kedd, szeptember 18, 2012

Maradék ételek felhasználása

Mit kezdhetünk a túl sok elkészített étellel? Íme pár tipp, maradékok szerinti bontásban 

(az ötletekre neten rákeresve pedig rengeteg receptet találhatunk)



Mi készülhet belőle? - FŐTT KRUMPLI

  1. krumplipüré -némi vaj, tej, vagy tejszín kell csak hozzá -ki hogy szereti
  2. krokett -szintén csak pár plusz hozzávaló és máris új köretté válik. (Krokettet krumplipüréből is készíthetünk amúgy)
  3. pogácsa
  4. szilvás (vagy más töltött) gombóc
  5. nudli
  6. tortilla
  7. rakott krumpli -ráadásul gyorsverzió, hiszen a krumpli már főtt hozzá! Remek hétköznapi gyorsvacsora lehet tehát a hétvégi maradékból!

Mi készülhet belőle? -FŐTT TÉSZTA

  1. Adjunk hozzá másmilyen ízesítést: ha bolognai szószt raktunk rá előző nap, akkor most lehet mákos, diós vagy lekváros... de borsós vagy tejszínes-szószos is. A lényeg csak az, hogy ne keverjük el az egész adagnyi főtt tésztával, mert a bolognai-mákos tészta már nem finom.
  2. Ha unalmas a tészta és rá szósz, akkor legyen rakott! Lehet akár a meglévő szósszal is rakottá alakítani -bolognai, vagy tejszínes szószok jók erre- csak melegítsük meg a sütőben -ha a szósz engedi, sajttal a tetején, úgy a legfinomabb.
  3. Tojással keverve érdekes rántottát kapunk -kiadósat is, de van, ahol ezt palacsintának hívják

Mi készülhet belőle? -ZÖLDSÉG

  1. Vitaminturmix
  2. Tészta
  3. Saláta
  4. Rakott étel tésztával, krumplival vagy rizzsel
  5. Tortilla
  6. Tojásrántotta
  7. Rizotto
  8. Puffancs -csak tojás és fűszer kell hozzá, no meg kevés liszt -recept itt


Mi készülhet belőle? -SÜLT HÚS

  1. Gulyás
  2. Tésztaszószba is mehet
  3. Szendvicsben is finom
  4. Húsos pita
  5. Tortilla
  6. Tésztasaláta hússal

Mi készülhet belőle? - FŐTT RIZS

  1. édesség: tejberizs -kis lángon tejben főzni (nem baj, hogy már főtt a rizs, a tejberizshez extra -majdnem szétfőtt- rizs kell) (vanillin)cukorral és ha kész azaz még jobban megduzzadt, megfőtt, akkor tálalhatod gyümölccsel (friss vagy befőtt) de csokisan is, vagy csak fahéjjal megszórva
  2. rizsgombóc avagy rizsfasírt: keverj hozzá tojást, zsemlemorzsát esetleg valami főtt zöldséget, hempergesd meg morzsában és olajban kell kisütni
  3. rakott zöldségekhez is jó (padlizsán, cukkini, karfiol, stb)
  4. töltött zöldségek töltelékébe (szintén padlizsán, stb)
  5. rizseshús -kis húst hozzákeverve
  6. szintén édesség: rizskoch
  7. ha szezonja van: lecsó rizzsel
  8. kicsit másként elkészítve: rizsleves (feltéve, hogy sima főtt rizsről van szó és nem ízesítettük még)
  9. rizssaláta
  10. rizslepény (avagy kuriózumként lehet thai is a rizslepény)

Mi készülhet belőle? - SZIKKADT KENYÉR

  1. zsemlemorzsa
  2. lefagyasztani és bármikor elővehetjük bundáskenyérnek
  3. bundás toast (fagyasztás nélkül is)
  4. salátához vagy leveshez kenyérkockák
  5. rakott kenyér és egyéb édességek


Mi készülhet belőle? - HÚSLEVES

  1. a levet le lehet fagyasztani -2-3 hónapig simán eláll és bármikor elővehetjük ha egy kis zöldségalaplé kell valamihez (rizottó, stb)
  2. fagyasztás helyett azonnal is készíthető rizottó vagy más a léből
  3. a maradék főtt zöldségekből (karalábé, zeller, stb) lehet zöldségfasírt vagy vadas mártás (némi lével felengedve)


Mi készülhet belőle? - RIZOTTÓ

  1. a már elkészített rizottóból lehet még: rizottólepény (serpenyőben kisütve) -köret is lehet
  2. rizottófasírt (tojással, prézlivel) -lehet feltét főzelékhez de főétel is körettel
---------------------------------------------------------------------------------------------
Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...