szombat, október 20, 2012

Tortilla és társai

Tortilla: az alap, a kukoricalepény.Fotó: wikipedia

Taco: szendvicsszerű mexikói étel. Elkészítése: tortillát töltik majd félbehajtják mint egy calzone pizzátFotó: kevinunderhill
Enchillada: szintén tortillából készül, de ezúttal töltés után feltekerik mint egy palacsintát, majd meglocsolják chilis szósszal, de tesznek rá sajtot is még. Sokszor a feltekerés után is kisütik.Fotó: jonathanjordan
Burrito: búzalisztből készült tortillát töltenek hússal, zöldséggel, rizzsel és babpüré. Készítésekor nem csak felhajtják, de be is tűrik a végeit.Fotó: forestfoods de sokszor a látvány kedvéért csak az egyik végét tűrik be: Fotó: mexicovacationtravels
Chimichanga: Ha az előbb említett burritot olajban kisütik, az lesz a chimichangaFotó: videojug
Quesadilla: két tortillalap közé rakják a tölteléket, kisütik így és negyedelik.Fotó: ksyuFotó: sailusfoodFotó: guardian
Fajita: egy tányérra rakják a grillezett húsokat tortillalappal és egyebekkel (szósz, zöldségek, stb)Fotó: wikipedia

A fentiek texmex ételek, ami annyit tesz, hogy Texas-Mexikó eredetű. A texmex konyha egy mixelt konyha, sok tortillával, friss zöldségekkel, pácolt húsokkal, szószokkal és fűszerekkel.

Felhasznált irodalom:
Mindmegette: Irány Mexikó!
Tex-Mex Étterem
Horasz blog: Mexikói fiesta, taco és a töltelékek

És végül egy tortilla-recept:
4 dl liszt
fél dl olaj
kevés só
1 dl meleg víz
A fentieket összekeverni, kis gombócokat lecsípni és laposra sodorni a sodrófával és zsiradékmentes, forró serpenyőben kisütni. Akkor lehet megfordítani, amikor látszik, hogy hólyagos lett a lefele néző oldala.
Részletes recept forrása: Mitfőzzünk?Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...