hétfő, augusztus 27, 2012

Iskolaváró parti (avagy sulibuli)

DSC_0238 2.jpg

Fotó forrása: Love-the-day


Mire is jó ez?

Alapvetően ünnepelni jó, alkalmat is könnyű találni. A gyermeknek akár kicsit ijesztő is lehet az iskolakezdés -még akkor is ha várja nagyrészt- és ezen is segíthet egy iskolavárós buli.
Lehet nagyobb -meghívhatunk barátokat, akár leendő osztálytársakat is- de lehet szűk körű családi is. Mivel maga az iskolakezdés is elég drága (sőt, nagyon drága), ezért gondolom nem sokan állnak jól anyagilag az iskolakezdés előtti augusztus végén... De ekkor is tarthatunk ilyen bulit: otthon, akár csak magunkkal, vagy nagyikkal, elég egy szebben megterített asztal és jó beszélgetések a leendő suliról, osztályról, egyebekről. Mesélhetünk a gyereknek a mi első iskolanapunkról (csak szépeket!) vagy arról, rá mi vár, mire számítson, mi lesz jó az iskolában :) Ijesztgetni nem ér, a cél a kedvcsinálás (még a házikhoz is).

Lehet sulibulija sokadik osztályba készülő gyermeknek is -ekkor segíthetünk neki, hogy jobban legyen kedve újra iskolába menni. És tarthatunk bulit oviba készülő gyermeknek is akár most kezdi az ovit, akár már ismerősként megy újra.

Induljunk ki egy "minimalista" spórolós buliból -ebből ha van lehetőségünk, könnyen kiterheszthetjük nagyobb, drágább bulivá.

Az alapok:

 1. Időpont-meghatározás
 2. Étel-ital és ünnepi terítés
 3. Ünneplés: mesélés, játékok
 4. Esetleg ajándékozás


 • Ha a gyermek ment táborba, vagy a nagyinál nyaralt és mi ezalatt vásároltunk be neki az iskolaidőre, akkor az érkezése után tarthatjuk a bulit, így külön öröm lesz neki az új tanszerek felfedezése :) De ha együtt vásároltunk is, tarthatunk bulit, az sem gond.
 • Nem kötelező elem az ajándékozás, de akár csinálhatjuk azt is, hogy egy érdekesebb iskolai holmit -táska, tolltartó, ceruza - kiválasztjuk együtt a gyermekkel -Melyiknek örülne? Melyik lenne jó neki?- és utána egyedül vesszük meg és a bulin adjuk át neki. 
 • De kaphat iskoláról szóló mesekönyvet is -ekkor érdemes iskolakezdés előtt jó pár nappal tartani a bulit, hogy legyen idő a mesekönyv elolvasására szeptember 1. előtt.
 • Sőt, az alábbiakban is bemutatott Iskolai emlékfüzet is lehet ajándék, amit aztán év közben együtt töltünk ki.
 • Ha elég kicsi az ajándék, csomagoljuk uzsonnászacskóba és írjuk rá a gyermek nevét.  DSC_0266 2.jpgFotó forrása: Love-the-day
 • Drake bubble 500x486 6 First Day of School Photo Props, Cards & Tags from Tip Junkie! {FREEBIE}


 • Jó ötlet akár ekkor fotózkodni is: ha első nap nagyobb lesz a rohanás, mert nem úgy alakul a reggel, mint terveztük és elfelejtjük a fotót, akkor sem lesz gond, mert már fotóztunk a bulin :) Internetről kinyomtathatunk vicces sablonokat is ehhez, de könnyen készíthetünk ilyet mi magunk is -pláne, mert a nyomtathatókat angolul találtam csak meg, és angol nyelvterületen más az iskolarendszer, mint nálunk. 
 • átadhatjuk ekkor a visszaszámolós sk kreálmányunkat is -legyen az egy befőttesüveg némi desszerttel avagy csipeszes koszorús-megoldás vagy más.

