szombat, október 27, 2012

Halloween


Fotó forrása: Mr Donn


Hazánkban még nem annyira ismert, de egyre inkább terjedő amerikai ünnep.

Nézzük hát, mit érdemes tudni róla?


Október 31-én tartják az USAban és Kanadában. Olyasmi kicsit, mint nálunk a farsang: a gyermekek (és olykor a felnőttek is) beöltöznek maskarába. Ami más, hogy így beöltözve sötétedés után házról házra járnak, becsöngetnek és "Csokit vagy csalunk" (Trick or treat) felkiáltással édességet kérnek. Sokszor tartanak bulikat, összejöveteleket is e napon -és ilyesmit mi is rögtönözhetünk.

Házi Halloween

avagy hogyan ünnepeljünk otthon?

Ugyan egyre elterjedtebb Magyarországon is az amerikai Halloween egy-két eleme, de azt hiszem, még mindig sokan vagyunk úgy hogy nehéz "ünnepelni", mókázni két nappal Halottak napja előtt (megj.: okt.31.-> Halloween, nov.1. ->Mindenszentek, nov.2.-> Halottak napja) de azért lévén egyre több amerikai filmet néznek a gyerekek, terjed a Halloween ismerete is. Most meg már a boltokat is elárasztják a rémisztően kifaragott töklámpások, boszorkányfigurák, stb. Felébredhet a gyerekben a vágy hogy halloweenezni akar, amiért mi nem feltétlenül rajongunk, de azért létezhet kompromisszumos megoldás. Ízlésesebb, visszafogottabb és gyerekbarát ünneplésre próbálok tippeket adni.

Időpont: amikor belefér nekünk (mondjuk amikor olyan a nap, pl hétvégi...) annyi nappal Halottak napja előtt vagy után ahogy nekünk még jóérzéssel belefér.

Mi kell a bulihoz?

  1. étel
  2. ital, 
  3. dekoráció 
  4. no meg pár időtöltő játék a gyerekeknek.
A fenti pontokhoz tartozó ötleteket külön-külön bejegyzésekben találod, mert egyben túl sok lett volna. Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...