péntek, augusztus 24, 2012

Gyermekek ösztönzése takarításra, rendrakásra

Gyermeket ösztönözni nem könnyű ha már elért egy bizonyos kort és olyasmire szeretnénk rávenni, amit ő nem szeretne megtenni -mint rendet rakni maga után, olykor segíteni a takarításban, stb. Többféle módszert találtak már ki a kreatív szülők, amik közül párat -talán még nem annyira ismerteket, de egyszerűeket- bemutatok. Van, amelyik jutalmazásra épül, és van, amelyik szelíd "büntetésre". Mindenki próbálja ki a számára szimpatikusat, hátha beválik.

A zálogosdi


Egy tipp innen: MadsMemories

Biztos ismerős a szitu: gyerek szétdobálja a cuccait, avagy csak előveszi és nem teszi vissza a helyére. Szólsz neki, hogy tegye el, vissza a helyére... semmi...vagy használ, de nem győzöl annyiszor szólni ahányszor valami elől marad...
Na erre jó megoldás a zálogosdi!
Ha valami nem kerül vissza a helyére -avagy kérésünk után sem teszi el- akkor az megy a zálogdobozba -amihez csak Anya (és Apa) nyúlhat!
Ahhoz, hogy a gyerek visszakapja a holmiját a zálogdobozból teljesítenie kell egy feladatot.
Ez lehet humoros dolog is -csak hogy megjegyezze hogy mindig pakoljon mindent vissza- de lehet takarítós is, avagy olyasmi amit másképpen nem (szívesen) tenne meg. És persze lehetnek az elvégzendő feladatok között ilyenek és olyanok is.
Ha kér valamit a zálogdobozból, akkor húznia kell egy teljesítendő feladatot és ha végzett vele, akkor kapja vissza holmiját.

Ötletek a feladatokhoz:
 1. Porszívózzon
 2. Pakoljon be/ki a moso(gató)gépbe
 3. Tisztítsa meg a tükröt
 4. Segítsen ebédkészítésben / terítésben
 5. Joker: most minden feladat nélkül visszakapja a holmiját, de legközelebb pakolja el! 
 6. Ölelje meg Anyát és/vagy Apát és ígérje meg, hogy legközelebb rendesebb lesz
 7. Portörlés
 8. 5 perces gyorsrendrakás: 5 perc alatt szedje össze amit csak tud és tegye a helyére 
 9. Válasszon ki 2 olyan játékot, amivel már nem szoktál játszani és adományozzátok/ajándékozzátok el
 10. Locsolja meg óvatosan a virágokat
 11. Mondjon el egy verset vagy mondókát
 12. Énekeljen
 13. Rakja rendbe a cipősszekrényt
stb.

A szobatündér


Persze nem mindenki szereti az ilyesfajta "dajkameséket" ill figurákat mint fogtündér, télapó, szobatündér, akármi, de ha nincs ellenünkre, próbáljuk ki. Nagyobb gyerekek úgyis tudni fogják, hogy nem létezik ill Anya a tündér, de nem is ez a lényeg. 

A szobatündér lényege, hogy ő egy olyan mesebeli lény, aki ötletszerűen egy héten egyszer meglátogatja a kisgyerekek szobáját és megnézi, rendben tartják-e azt. (Eredetileg Bed Fairy, azaz ágytündér de ha már rend, akkor gondolkodjunk nagyban és legyen az egész gyerekszoba rendezett, nem? Persze ennek megfelelően lehet szekrénytündér vagy bármi más is)
Ha rendben találja, akkor apró meglepetést hagy ott egy gratuláló cetlivel együtt, de ha nincs rend, akkor csak dorgáló írást találhat ott a kisgyermek.
Az apró ajándék amit otthagy lehet valami apró játék, kedvenc (nem maszatolós és hűtőigényes) étel vagy ital de ingyen dolog is, mint tovább maradhat este fent, közös játék Apával/Anyával, társasozás, kettesben program Apával/Anyával -vagy bármi más is.


Ötlet innen: OrganicFamilies
FRISS! Most találtam: Szobatündér magyarul is!

Gyermekek és a takarítás

Nem könnyű a lakást rendben tartani kisgyerek(ek) mellett, de ha már picit is nagyobbak -segíthetnek!

Vannak olyan háztartási munkák, amiket egyes gyermekek szivesen megtesznek, de általában nem kedvencük a segités a takarításban.

Ezen segíthet, ha kicsit játékossá tesszük.