Terülj-terül asztalkám


 • mint írtam, alapesetben spórolunk, így nem kell nagy hűhót csapni az evés körül. Lehet egy ünnepi uzsonna is, amúgy is a díszítés a lényeg, és tálalhatunk szebben is. Elővehetjük a szép tányérokat -ezzel is jelezve, hogy a gyermek már elég nagy ahhoz, hogy vigyázni tudjon ilyesmire is- de lehet a szülinapi buliról megmaradt papírtányér is a teríték.
 • a menü lehet sima szendvics -beleszúrhatunk fogpiszkálóra ragasztott zászlócskákat, amiken mondjuk betűk, számok vannak.
 • rakjunk mellé egészséges nassolnivalókat is: darabokra vágott gyümölcsöt, zöldséget. Ne maradjon ki az alma, ami az iskola szimbóluma is sokszor, ugyebár. Az almát viszont hagyjuk egyben, nehogy megbarnuljon. Szép díszítő elem is az ünnepi asztalon pár piros, mosolygós alma -ebbe is tűzhetünk fogpiszkálós zászlókat, mondjuk "Irány az iskola!" felirattal. 
 • rakhatjuk az ételt a leendő uzsonnás dobozba is  Healthy turkey sandwich, fresh fruit and frittata. Fotó: Family Fresh Cooking
 • PagingSupermom.com
  fotó forrása
 • díszítésnek vegyünk ki egyik füzetből, vagy vehetünk plusz egy füzetet a díszítéshez -egy A5ös kockás füzet 2012-ben 39 forintért is kapható, így ez elég spórolós díszítés lehet. Szóval tépjük ki a lapjait és lehetnek háromszög alakú függő díszek is amire írhatunk,   de evőeszköztartó is, és használhatjuk a kis zászlókhoz is. Sőt, írhatunk ilyen papírra is a fotózáshoz -pl. hogy "1.osztályba megyek".
 • készíthetünk svédasztalt is -ez elég látványos, és lehet az asztal maga az íróasztal is stílusosan. Fotó forrása: Amanda's Parties

Extrák

avagy a nem kötelező elemek. Ezek teljes hiányában is lehet bulizni, ünnepelni. 
Fotó forrása: The Tomkat Studio
 • torta: ugyan ez nem születésnapi buli, de a gyerekek mindig örülnek a tortának, így feldobhatja még jobban a bulit. Legyen a torta almás vagy tegyünk alma formájú marcipánfigurát a tetejére (készíthetjük magunk is vagy vehetünk ilyet cukrászdában).
 • papír- vagy kreatívboltokban lehet kapni írható, vágható, ragasztható táblafóliát -ez remek kiegészítő eszköz a bulihoz: írhatjuk ilyenre a meghívót (sima papírra ragasztva) és díszíthetünk is ezzel. Ha van megfelelő falfelületünk, akkor odaragasztva játszhatunk iskolásat is a parti részeként.
 • vehetünk nagyon nagy befőttesüvegeket és rakhatunk abba almákat vagy csomagolt nassolnivalókat is -remek díszei lehetnek az asztalnak, pláne, ha szép masnikat is kötünk rájuk.
 • ha van kedvünk, időnk és energiánk, akkor felturbózhatjuk a gyermek leendő iskolai/óvodai felszerelését ilyesmi toronnyá/tortává:  Fotók forrása: It's written on the wall
 • Ha sikerül az iskolakezdés előtti napra tenni a bulit, akkor akár adhatunk olyan ajándékot is, amit csak másnap, az iskolában bonthat ki. Egy uzsonnászacskóba tehetünk a nemromlandó uzsonnán kívül pár apró meglepetést is: egy aranyos radírt, ceruzát, vagy kis plüsst, ami elfér a táskában könnyen és előveheti a gyermek ha hiányzik neki anyu/apu. Bár ehhez lehet, nagy már, de az iskola akkor is új terep, ahol könnyebben elbizonytalanodhat. Fotó forrása: Happiness is...
 • Nagy-nagy extra lehet, főleg többedik osztályba készülő gyermekünknek az sk varrt ceruzafaló tolltartó:  Fotó innen: Make it and love it
 • Fotó: Inner child fun 
  Homework Pencil Door Hanger
  fotó: Craft Project Ideas
  Fotó: The crafting Chicks
 • Lehet játék is a bulin egy kreatív közös szöszmötölés az iskola kapcsán. Készíthetünk uzsonnás zacskót is almanyomdával   , vagy a nyáron összegyűjtött jégkrémes pálcikákból házi feladat sarkot is  , vagy kiválaszthatjuk együtt az első hét ruhatárát és kiegészítőit -ezekhez készíthetünk jelzőket is a ruhásszekrénybe (ezzel is könnyebb lesz hét közben)   
 • fotó: Mommy wisdom
 • ceruza alakú nasi -az első napra uzsinak, vagy a bulira   

További ötletek a témában:

Nyomtatható buli-kiegészítők:

Fotó forrása: The Tomkat Studio
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...