kedd, szeptember 25, 2012

Takarítási technikák

Nem könnyű rendet és tisztaságot tartani kisgyermek(ek) mellett, pláne, ha kevés a segítségünk, de többféle technika is van -hátha valamelyik beválik nekünk is.

forrás
  1. FlyLady program -rutinokra épül: vannak állandó tennivalók a napokhoz kötve. 
  2. 15 perces takarítások -a mindennapi kötelező körökön túl (ami a gyerek mellett muszáj, pl etetőszék körüli takarítás) 15 percekben rakunk rendet és takarítunk. Kicsit talán a FlyLadyből alakult ki, de itt csak annyi a lényeg, hogy legalább napi egyszer fordítsunk 15 percet takarításra -mindegy hol és mit: lehet papírokat rendszerezni de fürdőszobát sikálni is. Arra épül, hogy kisgyerek mellett is jut csak 15 percnyi idő takarításra pluszban amikor teljes erőbedobással lehet nekiesni a feladatnak.
  3. Heti turnusok - szintén olyan, mint a FlyLady, csak talán nem olyan összetett. Meg van adva, melyik héten mik a tennivalók -ezek ugye hetente cserélődnek. Olyan, mint iskolában az A és B heti órarend.
  4. Napi feladatok -amikor mindegyik napnak megvannak a maga feladatai és ezek minden héten ugyanazok maradnak. Hasonlít a FlyLadyre és a heti turnusos módszerre is. 
  5. forrás

Olvasnivalók, előre megírt takarítási listák a fenti módszerekhez:


2) 15 perces takarításról, férfiaknak szóló írás ugyanerről
Tippek helyiségkre bontva: konyha (itt is, sok képpel), fürdőszoba (videós), szobák
Tavaszi nagytakarítás napi 15 perces takarítási lépésekben

3) Heti turnusos takarításhoz lista angolul 4 hetes turnusokra
Üres, sk megírható listasablon 4 heti turnushoz
Szintén 4 hetes turnusra megírt és üres sablon egyazon oldalon
4 hét a tiszta lakásig lista

4) Napi feladatok beosztása, itt is -pöttyözősen-, nyomtatható is ez a napi tennivalólista, nyomtatható és személyre szabható napi lista ötletekkel

5) Mixek, azaz kombinált takarítós listák, ötletek:
napi állandó és hetente változó feladatok
napi, heti, havi és éves takarítási feladatok
szintén vegyeslista
heti, havi, negyed- és félévi, évi feladatok
Martha Stewart heti listája és havi listája is
forrás

Pár ajánlat mobilhoz: applikációk okostelefonra

Papír alapon is lehet vezetni a takarítási listákat -aki ír- de ma már számtalan mobilos kisegítő eszközt tölthetünk le. Remekül jönnek a sima teendőlisták, mint a Colornote, Everything, vagy Cozi-ban létrehozhatók (ráadásul ez utóbbi interneten is elérhető, szinkronizálható a mobillal, ha engedi letölteni az appot, és külön színnel jelölhetőek a családtagok teendői, programjai) de van FlyLady app is (ingyenes 14 napos tesztverzió és bővebb, fizetős is) és ChoreChecklist amiben vannak napi, heti és kétheti feladatok (személyre is szabhatjuk mindegyik verziót amiket írtam)
forrás

Vonjuk be a gyereket is!

A takarítás is olyan, amit tanulni kell. Sokkal jobban járunk mi is, és hosszú távon gyermekünk is, ha bevonjuk a takarításba -a korához mérten persze. Könnyebb elvárni tőle így azt is, hogy rendet és tisztaságot tartson maga körül, ha tudja, hogyan érje el azt. És mivel a gyerekek nagyon szeretik utánozni a szülőket, ezért ha olyan óvodás korban, 3-4, esetleg 5 évesen kezdjük el bevonni, szívesen, játékosan fogja csinálni és mikor nagyobb lesz már lesz rutinja, ergo ügyesebb lesz, könnyebb lesz meggyőzni, hogy folytassa -szemben azzal, ha nagyobb korában próbáljuk meg csak bevonni és megkérni, segítsen a takarításban. Gyermek takarításra ösztönzéséről itt olvashatsz.

Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...