hétfő, szeptember 03, 2012

Tízórai & uzsonna csomagolása iskolába (vagy máshova)

avagy az úti-uzsi tippek

forrás
Nem nagy ördöngősség csomagolni valamit gyermekünknek az iskolába tízóraira vagy uzsonnára, de sokat kivehet az emberből ha reggel kapkodva kell nekiállni mert este sem volt rá idő. Az sem segít, ha gyermekünk válogatós... Pár tipp segítségképpen -nem nagy kunsztok, de jól jöhetnek így szeptember elején mikor újra vissza kell állni az iskolás létre.
  • Érdemes -ha tehetjük- előre megvenni pár csomagolható élelmiszert amit aztán szétosztunk a hétköznapokon -reggel csak előkapjuk (vagy jobb esetben már előző este) és mehet is az uzsisdobozba. Így csak egy héten egyszer kell arra gondolni, miket vegyünk uzsonnára.
  • Ezeket az uzsonnára szánt ételeket tartsuk egy helyen -egy kis dobozban a hűtőben és a szekrényben (attól függően mi igényel hűtést és mi nem) így könnyebben átláthatjuk, mivel gazdálkodhatunk.
  • Sokszor írják anyukák blogjukon, hogy érdemes kis adagokban csomagolt élelmiszereket venni uzsonnára, mert akkor azt csak előkapjuk és mehet az uzsidobozba/zacskóba, de érdemes gondolnunk a környezetvédelemre is aminek a sok csomagolás kukába kerülése nem segít. Ha olyasmit veszünk ami "családi kiszerelésű" azaz nagy adagban csomagolt és árult, az gazdaságosabb (olcsóbb), akár több hétre is elég étel az uzsisdobozba (pl egy nagy csomag háztartási keksz sós nasinak) és ha hétvégén előre becsomagoljuk kisebb adagokra bontva, máris megoldottuk a problémát. Továbbá használhatunk a boltokban is árult uzsonnászacskót, amit ha nem lesz ételmaradékos, akkor újra felhasználhatunk, ezáltal is kevesebb szemetet termelünk, védjük környezetünket és pénztárcánkat is. De varrhatunk magunk is uzsonnászacskót amit szintén többször felhasználhatunk, és már elég sok helyen kaphatók műanyag dobozok sokféle méretben.
  • Az uzsonnásdobozba ne csak az élelmiszereket tároljuk, de az egyéb uzsonna-kellékeket is, mint szalvéta, úti evőeszköz (ha van, kell), stb. 
  • Ha több mindent használunk az uzsonna csomagolására, akkor azoknak is rendszeresítsünk egy állandó dobozt/fiókot, hogy egy helyen legyen minden és kézre álljon (uzsonnásdoboznak használt műanyag dobozok, uzsonnás- vagy sk varrt zacskók, szalvéta, stb)

A gyerek bevonása

Hasznos lehet, ha bevonjuk gyermekünket is a dologba. Így talán kevesebb finnyázás és meghagyott (avagy titokban kidobott) uzsonna marad.

Hogyan tegyük?

Eleve hasznos lehet, ha összeírjuk egy listába azokat az élelmiszereket, amiket adni tervezünk/szoktunk a gyereknek. Írjunk össze mindent amit eddig adtunk, ami tervben van és amit kipróbálnánk. Érdemes kategóriákra szedni az ételeket, mint gyümölcsök, zöldségek, szendvicsek, nasik, stb. Egy ilyen lista remek amikor előre tervezzük a heti uzsonnákat, akkor is, amikor reggel hirtelen tanácstalanok vagyunk, miket is adjunk, avagy ezen azt is vezethetjük, mit evett meg (szeretett) és mit nem a gyerek. Sőt, bevonva a kicsit, megkérhetjük, nézze át a listát (vagy nézzük át együtt ha most kezdi az iskolát és még nem tud olvasni). Biztos lesz olyan étel amire kijelenti, hogy ugyan meg nem eszi, de jobb esetben tippet is adhat, mi maradt ki a listából amit szeretne uzsira. 
Azt is megbeszélhetjük lista-átnézés közben, hogy mi az amit meg kell ennie ahhoz hogy másnap egyik kedvencét kapja. Például megbeszéljük, hogy kedden megeszi az összes almát amit kap a dobozba, cserébe szerdán kedvenc nasiját kapja uzsira. Lehet ezt egész hétre is beosztani: egy nap gyümölcs, zöldség és akkor nincs nasi (mármint cukros nasi), ha megette, másnap nasit (csokit, kekszet, stb) -is- kap. Vagy a kedvenc szendvicsét, stb. 