Pár tipp szerte a netről:

feather-duster-puppets
fotó forrása a 2. pont linkje

 1. a takarítóeszközök (amikkel a gyerek is takarithat) feliratozása puha játékbetűkkel
 2. a portörlő babává alakítása 
 3. verseny: ő is kap egy feladatot -pl. játékai elpakolása- és az anyuka is és vagy időre megy vagy versenyzünk, ki végez hamarabb és nyer?
 4. előző továbbfejlesztve: írjuk fel a gyermek által is elvégezhető takarításokat egy-egy cetlire, ex-jégkrémes pálcikára vagy bármire és húzzon ezek közül. Lehet versenyezni is testvérek egymással vagy anyával (anyának legyen külön kupac dolga amiből húzhat): x idő alatt ki végez e több feladatot és kinek lesz több pálcikája/cetlije/stb?   Fotók forrása: Whatever DeeDee wants blog
 5. ha több gyermekünk is van, akkor a gyerektakarítós feladatokat feloszthatjuk úgy is közöttük, hogy egyik héten egyikük, másikon pedig másikuk dolga lesz elvégezni. Egy kis táblán érdemes követni, mikor kinek mi a dolga. Ettől még mindig lesz mindenkinek heti feladata, de változik, hogy mikor mi, így nem kell mindig a nagyonnemszeretem munkákat is elvégezni.

Testvérekkel...

Sok ötletet nem könnyű megvalósítani ha több gyermekünk is van -mert mi van pl akkor, ha nem tudjuk beazonosítani, ki hagyta kint a játékot, ill. kinek a feladata lenne visszapakolni? Készíthetünk beosztást, de szimplán ösztönözhetjük is őket -kis versengéssel. Nyílván nem mindegyik gyermeknek való ez a típusú módszer, de vannak, akik rajonganak az ilyesmikért és külön motiválja őket.

A módszer lényege, hogy a napi viselkedésük alapján a legjobb-ügyesebb-segítőkészebb-szófogadóbb gyermek lesz a NAP HŐSE! Ez csak annyit jelent, hogy este, az esti készülődés előtt pici, ünnepélyes ceremónia keretében kihirdetjük a napi győztest. Jutalmat is kaphat -gyűjthet pontokat egy későbbi nagyobb meglepetésért, vagy kaphat kis játékot, édességet, vagy nem tárgyi dolgot (tovább alhat kicsivel vagy kevesebb zöldséget kell megennie az ebédnél legközelebb, egyik másnapi rendrakás helyett pihenhet, ő választhat először a süteményestálcáról, stb)

Ötlet forrása: CreativeCarmella 

Jómodor, különben...

Egyik kedvenc blogomból van ez az ötlet: OrganicFamilies

Lényege, hogy készítünk egy listát, amire felírjuk a jellemző dolgokat amiket gyermekünk csinál mikor rosszul viselkedik: árulkodik, verekszik, csipked, stb. Melléjük pedig a "bűntetést" írjuk, aminek nem kell nagy dolognak lennie -legyünk kreatívak: lehet takarítás (amit a gyerek is meg tud csinálni), bocsánatkérés, ölelés, zsebpénzmeg/levonás, egy játék zálogba kerülése, rövidebb tv-zési idő, stb.

Ez a módszer főleg a végső elkeseredés esetében lehet hatásos, amikor valami rossz szokásáról sehogy sem tudjuk leszoktatni a gyermeket, de szerintem ne ezzel a módszerrel kezdjünk rögtön.

Jutalmazós

Ez a most bemutatandó ötlet jutalmazási rendszer -érdemes természetesen először nem ezzel próbálkozni, de ha valami nem megy gyermekünknek (ill nekünk) akkor megpróbálkozhatunk ezzel a módszerrel is.

A gyermek helyes viselkedését -jó viselkedés, szófogadás, rendrakás, takarítás, jó jegyek, stb.- pontokkal jutalmazzuk. 
Lehet a napokat összességében nézni és egy-egy jó nap után pontot adni vagy bizonyos cselekvések után meghatározott számú pontot adni.
A lényeg, hogy X pont után ajándékot kap(hat), de a rendszer bonyolultabb, ugyanis a pontokat ha tovább gyűjti és nem váltja be ajándékra, akkor a következő szinten nagyobb (érdekesebb, drágább, jobb) ajándékot kaphat. Ő választ mikor váltja be a pontjait. 

Az ajándékok lehetnek titkosak is, lehet húzni amikor elér egy bizonyos pontszámot, de ha az válik be jobban, akkor tudhatja is előre, mi lesz az ajándéka. 

Szerencsés lehet elfoglaltabb szülőknél ha előre betárazunk ajándékokból -mondjuk így:

És hogy mik legyenek az ajándékok?
Nem is kell, hogy pénzbe kerüljenek - lehet olyasmi, mint extra tv-idő, külön program kettesben az egyik szülővel, stb.

Az ötlet és a fotó forrása: OrganicFamilies
Print

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...