kedd, október 02, 2012

Ha Anya beteg...

Kisgyermekes családoknál sokszor okozhat gondot -főleg az influenzás időszakban- ha az anyuka megbetegszik. Sokan nem tudnak segítséget kérni, mert rokonok messze laknak vagy még aktívak és az apukáknak sem könnyű kivenni szabit. Ha pedig anya kiesik nagy a gond. De tesó érkezésekor a várandósság alatt is adódhat olyan helyzet, hogy hosszabb időre feküdnie kell az anyukának. Ilyenkor nehéz lekötni a gyermeket, hiszen neki sok az energiája, de anyut kímélni kell(ene). 

Ilyenkor jönnek a nyugalmasabb játékok, mint a társasozás, mesélés, tévézés is, de ezeket hamar megunja a gyermek és nem is a legjobb túl sokat tévézni engedni. Igyekeztem egy angol cikk segítségével összeszedni jópár ötletet, amiket együtt játszhatunk a gyermekkel ha fekvésre ítélt az orvos.

Elsősorban óvodás korú és kisiskolás gyermekeknek szóló játékokról van szó.

 1. Levélírás: írjon a gyermek levelet például a Nagyinak vagy rajzoljon a hátadra! De írhat mesét is, vagy bármit -az sem szükséges, hogy valóban tudjon írni, elég, ha imitálja.
 2. Levélírás 2.: valódi levél írása. Ha nem tud írni, akkor krikszkrakszokat firkáljon vagy rajzoljon. Írhat a nagyinak, Apának, tesónak, bárkinek. De le is rajzolhatja, ami foglalkoztatja, vagy a legutóbbi közös program legjobb részét, vagy hogy mit szeretne legközelebb csinálni, stb. Írhat a laptopon is, bár ez nagyobb felügyeletet igényel, nehogy elállítson valamit.
 3. Mi van a kezemben? Amíg fekszel becsukod a szemed és a gyermek odaadja a kezedbe az egyik játékát és Neked ki kell találnod csukott szemmel, hogy melyik az a játék. Aztán lehet cserélni: elég egy halom játék, a gyermek melletted, becsukja most ő a szemét -de neki be is lehet kötni egy kendővel- és most ő jön, hogy kitalálja, melyik játékát fogja a kezében?
 4. Pontozós. A játék lényege, hogy a gyermek előad valamit: táncol, tornázik, bűvészkedik, stb és az anyuka pontozza. Lehet hozzá használni papírt, ceruzát hogy igazi pontozótábla is legyen. A lényeg, hogy az előadás alatt az anyuka csak néző, nyugton maradhat, a gyermek az előadó.
 5. Teázás. Jól ismert játék a babateáskészlettel. Jöhetnek a plüssök is. A kisgyermek a teáztató, ő tartja a partit, tehát az ő feladata hogy mindenkinek jusson tea, süti, cukor, citrom. Az anyuka dolga csak a képzeletbeli elfogyasztás. Lehet tartani más étel-partit is attól függően, milyen játékételei vagy egyéb babakonyhai felszerelése van a gyereknek. 
 6. Táncparti. A gyermekek szívesen táncolnak. Ha feküdnünk is kell, de van kéznél egy magnó amit elérünk kényelmesen, vagy a laptopon tudunk zenét kapcsolni, vagy mobilon, stb, akkor tarthatunk táncpartit a gyereknek. Játszhatunk olyat, hogy milyen vicces különböző stílusú zenékre táncolni, vagy karaokézhat pár gyerekdalt, de jöhet a zsúrokon is megszokott táncjáték amikor táncol amíg szól a zene, de ha hirtelen csönd lesz, akkor szoborrá kell merevednie -garantáltan ellesz egy darabig, Neked csak a gombokat kell nyomkodnod.
