szombat, november 10, 2012

1 perc és nyersz -gyerekverzió-


Megint adják (adták?) a tévében és nagy kedvenc a gyerekek körében is. Múltkor, mikor még ovisoknak rendeztünk zsúrt is rögtön ezt kérték, hogy ilyet játsszunk, de akkor még nem voltam képben lévén nem néztük/néztem ezt a műsort. Azóta pótoltam. Szereti még a legkisebb is, mindig számol vissza: 3-2-1. Eszembe jutott, jó játék lenne ilyesmit játszani: pár ügyességi feladat a gyerekeknek amiket 1-1 perc alatt kell megcsinálniuk. Nem nagy kunszt, maga a játékok kitalálása a nehéz része, ezért ezekhez adok tippeket:

Megjegyzés: a játékok alább ötletek, mindig vegyük figyelembe gyermekünk ügyességét és fejlettségét és ne hagyjuk magára játék közben. Természetesen a kisebb tesó(k)ra is figyeljünk, ha szükséges (nálunk a legkisebb is szívesen játszott volna, de még kicsi, viszont helyette úgy vélte jó móka lenne megenni az eszközöket -amit nem hagytunk, de ilyesmi miatt írtam az előzőt)
 1. Lufis feladatok:
  1. lufi(k) levegőben tartása -csak egy kézzel ütögetheti, hogy ne essen le, nagyobb gyerekeknek ugyanez 2 lufival
  2. lufi passzolása falnak -szintén egy kézzel lehet csak megütni a lufit, az nem eshet a földre
  3. lufi dobása fazékba -megfelelő nagyságú fazekat válasszunk, tegyük gyermekünk ügyességéhez mérten távol tőle és a lufit ide kell bedobnia egyszer úgy, hogy benne is maradjon a fazékban (ha túl messzire tettük a fazekat, akkor menet közben is lehet közelebb vinni)
  4. párban: lufit egymásnak passzolják, szintén csak egy kézzel érhetnek hozzá és nem eshet a földre
  5. párban: lufi átadása úgy, hogy akinek dobják, annak csukva van a szeme. Ha nem kapja el, akkor a dobó újra dobja neki egészen addig, amíg el nem kapja csukott szemmel. Ekkor cserélnek és aki elkapta dobja a másiknak és annak kell csukott szemmel elkapnia. Háromszor kell mindkettejüknek külön-külön elkapniuk így az 1 perc alatt.
  6. párban: Álljon a két versenyző egymással szemben közel egymáshoz. A feladathoz kell még 1 db felfújt lufi. A cél az, hogy a lufit a másik terpeszben tartott lába között át kell tudni dobni. Ha sikerült, a másik fél jön. Háromszor kell sikerülnie az 1p alatt.
 2. Gesztenyés feladatok (nagy előny, ha van pont otthon egy nagy tál szedett gesztenye)
  1. Egy műanyag pohárra rakjunk egy műanyag tányért (csak azért műanyagot, nehogy eltörjön a játék hevében, de kisgyerekes családokban sztem majdnem mindenhol akadnak ilyenek) és erre a tányérra kell egyesével gesztenyéket tenni úgy, hogy tele legyen a tányér gesztenyével. Ha ledölne az építmény, újra lehet kezdeni, felállítani és folytatni a kirakást. Lényeg, hogy az 1 perc végére tele legyen a tányér gesztenyével (megj.: gyereknek nem olyna könnyű ez mint gondolnánk)
  2. Gesztenye dobása (műanyag) pohárba vagy tálkába -lásd a lufis feladatot [1/3]. Lehet ugyanakkor itt az is feladat, hogy mondjuk 3 db gesztenye kerüljön a célterületre 1p alatt
  3. Gesztenye gurítása alagútba: kell hozzá pár doboz -amikbe kényelmesen belefér a gesztenye és a gesztenyék. Állítsuk a dobozokat az oldalukkal a földre téve úgy, hogy a falnál legyenek, nyitott részük a gyermek felé. Ide kell begurítania a gesztenyéket -ügyességétől mérten pár darabot.
  4. ha már elég nagy és tud számolni, akkor rakjunk ki 5 poharat/dobozt és azokba kell tennie egyre több gesztenyét: elsőbe egyet, másodikba kettőt, stb. 
 3. Építőkockás feladatok 
  1. ha van otthon jengánk, akkor 1 p alatt kell a tornyot felépítenie a gyermeknek (ha nem menne neki, mert kisebb, akkor megadott -csökkentett- számú kockából építse fel)
  2. vár építése -ez könnyű feladat, pláne hogy 1 perc van rá. Érdemes előre kérni, hogy milyen várra gondolunk, pl.: Legyen tornya és megadott számú elemet kell beleépíteni. 
  3. válogassa ki színek szerint a kockákat 1 p alatt (ha túl sok kocka lenne, akkor csökkentsük a számukat)
  4. építsen megadott számú elemből tornyot úgy, hogy ne dőljön le. 
  5. Építsen két párhuzamos korlátot a kockákból és gurítson át közöttük egy játékautót / labdátPrint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...