csütörtök, augusztus 23, 2012

Napirend

Ahány család, annyiféle, nem lehet percre pontosan megmondani a tutit mindenkinek, de hasznos lehet ha általánosságban nagyjából (!) beosztjuk időnket.Sarkalatos pontok amik köré szervezni lehet:
  1. ébredés/ébresztő
  2. reggeli+reggeli készülődés (fogmosás, átöltözés, stb)
  3. tízórai
  4. ebéd
  5. uzsonna
  6. vacsora
  7. alvásidő(/takarodó/villanyoltás)
Kisbabával eleinte nem mindig könnyű összerázódni. A babának is megvan a maga ritmusa, a családé is, és van hogy könnyen összekapcsolódik a kettő de akad amikor némi szervezést igényel. Sok helyen írják, hogy hasznos a babának (is) ha megvannak a biztos pontok a napjában: kb ekkor van ébredés, ebéd, stb. Nem nagy gond az sem ha nem tudjuk mindig ugyanakkorra tenni, nem kell mereven ragaszkodni az időpontokhoz csak a sorrendiséghez. Az sem a világ ha valami olykor-olykor kimarad (mert a kicsi átalussza az egyik evésidőt, stb). És persze sok múlik a gyermek életkorán is: nagyon kicsi még? Kizárólag szoptatjuk? Eszik már mást is? Csak tápszert kap? Vannak testvérei? És még sorolhatnám. Számunkra az időbeosztás nehézkessége és a napirendhez történő némi alkalmazkodás akkor kezdődött mikor olyan egy éves lett a csemete. Ekkor hasznos volt ellesni pár trükköt jártasabb szülőktől. Mikor még nagyobb lett a gyermek (2-3 éves) az ovis napirendi pontokhoz igazodtunk (ez arra is jó, hogy előkészítse a könnyedebb beszoktatást)
Ha már nagyobbacska a gyermek, egy, a falra / szekrényre kiragasztott képes tennivaló lista megkönnyíthető a reggeli / esti készülődést.
Ehhez -angol nyelven- szép listákat itt találhattok:


Nyomtatás után átragaszthatók magyar szavakkal is az angolok.
Sok gyerek nagyon lelkes lesz ha maga nézheti meg a listán, hol tart, miket kell még megcsinálnia a készülődés részeként.

És itt van két általam kreált lista:
egy szöveges napirend -mintának!-
és egy képes reggeli teendőlista gyermekeknek

Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...