szerda, augusztus 22, 2012

Fogtündér

Szintén egy amerikai szokás... Lehet rajta vitatkozni, hogy kell-e, jó-e, nem káros-e a gyereknek, de ha úgy alakul és Nálatok is fog járni a Fogtündér, akkor íme pár tipp, hogy kreatív is legyen az a Tündérke ;-)

Röviden azért leírom, miről is szól a Fogtündérség: 
USÁban szokás, hogy ha a gyermek foga kiesik fogváltáskor, akkor a kiesett fogat a párnája alá rakja éjszakára és a Fogtündér titokban éjszaka, miközben a gyermek alszik, kicseréli és pénzt (esetleg levelet, apró meglepit) hagy a helyén. 

Alapvetően szerintem arra ill. azért találták ki, hogy a gyermek ne féljen foga elvesztésétől, hiszen izgalmas dolgot kap helyette. 

Levél a Fogtündértől


Egyszerű verzió az, amikor simán egy érmét rakunk -khm illetve rak a Fogtündér- a fog helyére, de nem muszáj ilyen anyagiasnak lennie, hagyhat a párna alatt egy kedves levelet is. Angol nyelvterületeken már számos fogtündérlevél-generáló oldal létezik -íme pár amikből ötletet nyerhetünk és magyarra fordítva, sk megírva kedves üzenet lehet gyermekünknek:És lehet ezt még jócskán tovább bonyolítani:


Varrhatunk speciális párnát, amibe a fog/pénz kerül

A párna egyik oldalára felvarrhatjuk-rajzolhatjuk a gyermek fogsorát és bejelölhetjük rajta a fogkiesések idejét mint a babanaplókban a fogkibújásokét (bár ez kicsit bizarr szerintem)

Lehet a párna fog alakú is:

Hozhatja a Fogtündér a pénzt fog alakú kis szütyőben is ám:

Itt egy precíz és részletes fotós haszut a Fogtündér táskájához magyarul!

De készíthetünk nagyon gyorsan-egyszerűen is fogtündér-szütyőt: vegyünk kreatív boltban üres natúr kis tasakot és rajzoljunk rá textilfilccel egy fogat, vagy ha ügyesebbek vagyunk tündért és máris kész vagyunk!

Vehetünk sima, natúr, nem festett kis fa- vagy papírdobozt is és arra rajzolva a fogat kész is a fogdoboz:

Lehető legegyszerűbb (és olcsóbb) verziója ennek a Fogtündér gyufásdoboza:

A fogtündér-tányér fellengzősnek tűnhet, de hasznos dolog, mely megkönnyíti a szülő dolgát: a gyermek ágya mellé rakjuk és nem kell a párna alatt keresgélni a fogacskát... sokkal könnyebb.

Problémák a Fogtündérrel

  • hát bizony, szegénynek nehéz a dolga, csomó gond adódhat -pl elfelejti elvinni a fogat és a gyermek reggel nem talál semmi mást, csak a fogát a párna alatt. Mit tehetünk ilyenkor? Erre és még számos hasonló nehéz kérdésre ad választ ez az angol oldal.
  • az is gond lehet, ha ugyan nem felejtettük el, de nincs nálunk érme azaz megfelelő pénz: a megoldás a beváltható csekk!  Ez lehet más is, mint pénz: játék, játszóterezés, közös társasozás, stb. De lehet a kupon beváltható egészséges ételre -pl. alma- vagy egy új fogkefére. De akár adhatjuk úgy is a pénzeket a gyereknek, hogy az egy új fogkefére gyűjtjük, bár így nem biztos, hogy szívesen kivárja míg mindegyik foga kiesik és meglesz a kellő forrás a fogkefére...

Utóbbihoz kapcsolódik az alternatív fogtündér, aki nem pénzt, hanem játékot hoz -nem is akármilyet!

Mert ugye mi van akkor, ha nem akarjuk, hogy anyagias legyen a fogváltás? Hozzon akkor a Tündér sk készített játékot amit közösen játszhatunk a gyerekkel másnap :) 

Tippek ilyen játékokhoz (ebből a blogból: From the Hive)
  • Mi rontja a fogainkat és mi nem? -vágjunk ki egy akciós újságból élelmiszereket egyesével, kell még két, fehér papírból kivágott fog-forma: egy mosolygós és egy szomorú, és máris mehet a játék: tudja-e a gyermek, mely ételek és italok teszik boldoggá a fogat, mert egészséges élelmiszerek és miktől lesz a fog szomorú, mert rontják?
  • Fogmosás műanyagosan... -kell hozzá legoforma, egy madzag és gyurma: a lego közeire tesszük a gyurmát és a gyermeknek a madzaggal kell eltávolítania a gyurmát -ugye a lego a fog, a gyurma a lepedék... pihent játék, de a gyermek élvezheti.   (megj.: érdemes lego primoval vagy duploval játszani)
  • Kinek esik ki előbb az összes foga? -kell hozzá pár papír és dobókocka, meg toll. Kreáljunk egy szájat és jelöljük be rajta a fogak helyét. Kisebb, fog alakú papírfecniket vágjunk (de lehet fog másból is -pl levegőre száradó gyurma, kis golyók, legodarabok stb) -a lényeg, hogy be kell ezeket számozni egytől hatig, vagy a szájat a fogak helyével úgy kell felrajzolni, hogy látszódjon, melyik fog hányas számú. Két ilyen szájat készítsünk legalább és máris kezdődhet a játék: dob az első játékos a dobókockával és amelyik számot dobja, az a fog(a) esett ki szimbólikusan, ezért azt kiveheti a rajzolt szájból. Ekkor dob a második játékos. Ha olyan számot dob valaki, amelyik foga már kiesett, akkor a másik játékos jön. Az nyer ugye, akinek először fogynak el a fogai.   
  • kifesthető Fogtündér-rajz: fentebb is linkeltem már olyan oldalt, ahol nyomtatható Is van, de magunk is készíthetünk ilyet, ha elég ügyesen rajzolunk. Vagy akár sima tündér-kifestő is jó :)

Befejzésül pedig íme két fogmosóvers:

Lászlóffy Aladár: Fogkefe-vers


Kinek van egy csöpp esze,
barátja a fogkefe,
mert ha az nem lesz barátja,
előbb-utóbb kárát látja.
A fogkefe, csiszi-csusz,
seper, mint egy bölcs bajusz,
lesepri a köves járdát,
hol a szilvásgombóc járt át,
Hol a vajas kenyér sétál,
ne maradjon semmi étel!
Mert kinek a foga fáj,
megismeri: mi a baj!
Jobb ha megjön az eszed,
s most a fogkefét veszed,
mint ha fúrók, orvosságok
zümmögik, hogy "látod, látod!".
Kinek van egy csöpp esze,
barátja a fogkefe.

Nemes Orsolya: Fogkefe hadvezér

Tükör előtt állok mélán, 
Felkészülök csendben, némán.
Sorakozik már a sereg,
A fogkefém hadba ered.

Fogkefe hadvezér, előre!
Lássuk mi lesz belőle!
Sörtekatonák, szuronyt ránts!
Ellenségre mérj csapást!

Minden baci pucol(ódik), 
Zsörtölődik, morgolódik,
Kisikálják őket lám, 
Fogam közül mint villám.

Kell még egy kis fogpaszta,
Ennek lesz ám nagy haszna.
Végső győzelmet aratunk,
A dobogón maradunk.

Fognyűvőmanó, nesze hát,
Elvesztetted a csatát.
Bezárva, fogkrém-golyóban,
Raboskodj a lefolyóban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...