szombat, szeptember 01, 2012

Iskolaválasztás avagy jelentkezés iskolába


Ugyan eleinte távolinak tűnik a gyermek 6 éves kora és az iskolaválasztás, de miután megszületik a kis csöppség olyan hamar elrepül az idő hogy az ember arra eszmél, máris eljött az iskolaválasztás, beíratás ideje! 

Mit tegyünk, mikor kezdjünk utánajárni és hogyan? 
*Megjegyzés elöljáróban:
a cikket 2012-ben írtam. Azóta eltelt 2 év és sok minden változott -az összes változást nem is tudnám leírni, ugyanakkor a hivatalos ügyintézés része változott a dolognak, az alábbi cikk pár tippje még aktuális, így nem törlöm a blogról. Egyik változás pedig:
Idén, 2014-ben március elején van az iskolai jelentkezések ideje. Tudtommal egy iskolát lehet megjelölni. Ha ez nem a területileg illetékes iskola ahova a gyermek lakóhelye alapján tartozik, és nem veszik fel esetleg a szülő által megjelölt iskolába, akkor még biztosan lesz helye a területileg illetékesben (de ha ez érint benneteket, kérdezzetek utána)
A beiratkozás az iskolákba áprilisban lesz. 

Apró segítség, ha valaki elakadt, de csak általánosságban pár dolog:
  1. Az utolsó óvodai évben, ill. abban az ovis évben mikor gyermekünk be fogja tölteni a 6 éves kort, érdemes utánajárni. 2012-ben azoknak a gyermekeknek is adminisztrálni, papírt leadni kell, akik még nem mennek iskolába szeptembertől, így bárhogy döntünk is érdemes utánajárni a teendőknek
  2. Érdemes érdeklődni az óvodában az óvónéninél, hiszen sok mindent tudnak, nem először járják végig egyik "gyermekükkel" az iskolaválasztási mizériát.  Az óvodában felmérik, iskolaérett-e a gyermek, majd az óvónénik a szülőket az eredményről a szülői fogadóórán értesítik, ahol közösen megbeszélik (eldöntik) menjen-e (mehet-e, elég érett-e a gyermek) szeptembertől iskolába. (Az iskolai jelentkezéshez is mellékelni kell egy papírt a gyermek iskolaérettségéről amit az óvodában adnak oda
  3.  Érdemes már az utolsó ovis évkezdéskor körbenézni, mely iskolák jöhetnek szóba, mert a nyílt napok, szülői fórumok és hasonlók nagyon össze-vissza kerülnek megrendezésre az iskolákban és bizony van, ahol már szeptemberben sor kerül rá!!!  Nehogy lemaradj, ezért ne várd meg az adott naptári évet, kövesd figyelemmel már előző év szeptemberétől a szóba jöhető iskolákat
  4.  Iskola-keresőben segíthet az internet: a város vagy budapesti kerület hivatalos honlapja ahol jobb esetben fel vannak sorolva a helyi iskolák, de érdemes nézni az óvodai faliújságot is ahova felkerülnek idővel az iskolai információs plakátok (persze óvodától és suliktól függ, mennyi információt tudunk innen szerezni) Jó tudni, hogy minden gyermeknek lakóhelye szerint van egy illetékes iskolája, ahova tartozik lakcíme alapján -ide, jelentkezés esetén kötelező felvenniük, így ha amúgy is erre az iskolára esne a választásunk, máris könnyebb helyzetben vagyunk. Azért is érdemes a lakhely szerint illetékes iskolának utánanézni, mert ha pechesek vagyunk és nem veszik fel máshová a gyermeket, akkor ide "kell" járnia. 
  5.  Ha megvannak a sulik, amiket figyelünk, akkor nézzük rendszeresen a honlapjukat, mert általában ide felkerül minden fontos információ, jelentkezési idő, egyebek, általában ez számít mérvadó információnak, amit itt látunk
  6.  Másik a helyi önkormányzat honlapja, ahova szintén fel szokták tenni az iskolai jelentkezéshez szükséges tudnivalókat, mint jogszabályok, formanyomtatványok, határidők, papírok, stb. stb.
  7.    Ha megvan minden fent említett dolog, ill. figyelünk mindenre (eddig is épp elég lenne, nem?) akkor még javaslom, hogy ha van, vigyük gyermekünket a kiszemelt iskola előkészítőjére. Remek alkalom ez arra, hogy felmérjük a terepet, a leendő tanító nénit és gyermekünk hozzáállását hozzá és viszont. Nem utolsó sorban az előkészítőkön is megtudhatjuk az iskolával kapcsolatos fontos tudnivalókat, jelentkezési információkat. Az előkészítő általában játékos foglalkozás, óvodásokra szabva, ismerkedés a hellyel, egymással (tanító néni a kicsikkel).
  8.  Előkészítőn vagy amúgy, érdemes megpróbálni beszélni olyan anyukával, akinek gyermeke az adott iskolába jár, hiszen ő tud egy csomó olyan dolgot is, amit a bennfentesek tudnak és amit honlapokról nem tudhatunk meg. Remek segítség lehet egy olyan ovistárs anyukája, akinek a nagyobb gyermeke már abba az iskolába jár. (Ugyanígy, ha mi gyermekünk jár már iskolába, lehetőség szerint legyünk segítőkészek az érdeklődő anyukákkal, ez számukra fontos dolog és sokat jelent)
  9. Végezetül ne felejtsük el betartani a határidőket. 2012-ben az alapítványi (vallási) iskolákba február elejéig (január utolsó hetén) lehet jelentkezni, az önkormányzati iskolákba pedig február utolsó hetében a megadott formanyomtatvánnyal. Három helyre lehet jelentkezni, azaz három osztályba, de külön osztálynak számit ugyanazon iskolán belül is a különböző (esetleg tagozatos) osztályok. A jelentkezési lapot azon iskolában kell leadni, aminek osztályát első helyen jelöltük meg.  
  10. Érdemes a jelentkezési lapon utolsó helyként a területileg illetékes iskola megfelelő osztályát bejelölni, mert így ha a többi választott helyre nem is veszik fel a gyermeket, a területi iskola köteles mindenképpen (elvileg) és így nem jöhetünk kellemetlen helyzetbe (leszámítva azt, hogy az első két helyen megjelölt osztályba nem került be gyermekünk)Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...