vasárnap, szeptember 02, 2012

Hogyan nyugtassuk meg a síró babát?

Nyűgös a kicsi? Sehogy sem bír elaludni pedig már régóta sír az álmosságtól? Nem sikerül megnyugtatni? Íme pár ötlet, ami segíthet.Először is a legfontosabb az ellenőrzési lista -tényleg próbáld ki, működik! A kisbabák nem úgy vannak "programozva" hogy ok nélkül sírjanak, de mivel kicsik nem könnyű rájönnünk, mi is a gondjuk, bajuk -ezt sokszor ők maguk sem tudják pontosan, csak azt érzik, rossz valami és ez zavarja őket -ergo sírnak. Ennyi idősen ha fáj valamijük akkor azt nem érzik külön, mint a felnőttek vagy a nagyobb gyerekek: ha beszélni tudnának sem tudnák elmondani hogy például "fáj a hasam". A legkisebbek csak azt érzik hogy rossz nekik, ha fáj valamijük akkor az egész baba fáj. Furán hangozhat elsőre, de erre tudományos kutatás is van (sajnos nem mentettem el, de ha megtalálom, belinkelem Nektek).
Persze nem is ez a gond, arra minden szülő rájön, hogy a babának rossz valami, ezért bömböl. De mi? Ez itt a kérdés! Erre rájönni = béke, nyugalom és édesen alvó (csendes) bébi. Három gyermek mellett/után/közben írtam egy listát (gondolatban főleg), hogy miket zongorázzak végig, ha úgy sír a kicsi, hogy gőzöm sincs, mi baja? És ez a lista számomra csodalista lett, mert az esetek 91%-ában segített. Remélem, másoknak is, ezért osztom meg Veletek.

Lássuk tehát a listát, alapvetően mi okozhat gondot a babáknak:

  1. Éhes vagy szomjas - Megoldás: szoptatás, cumisüveg vagy egyéb módon történő etetés/itatás (nyílván életkorfüggő is)
  2. Bennragadt büfi - Megoldás: büfiztetés = állva a válladra fektesd a kicsit, járkálj vele és óvatosan picit paskolgasd a hátát -ez meg is nyugtatja sokszor akkor is, ha nem is büfi a baj. Ha kijött egy büfi és tovább sír, lehet van még bent másik is, de az is lehet, hogy más baja is van -például a büfi kijövetelével felszabadult hely kapcsán érzi hogy ő tulajdonképpen éhes.
  3. Melege van vagy fázik -Hogyan tudhatod? A hideg végtagok magukban nem jelentik hogy fázni: a csecsemők vérkeringése még fejletlen, ezért könnyen kihűlhet a kezük anélkül hogy fázna a gyermek. Érdemes megnézni a törzsét, hideg-e, avagy a combját. Hogy túlöltöztetted-e könnyen eldöntheted ha megnézed a tarkójánál: ha izzadt akkor valóban melege van.
  4. Túl szoros a ruhája - lehet, nem tűnik annak ránézésre, de ha már mindent kipróbáltál és még mindig bőg, akkor érdemes és fontos átnézni a gyermeket, nem gabalyodott-e bele egy kihúzódott cérnaszálba a rugi alatt, avagy nem szoros-e valamelyik ruhadarabja. Vetkőztesd teljesen le -pelusig- és esetleg próbálkozz másik ruhával biztos ami biztos alapon. Ha másban nem is segít, de legalább leköti mindkettőtöket egy kis időre a vetkőztetés-öltöztetés.
  5. Egyedül van - Megoldás: öleld magadhoz és beszélj hozzá nyugodtan. Lehet hogy nem azonnal, de megnyugszik, ha ez zavarta. Minél tovább sírt, annál lassabban, nehezebben nyugszik meg. Nem mindig lehetsz mellette, ez nem olyan nagy gond, és vannak babák, akik jobban "felhúzzák" magukat ha nem anya van velük, így ha anya visszaér és vigasztalni kezdi őket, akkor is nehezen nyugodnak meg, de akkor is sokat számít a kicsinek hogy már ott vagy és vigasztalod, ha ez elsőre nem is szembeötlő. Ez akkor is megoldás lehet, ha aznap túl sok inger érte és nehezen dolgozza fel. Főleg akkor gyanakodhatsz ilyesmire ha estefele kezd el nyűgös lenni, akár menetrendszerűen és nehezen nyugszik meg. Ilyenkor nem tudsz mást tenni mint megpróbálni csökkenteni az őt érő ingereket másnaptól, aznap pedig öleld át, ringasd, hallgassatok nyugtató zenét. Ha nem is nyugszik meg, de hidd el nagyon értékeli hogy nyugtatgatod és nem hagyod magára.
  6. Fogzás miatt nyűgös -ez a legnehezebb szerintem. Ezt az időszakot túl kell élni, nincs mese. Annyira változó, egy gyereket mennyire viseli meg a fogacskák kijövetele: van ugye aki meg se érzi de van aki kb végigüvölti azt a pár hónapot (ami akkor éveknek tűnhet). És sajnos az is nagyon változó, mennyire használ egy-egy fogzásra szánt praktika az adott gyermeknél. Lehet az borostyánlánc (idő míg hat, nem fogja abbahagyni a sírást azonnal -ha hat egyáltalán persze), fogzási gél (fogínyre kell kenni), nyugtató kúp vagy fájdalomcsillapító (végső esetben -nem érdemes erre rászokni), homeopátiás szer (Osanitot nehezebb beszerezni, de megéri! Nagyobb homeopátiás patikáktól rendelhető) és segíthet egy-egy rágcsa is (azok a műanyag, fogzáshoz kifejlesztett babarágókák. Van, amelyik hűthető is- sima hűtőben, nem mélyhűtőben). De ha a fogzás miatt sír, akkor is segíthet egy-egy nyugtató dallam (megnyugtat és eltereli a figyelmét a kellemetlenségről)
Nyugtató dallamok:
  • Bálnadalok -yout tube-on is kereshetsz ("whale song"), itt is van egy: humpback whale song
  • babanyugtató lemez - pl. ÁlomSzép  vagy Álomkóc-a weboldalon bele is hallgathatsz a dalokba, így ha még nem vetted meg és gyors-segítségként szükséged van rá, ahhoz hasznos, ha meg bevált, vedd meg, megéri. 
  • jópár csodaszép népdal és egyéb dal is található szerte a neten amelyek megnyugtathatják gyermekedet. Itt csak egy példa: Greensleves, de számos szép magyar altató is van a világhálón, érdemes kutakodni, biztos találsz régi kedvencet is.
  • a természet hangjai -Nature sounds for me oldal -remek, magads állíthatod be, mit szeretnél hallgatni: madárcsicsergést, tücsökciripelést, vegyes hangokat az erdőből, esőt, stb... Nem is csak akkor jó hallgatni, ha nyűgös a kicsi ;) De van sok Cd is hasonló hangokkal, sőt, a legújabban kapható zenélő babanyugtatós játékok is sokszor játszanak természetes hangokat, főleg erdőt utánzót avagy tengermorajlást -ez szerintem remek ötlet a gyártóktól! Legkisebbem egy időben nagyon szeretett tengerzúgásra elaludni, pedig a zenélő játékán volt babadallam is, mégis a tengert választotta mindig. Nature sounds a youtube-on is. 
Remélem, segít a lista :) 
Persze, nem mindig jön be, de azért ha már egyszer bevált, megérte :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...