék
 10. Egyéb, járulékos ünnepi költségek -pl az utazás(ok) költségei ha vidéki rokonokat is meglátogatunk vagy taxiznunk kell az ünnep alatt.
Spórolás lehetőségei -pár olyan ötlet, amiket már írtam itt a blogon:
 1. Az adventi ajándékok lehetnek olyan kis játékok, figurák, amik már megvannak otthon, de a gyerek nem játszik velük. Érdemes december előtt jóval eltenni ezeket, hogy újra elővéve valóban meglepetés legyen. De adhatunk közös időtöltést is -és ehhez számtalan ingyenes lehetőség van az ötletek között. Vagy készíthetünk sk is játékot, ajándékot: pl. betlehemest.
 2. A Mikuláscsomag is lehet szerény, pláne ha mellette meglátogatunk egy Mikulás-ünnepséget (ma már számtalan helyszínen futhatunk össze a Mikulással ingyen is)
 3. Karácsonyi ajándéknak ismerősöknek, rokonoknak készítsünk magunk valamit: süssünk finomat vagy kreatívkodjunk! Számtalan ötlet van szerte a neten! Ne csomagoljunk, ha nem muszáj: használjunk újrahasznosíthatót! A kreatív ajándékokat -ha nem túl nagy méretük- rakhatjuk mikulácsomag zsákjába -ez most kb 19 Ft a boltokban, akciósan van ahol csak 9 Ft, de varrhatunk mi magunk is ilyet -maradék (piros) anyagból vagy kinőtt, elhasználódott ruhákból (tisztítsuk ki a ruhát és ha pl. nadrágról van szó, könnyen és gyorsan készíthetünk jópár zsákocskát!) Ami a gyermekek ajándékát illeti -rajtuk nem szívesen spórolunk, de biztosan sokan nem tudják megvenni a drágább ajándékokat. És ma már szinte bármi, ami interaktív, divatos, új, de még a társasok is 7-8 ezer forintnál kezdődnek. Mi többször befürödtünk a gyerekek kívánságlistája kapcsán. Ők általában a reklámokból merítik kívánságukat, vagy az oviban, iskolában látottakból, de ez sokszor becsapós és ők maguk sem örülnek az adott játéknak mikor élőben kiderül, nem is egészen olyan, mint képzelték. Érdemes ezért jól átgondolni, mit is akarunk venni nekik és nem feltétlenül kell sajnálni, ha a hiperszuper drágákra nem jut -sokkal több minden más olyasmi van, amitől ünnepi és feledhetetlen lehet számukra az ünnep. Személy szerint én eleve fontosnak tartom, hogy már gyerekkorban is lássák: nem a reklámozott tárgyaktól lesznek boldogak, elégedettek -sokkal inkább a szeretteikkel töltött idő számít és jobban megéri ilyenre áldozni, mint drága tárgyakra.
 4. Készítsük magunk a képeslapokat is. Ha tudunk, akkor üzenjünk online, az olcsóbb és ott könnyebb saját képe(slapo)t készíteni -mondjuk a gyerek(ek) karácsonyi fotójából (érdemes előre fotózni, hogy időben el tudjuk küldeni, plusz ez jó próba is, hogy biztos jó-e az ünnepi ruha a gyerekre). Kis ajándékkártyákat is készíthetünk sk -akár a már nem használt, vagy hiányzó darabos puzzlek darabjaiból
 5. Karácsonyi ételek, italok kapcsán a legtöbb felnőtt, akit kérdeztem azt mondta, neki ugyan mindegy, mit eszik ekkor, nem oszt, nem szoroz, hogy halat, pulykát vagy akár rakott krumplit eszik Szenteste vagy Karácsony alatt. A legtöbben az egyszerűbb, háziasszony-kímélő menüre szavaztak -akkor az ünnep is békésebb ha könnyen elkészíthető a menü és az anyuka se fáradt mire az ünneplésre kerül a sor. Érdemes megfontolni és egyszerűsíteni a menüt. 
 6. A lakás díszeit is sk készítsük -valószínűleg a szülőknek úgyis azok a díszek a legszebbek és legértékesebbek, amiket gyermekük készített -teljesen vagy segítséggel. Papírból rengeteg díszt elkészíthetünk és akár erre felhasználhatjuk -a gyermek beleegyezésével- a régebbi rajzainak hátoldalát, de akár kiolvasott magazinlapokat is.
 7. És igen, a karácsonyfadíszek is lehetnek sk készítettek -papír és egyéb gyúlékony díszeknél vigyázzunk, ha valódi gyertyát használunk a fa világítására, de az égőket is kellő távolságra rakjuk!
 8. Karácsonyfa kapcsán vannak "visszaváltható" fák (ikeában szokott lenni, de hamar elkapkodják, ill egy-két kertészetnél is hallottam, hogy volt tavaly), de nálunk már évek óta bevált a műfenyő. Eleinte én is ódzkodtam ettől, hiszen elveszi a hangulatot és fenyőillata sincsen, de meglepően jól használható: a gyerekek is könnyebben díszítik, mert nem szúr és nem potyognak a tűlevelei ha erőteljesebben akasztják rá a díszt, kedvünkre variálható, hol mennyi ága legyen (pl kis lakásoknál könnyebben elfér) az ünnep után sem kell takarítani és látva a fenyőfák árait nem keveset spóroltunk vele az elmúlt években. Ha hiányzik az illat, vásárolok fenyőillatú illóolajat és azt csepegtetem a radiátorra. 
 9. Ünneplőruha lehet meglévő is átalakítva - minap olvastam valahol, hogy könnyen karácsonyivá varázsolhatjuk kis varrótudással a sima ünneplőruhákat lányok esetében: elég rá egy piros virág (mikulásvirág-utánzat) vagy piros masni. 
 10. Az utazás költségein nehéz spórolni, de remélem, ha akadt valami hasznos a fenti pontok között, akkor belefér az utazás ára a költségvetésünkbe.
Ha a fenti példát követjük, akkor az alábbiakra kell csak pénzt fordítanunk Karácsonykor:
(feltételezve, hogy akad 24 apró játék amit az adventi csomagokba tehetünk és pár újság vagy rajz amikből díszeket készíthetünk)
 1. Mikuláscsomagba édesség és esetleg kis játék a gyereknek
 2. Kreatív vagy gasztro ajándékokhoz alapanyagok
 3. Gyermek számára ajándék -nem drága játék
 4. Bélyeg (és boríték) a képeslapokra/nak
 5. Egyszerű ebédhez hozzávalók Karácsonyra (bár ezzel nem feltétlenül kell számolni, vehetjük olyannak mint egy hétvégi ebédet, tehát nem számít feltétlenül pluszköltségnek)
 6. Karácsonyfa -behozhatja az árát ha műfenyőt vásárolunk
 7. Egyéb, járulékos ünnepi költségek -pl az utazás(ok) költségei ha vidéki rokonokat is meglátogatunk vagy taxiznunk kell az ünnep alatt.

Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...