 7. Beöltözés. Akkor jó ez a játék, ha gyermekünk már tud egyedül öltözni ahhoz hogy a jelmezeket, ruhákat egyedül felvegye. Ha vannak otthon jelmezek akkor azokkal, ha nincsenek, akkor pár nem annyira féltett szülői ruhadarabbal lehet játszani. Össze kell szedni pár holmit és máris mehet  a beöltözés, a jelmez/ruha bemutatása, sőt táncolhat is abban, élvezni fogja. 
 8. Ékszerek. Játszhatunk olyat mint a fenti ékszerekkel is -most kivételesen, felügyelet mellett felveheti a karkötőket, nyakláncokat. Figyelni kell rá, ha kicsi, nehogy a szájába vegye, és persze ez nem működik fiúknál.
 9. Sátrazás. Nem biztos, hogy mindenkinél működik, mert kell hozzá felszerelés: vagy egy otthoni játszósátor, vagy egy elég nagy asztal, amire plédet terítve sátrazhatunk. Ha megvan, akkor bújjunk be és ott sokkal izgalmasabb beszélgetni, olvasni (ha kell zseblámpával), vagy plüssökkel, mással játszani. Ha nem elég nagy a sátor felnőttnek, akkor is érdemes lehet felállítani a játszósátrat vagy plédet teríteni az asztalra, mert leköti a gyermeket egy időre.
 10. Mesélés. A legegyszerűbb, de a fejből vagy könyvből mesélést megunhatja a gyermek. Ekkor játszhatunk is mesélőset: például az anyuka öregember és elfelejti a mesét, amit a gyereknek kell fojtatnia és így felváltva mesélnek. Vagy lehet választós is: elkezdve a történetet a gyermek segítheti a főszereplőt, mit csináljon, mit válasszon. Avagy a gyermek hozzon pár játékot és azokkal kell mesét mondani. Hozhatja a játékokat mesélés közben is, akkor még izgalmasabb, merre kanyarodik a történet. De elővehetünk egy képeskönyvet és mesélhet abból a gyermek -akkor a legizgalmasabb, ha még nem tud olvasni de vagy fejből vagy képzeletből igyekszik elmondani a történetet.
 11. Rajzolás. Leköti a gyermeket, de ha már unja a rajzolj valamit típust akkor kombinálhatjuk játékkal a rajzolást: felváltva rajzolás -elkezdünk valamit rajzolni és ő befejezi. De lehet feladatos is: tud-e nagyobbat vagy kisebbet, többet/kevesebbet rajzolni? Tudja-e folytatni a sormintát? Korának megfelelően próbálkozzunk, ezek a játékok fejlesztik is. Persze ma már számos gyermekújság, könyv és foglalkoztató tartalmaz ilyen játékokat, de internetről is sokat ki lehet nyomtatni. 
 12. Doktorosdi. Adja magát a dolog: a gyermek megvizsgálhat, meggyógyíthat. Hogy tovább tartson a játék, lehet ő is kis beteg és jöhetnek a plüssök is. 
 13. Társasjátékok, puzzlek, kártyák. Jók egyhelybenmaradós játéknak, de ha huzamosabb ideig kell anyunak pihennie, akkor lehet, hogy érdemes egy új darabit is beszerezni, ami leköti a gyermeket -fekete péteres kártyát sokfelé lehet kapni és nem kerülnek sokba, de többféle játékot is lehet vele játszani. 
 14. Kreatív játékok. Mint gyurmázás, gyöngyfűzés, stb. Amit életkora alapján már szívesen és biztonsággal játszhat, az lekötheti. Gyurmát készíthetünk otthon is, és ebben is segíthet a gyermek így dupla játék neki :) 
 15. Ölbéli játékok. Minden, ami eszedbe jut -nyílván nem lovagoltatni kell a gyermeket, de az ujjszámolók, egyebek jók lehetnek. Ha kell szerezz be (kölcsönözz) könyvet amiből sok új mondókát is megtanulhattok! 
Mielőbbi jobbulást és remélem, sikerül jobban eltölteni az időt ezekkel az ötletekkel!


Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...