szerda, november 28, 2012

Adventi naptárak feltöltése közösen töltött idővel

gifts and holly


Videó forrása: http://vimeo.com/32228346
Nem kell nagy dolgokat, holmikat ajándékozni, mégis nagyon nagy élmény lehet az adventi várakozás időszaka az egész családnak!

Alább írok 24 ötletet, de ez több is, mert csokorba szedtem, ki-ki válasszon magának és gyermekének tetszőt és jó időtöltést kívánok hozzájuk !Közös családi programokra tippek:
 1. Karácsonyi sk ajándék vagy adventi koszorú készítése közösen, fadíszítés
 2. Adventi vásár látogatása
 3. Téli sportok, mint korcsolyázás vagy szánkózás, hógolyózás, hóember építése
 4. Karácsonyi (báb)színházi műsor megnézése (lehet akár mozi is) -utána eljátszhatjuk otthon is a történetet
 5. Mikulásnak levél és a többi (rokonoknak, barátoknak szánt) üdvözlőlap megírása és feladása postán (A Mikulásnak szánt levélre a gyermek lerajzolhatja, mit szeretne tőle vagy Karácsonyra, a többi képeslapnál pedig rajzolhat rá a gyermek, ha még nem tud írni) 
 6. Rajzoljuk le a Télapót -érdekes lehet évről évre összehasonlítani, hogyan látta, rajzolta le a gyerek a Télapót, hogyan lesz a pálcikaemberszerű alakból kiforrottabb emberalak
 7. Társasjátékozás, kártyázás
 8. Otthoni mozizás* vagy diafilmvetítés (karácsonyi film, popcorn vagy egészséges rágcsa)
 9. Beszélgetés, mesélés Karácsonyról (gyerekkorunkban milyen volt, milyen volt mikor még pocaklakó volt gyermekünk, vagy amikor még egészen kicsi volt, stb) Bevonhatjuk a nagyit is!
 10. Karácsonyi ajándék nézése valaki(k)nek -a gyerek(ek) segíthet(nek) abban pl. hogy egy rokon vagy ismerős gyerek vajon minek örülne -kiváló alkalom ez arra is, hogy ötleteket találjunk saját gyermekünk karácsonyi kívánság-listájára (ha még nem lenne meg, mit is szeretne): ha meglát valamit amit szeretne, akkor azt felvesszük a listára amiből aztán a Télapó/Jézuska/mi/rokonok választunk, veszünk neki valami(ke)t
 11. lakás kidekorálása Karácsonyra -díszek felrakása ajtókra, ablakokra és/vagy újak készítése
 12. Karácsonyi dalok, zenék hallgatása, éneklése - Ha valaki tud valamilyen hangszeren játszani, akkor zenei kisérettel énekeljünk. Ha gyermekünk tanul vmilyen hangszeren, akkor kiváló alkalom, hogy egy egyszerű karácsonyi dalt segítsünk megtanulni neki eljátszani. Vagy karácsonyi táncparti a legbulisabb ünnepi dalokkal
 13. Jótékonykodás -Mikulásváros, Vöröskereszt, helyi családsegítő, vagy valakinek, akit ismerünk személyesen (Ha nagyobbak gyermekeink, akkor kérjük meg őket, válasszanak ki egy-egy játékot, amit rászorulóknak adunk (Mikulásgyár vagy más). Így taníthatjuk őket az önzetlenségre, másokon való segitésre, és arra is, mire jó még olyasmi ami jó állapotú, használható, de mi (ők) már nem használjuk. Időzíthetjük ezt dec.6-ra és ha sikerül kiválasztaniuk és oda is adniuk valamit másnak, akkor lesz helye a Télapó által hozandó ajándéknak (vagy csokinak, stb)
 14. Mézeskalács vagy más sütemény sütése
 15. Forralt borozás (a gyereknek tea vagy forró csoki, kakaó) otthon vagy másutt 
 16. Séta a környéken és a karácsonyi világító ablakdíszek megfigyelése -melyik a legszebb?  Esti séta a sötétben -a tél előnye, hogy mivel hamar besötétedik ezért a gyerekkel is sétálhatunk sötétben. Ezt élvezni szokták, olyan felnőttes dolog számukra. Séta közben keressünk, nézzünk karácsonyi fénydekorációkat a házak ablakán, kerítésén, erkélyén, szavazzunk, kinek melyik tetszik legjobban?
 17. Karácsonyi fotók elkészítése -akár mehetnek együtt az üdvözlőlapokkal
 18. Karácsonyra az ünnepi ruhák, kiegészítők kiválasztása, felpróbálása, akár vásárlás ha kell valami. Ha nem kell semmi is vehetünk egy kiegészítőt ami apróság, nem kerül sokba, de a lányok odalesznek érte -pl. hajgumi, hajcsatt, szépharisnya, zokni, stb.
 19. Karácsonyi, ünnepi (mese)könyvek kölcsönzése a könyvtárból és közös átnézése, olvasása. Kivehetünk mesekönyvet is de egyéb, pl kreatív karácsonyi könyvet vagy olyasmit, ami a hagyományokról szól. Olvasgathatjuk együtt a Bibliát is.
 20. Karácsonyi színező kifestése (vásárolhatunk is, biztosan sokfele kapni, de készíthetünk magunk is, vagy nyomtathatunk az internetről)
 21. Gyertyafényes vacsora -készítsük közösen elő és legyen meglepetés Apának egy fárasztó téli munkanap után (vagy Anyának) (persze kisgyerekkel óvatosan a gyertyával, ne hagyjuk az égő gyertyát felnőtt felügyelet nélkül és tartsunk be minden óvintézkedést, tegyük a gyertyát tartóba vagy gyertyatálcára és távol az éghető dolgoktól -itt kalkuláljuk be azt is, ha eldölne se gyújtson fel semmit lehetőleg)
 22. Karácsonyi palacsinta készítése reggelire -a tészta bekeverésében a gyerekek is segíthetnek
 23. Karácsonyfa: kiválasztása, vásárlása, díszek készítése rá és felrakása
 24. Karácsonyi ajándékok becsomagolása, díszítése közösen
Boughs and bells

Fotó forrása: http://www.webweaver.nu/clipart/christmas-dividers3.shtml* Tippek karácsonyi otthoni mozizásra:
 • Tom és Jerry: A Diótörő
 • A Grincs
 • Diótörő
 • Polar Express
Santa Claus leaning on a green bar
                                                           Fotó forrása: http://www.webweaver.nu/clipart/christmas-dividers.shtml

Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...