kedd, október 16, 2012

Október 16.: A kenyér világnapja

Augusztus 20-a a magyar kenyér napja is, az akkori bejegyzésben már mutattam hagyományos kenyérreceptet, most jöjjön a különlegesebb kenyerek receptje: sokfele a kenyeret a lepénykenyerek jelentik, itt találhattok többféle receptet is. Hasonló a pita is, itt ilyen receptek is vannak.
Az ilyen kenyerek közül kedvencem a naan, az indiai lepénykenyér. (Recept , Videó2)IMG2380
Fotó forrása:  gyongy.i-design


De ne feledkezzünk meg a magyar konyha lepénykenyeréről sem -ami manapság egyre kedveltebb a vásári ételek között is! 
Íme egy recept
Elnevezései pedig (nem teljesen ugyanazok, de lepény alakú kenyér mind): 
langalló, töki pompos, kenyérlángos

És itt van a neten nem fellelt két kedvenc receptem a témában 
(az eredeti recepteket kicsit módosítottam):

Nan

3 pohár* fehérliszt Összekeverjük ezeket, és még annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk.Meleg helyre tesszük 3-4 órára (bár ezt sokszor elhagyom)Több részre osztjuk és viszonylag vékonyra nyújtjuk.Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben amíg pirulni kezd sütjük, majd megfordítjuk és még pár percig sütjük.Kivesszük, megvajazzuk a tetejét, megszórjuk mákkal és zöldségekkel tálaljuk.
1,5 tk sütőpor
1 pohár* joghurt
2 k olaj
kevés só
kevés cukor
1/2 pohár* tej
1/2 pohár* olvasztott vaj
(* használjuk a joghurt poharát)
Fokhagymás verzió: a vajhoz fokhagymát nyomunk és ezzel kenjük meg a nanokat.

Eredeti recept forrása: Indiai vegetáriánus receptgyűjtemény 1. Shakuntala Saraf

Kenyérlángos

30 dkg liszt Élesztőt felfuttatjuk a cukros vízben, majd a többi hozzávalóval összekeverjük, meleg helyen kelesztjük, kinyújtjuk, tetejére tehetünk vmit (szalonnakocka, paradicsom, hagyma, stb) és kisütjük (kb 220 fokos sütőben)
2 kiskanál élesztő
kevés cukor
kevés só
3 dl langyos víz
2 ek olaj
Eredeti recept amit módosítottam a TV Paprika Magazin 2011. szeptemberi számának 24. oldalán jelent meg, de online is olvasható itt.
Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...