Továbbfejlesztett, kibővített változata a gyerek bevonásának az, amikor ki is választhatja a lehetőségek közül, mit szeretne másnapra uzsinak. Nagyobbaknak ajánlott, de könnyített a dolguk ha van listánk amit átnézhetnek -nyugodtan leírhatjuk egy mini-listára a heti készletet (már ha előre megvettünk a heti adagot)- és az alapján a gyerek kiválaszthatja, mit kér másnapra. Jól működhet ez válogatósabb gyerekeknél -akár úgy is, hogy csak kétféle választási lehetőséget kap, és így jobban magáénak érezheti az ételt, nagyobb az esélye, hogy megeszi majd.

Jó ötlet lehet rendszeresíteni egy letörölhető táblát, falra (ajtóra) ragasztható fóliát vagy csak egy üres A4-es papírt, amire a gyermek ki is írhatja a választott uzsonnát, így nekünk is könnyebb, mert nem lesz sértődés, ha másnap reggel a nagy rohanásban nem emlékszünk rá pontosan és kimarad valami. 
Egy ilyen táblára/fóliára/papírra kiírhatja a gyermek az egyéb fontos másnapi dolgokat is -ez segít neki is hogy tudjon egyre inkább másnapra tervezni, észben tartani a számára fontos dolgokat, mint például hogy mit szeretne felvenni, vagy mi egyéb holmi kell az iskolába bevinni a tankönyveken-füzeteken kívül, stb. 

Sőt, ami azt illeti ez a lista és uzsonna-rendszer akkor is hasznos lehet, ha nem tudunk mi magunk részt venni a reggeli készülődésben (mert betegek lettünk vagy korábban kell elindulnunk vmi miatt). Egy ilyen lista (és rendszer) alapján szinte bárki el tudja végezni helyettünk is a dolgot (már ha jól bejáratott a dolog, de kezdeti szakaszban is sokat segíthet). Apának vagy a Nagyinak, esetleg nagyobb tesónak is mehet a csomagolás gond nélkül.

Csomagolás

Mit hogyan?

Mindenki ízlése, szokása, lehetőségei szerint használhat az uzsi csomagolására holmikat. 
Lehet csak zacskóba csomagolni, bár így vigyázni kell a sérülékeny élelmiszerekre, ezért gyermekek esetében jobb szerintem ha dobozt is használunk.
A doboz lehet sima otthoni doboz, valami kicsi ami nem foglal feleslegesen sok helyet. Lehet kimosott élelmiszeres doboz, vagy műanyag élelmiszertartó doboz (ezekből olcsón is lehet nagy szetteket kapni amiben vannak kisebb dobozok is), de léteznek direkt uzsonnatartó dobozok is. A bento dobozok is ilyenek: ezek osztott, több emeletes, kis helyre tervezett dobozok.

Színesítés

Pár ötlet, amivel színesebbé tehetjük a gyermek uzsonnáját. Ezek költségesebb megoldások, de akár apránként is beszerezhetjük a felszerelést -mondjuk egy-egy nehezebb iskolai időszakban amikor jól jön egy kis biztatás a gyereknek akár az uzsonna-evés, akár maga az iskola terén... 
  • Minták, figurák! Ez azt hiszem, minden gyereknél elég fontos. Lehet kapni szinte bármit már rajzfilmes vagy csak rajzolt figurás verzióban is. Nagyobbak is szoktak találni maguknak kedvencet -tinisztáros verziót, stb. És hogy mi lehet figurás? Szalvéta, doboz, evőeszköz...
  • Ma már hazánkban is kaphatóak szendvics formázók -plusz macera a szülőnek, de ha rossz evő a gyerek és telik rá, érdemes lehet megpróbálni, hátha segít. Ilyesmit nagy sikerrel vethetünk be szülinapi otthoni zsúrnál is. Persze takarékos verzióban elkészíthetjük magunk is profi formázó nélkül: csak használjunk nagy alakú sütikiszúrókat ;) Jók lehetnek ezek nem csak a szendvicshez hanem gyümölcsökhöz, zöldségekhez is. 
  • Persze vannak formázós melegszendvics sütők is, de vigyázzunk, hogy csak olyan szendvicset süssünk-csomagoljunk ami nem igényel hűtést és kibírja hogy nem azonnal eszi meg a gyermek! 
  • Sok nagyon aranyos ötletet találhatunk az interneten is uzsonna-formázásra ha rákeresünk a japán eredetű bento szóra. Elterjedt ugyanis Japánban ez a fajta uzsonna-csomagolás, amikor minél ötletesebben igyekeznek megoldani a dolgot. Természetesen ott nem csak gyerekeknek csomagolnak így.
Link-ajánló, avagy olvasni és néznivaló a témában:

Források, ihletadók:

Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...