csütörtök, szeptember 20, 2012

Nátha, megfázás, influenza ellen

Mit tehetünk, ha érezzük, megfáztunk, náthásak leszünk avagy elkaptuk az influenzát?

Jó lenne megúszni a dolgot könnyen és gyorsan, lehetőleg orvosi látogatás és gyógyszerszedés nélkül... Ugyan ez nem mindig sikerül, és jobb is ha lát minket vagy gyermekünket orvos, ha szükséges, de van, amihez elég pár otthoni praktika.

Bevallom, nem tudom, mi az, ami tuti segít, de sok mindenről lehet olvasni az interneten is. Összeírtam, miket szoktak ajánlani, aztán ha szükséges, és nem válna be a szokásos szer vagy praktika, akkor kipróbálhatunk ilyesmit is 

Ezek csak tippek, mindenki a saját felelősségére, ill orvossal, gyógyszertárossal történő egyeztetés után használjon magán vagy gyermekén bármit is!
 1. Igyunk sokat! Segít izzadni, könnyebben orrot fújni és a beteg szervezetnek amúgy is több folyadékra van szüksége
  • Érdemes gyógyteákat inni -gyógynövényeseket, de vigyázzunk, ilyesmit gyermeknek csak bizonyos életkor elérése után adhatunk (általában 2 éves kor után) és megfelelő mértékben (azaz ne adagoljuk túl)
  • Általában csipkebogyó, kamilla vagy bodzateát ihatnak a gyermekek is nyugodtan.
  • Kerüljük a cukor hozzáadását a teához, mert a cukor lassítja a gyógyulást (teában de más elfogyasztott élelmiszerben is, így kerüljünk lehetőleg minden ilyesmit -ne együnk csokit náthánk miatti bánatunkban).
  • A méz remek édesítő és segíti gyógyulásunkat is. 
  • Kerüljük a túl forró és túl hideg italokat és ételeket is.
 2. Csínján az orrcseppekkel! Száríthatják az orrnyálkahártyát, így orvosi konzultáció alapján megadott ideig és módon használjuk.
  • Ha nem szükséges orvoshoz mennünk betegségünkkel, mert csak enyhe megfázás, akkor hasznos lehet tengervizes orrspré -van gyermekeknek készülő változata is.
  • Magunk is elkészíthetjük a sóoldatot orrsprézéshez:
  • Vagy gőzüljünk sóoldattal: 3 evőkanál sót oldjunk fel 2 liter vízben, melegítsük és e fölé hajolva próbáljuk mélyen belélegezni a gőzt -ami ne legyen túl forró!
 3. Echinaceás (kasvirágos) kivonatokat, cseppeket is szoktak ajánlani -azt olvastam, ezek akkor hatásosak, ha már a betegeskedés legelején elkezdjük szedni! Gyorsítja a betegség lefolyását és enyhíti a tüneteket. 
 4. Sokan használnak Béres cseppet megelőzésképpen vagy ha már betegek lesznek. ezt gyermekek is szedhetik -ha jól tudom, 10 kilós súly elérése után (kb 1 éves korban)
 5. Családi praktika (szokás) nálunk az első torokkaparás vagy nagyobb tüsszentés után C vitamint bevenni -nagyobb dózisban, illetve ha lehet olyat, aminek elnyújtott a hatása és fokozatosan adagolja a szervezetbe a vitamint. Van, amikor ennyi is elég hogy a betegség elkerüljön
  • Persze a tablettáknál jobb a természetes forrás: igyekezzünk sok gyümölcsöt, zöldséget enni télen is -szezonálisakat és helyieket.
 6. Homeopátiás szereket is szoktam használni, egyik kedvencem és nagy megmentőm a Coryzalia, ami megfázázásra, vírusos náthára szedhető -gyorsíthatja a lefolyást, illetve az Oscillococcinum, ami viszont influenza esetén jön jól. Ezeknél a szereknél arra érdemes figyelni, hogy tejcukrot tartalmaznak és nem allergiásoknak is esetlegesen gondot okozhat ha éhgyomorra veszik be (legalábbis mi már jártuk meg, ezért a figyelmeztetés)
 7. Tavaly óta kb (2011.) sokszor egész egyszerűen emelt adagú D vitamin szedését ajánlják. Úgy hallottam, kutatások miatt, de erről sajnos bővebbet nem tudok.
 8. Hagyma -sokan sokféleképpen ajánlják. Tea, leves, enni, mézzel, stb. Ez az, amit szerintem mindenki bátran kipróbálhat, baja nem lesz tőle (max mosson fogat mielőtt elmenne otthonról)
  • Hasonló hatású a torma, vagy más erős étel. 
 9. Szoktak illóolajos párologtatást is javasolni, de általában 2 éves kor alatti gyermeknek ez nem ajánlott. Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél eukaliptuszt, kakukkfüvet szoktak javasolni.
 10. Köhögés kapcsán nehéz tanácsot adni de keresni is, hiszen nem mindegy, ki és hogyan köhög: szárazan vagy hurutosan?
  •  Régebben Stodalt szedtünk erre -mi és a gyerekek is- de később többen is mondták, ez nem javasolt... 
  • Kakukkfüves szirupot is használtunk előtte, de az nem vált be nálunk sajnos, semmit sem hatott a köhögésünkre. 
  • Többször jártunk úgy, hogy hallgatni rossz volt ahogy a gyerek köhögött és rázkódott a mellkasa -erre olvastam egy régebbi praktikát: zsíros balzsam: nagyanyáink még disznózsírba keverték, de mi már használhatunk valami zsíros krémet is -egyszer körömvirág krém volt itthon, azt tudtam csak használni az éjszaka közepén köhögő gyermekemnél, és bevált- illóolajat keverünk (gyermekeknél óvatosan, mert nem mindegyik illóolajat használhatod náluk, ill 2 éves kor alatt nem javasolt egyik illóolaj használata sem), de elvileg használ magában a zsíros bekenés is, csak figyeljünk rá, hogy jól bebugyoláljuk-öltöztessük a gyermeket!  
  • Sokszor láttam, hogy köhögésre izlandi zuzmós készítményt ajánlanak, a gyerekeimnek még a háziorvos is írt fel ilyen készítményt 
 11. és a +1: Betegség esetén, után -pláne ha kellett antibiotikumot is szednünk- ne felejtsük el a probiotikumos kúrát, ami segít helyreállítani a bélflórát -hiszen itt van immunrendszerünk nagy része!
Információk forrása és további olvasnivalók a témában:

Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...